Ny SAS-overenskomst en realitet trods massiv modstand

Mere end otte ud af ti SAS-stewardesser stemte nej til en ny overenskomst. Alligevel bliver vilkårene i aftalen en realitet for kabinepersonalet de næste tre år.

Ingen kan være i tvivl om at SAS’ danske kabinepersonale ikke just er begejstret for deres nye overenskomst. 58 procent af de 1183 medlemmer i fagforeningen Cabin Attendants Union (CAU), der organiserer det danske kabinepersonale, deltog i afstemningen om en ny treårig overenskomst. Af dem stemte 82 procent imod aftalen. 13,6 procent stemte for og 4,4 procent stemte blankt.

Modstanden mod den nye overenskomst får dog kun symbolsk betydning. Som beskrevet flere gange her på CHECK-IN.dk, så var kabinepersonalets overenskomst nemlig en del af et fælles mæglingsforslag fra Forligsmanden til overenskomst for omkring 500.000 lønmodtagere. Og det forslag blev fredag vedtaget med 77,3 procent ja-stemmer. Og på trods af en stemmeprocent på kun 37,7 procent, så blev forslaget vedtaget og gælder tre år frem.

Håndklædet i ringen
Kabinepersonalet var blevet en del af Forligsmandens mæglingsforslag efter resultatløse forhandlinger med SAS. Først bilateralt uden neutral mægling. Det var dog ikke nogen succes og blev opgivet efter fem dage. Herefter mødte parterne hinanden i Forligsinstitutionen med Forligsmanden som mægler. Men efter kun omkring et døgns forhandlinger smed også den ellers normalt så tålmodige mægler håndklædet i ringen og sendte parterne hver til sit.

Forligsmanden besluttede herefter, at udsigterne til at nå frem til en aftale mellem CAU og SAS var så dårlige, at kabinepersonalet lige så godt kunne blive omfattet af det store fælles mæglingsforslag, der spilles på banen som en sidste udvej på de områder af arbejdsmarkedet, hvor det ikke er muligt at lave bilaterale aftaler direkte mellem en arbejdsgiver og en virksomheds faglige organisationer.

Økonomisk regulering
Aftalen regulerer dog kun løn- og pensionsvilkår og kommer ikke omkring konkrete arbejdsforhold og arbejdstider for kabinepersonalet. Her er alene tale om en økonomisk regulering. På den måde kan den bruges ind for en lang række forskellige brancher.

Dermed fik CAU ikke justeret ved de arbejdstidsaftaler, som fagforeningen og SAS indgik under de dramatiske forhandlinger i november 2012. CAU havde ikke ønsket en fuldstændig tilbagerulning af de omfattende ændringer. Man havde dog en række ønsker til justeringer. Men det bliver nu ikke til noget.