Analytiker: SAS-konkurrenter ligger på lur

SAS’ konkurrenter er ved at få øjnene op for, at Norden er det eneste område i Europa, hvor luftfartsselskaberne for alvor tjener penge. Det vil SAS komme til at mærke i fremtiden, spår aktieanalytiker.

Da SAS i starten af september kunne præsentere et kvartalsregnskab med pæne positive tal på bundlinjen og en lille omsætningsfremgang, så vakte det behørig jubel. Både internt i selskabet og på aktiemarkederne. Men det positive resultat vil sandsynligvis være medvirkende til, at SAS i den nære fremtid bliver sat under voldsomt prispres af konkurrenterne.

Regnskabet har nemlig været medvirkende til, at SAS’ konkurrenter er ved at få øjnene op for, at SAS’ nordiske hjemmebane er et attraktivt marked sammenlignet med det øvrige europæiske luftrum.

”Nogle af konkurrenterne er ved at få øjnene op for, at Norden er det eneste område i Europa, hvor man som luftfartsselskab kan tjene penge i øjeblikket,” siger senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank til CHECK-IN.dk.

Stadig skrøbeligt
Jacob Pedersen vurderer, at det er SAS’ konkurrenter over en bred kam, som nu retter blikket mod Norden.

”Det vil ikke bare være Ryanair og easyJet. Også Lufthansa og deres lavprisarm, Germanwings, samt Air France-KLM og British Airways må kunne tænkes at kaste deres kærlighed på det nordiske marked,” siger Jacob Pedersen.

Og selvom SAS viser positive takter både med hensyn til regnskaber og trafiktal, så er selskabet stadig skrøbeligt.

”Jeg frygter at når de andre får øjnene op for det her nordiske marked, så vil SAS opleve et særdeles svært forretningsmiljø, hvor konkurrenterne vil presse priserne gevaldigt,” forudser Jacob Pedersen.

En længere periode
Torsdag udstedte SAS et obligationslån på 1,5 mia. svenske kroner. Lånet skal bruges til at finansiere nogle af de SAS-obligationer for i alt to mia. svenske kroner som udløber til juni næste år. At SAS udsteder obligationer er sandsynligvis udtryk for, at det stadig ikke er muligt at få banker til at låne selskabet penge til at forny obligationerne.

”Der skal være bedre resultater i en længere periode før det vil lykkedes, at få bankerne til at låne SAS penge igen,” siger Jacob Pedersen.