A380-turbulens kastede business jet rundt

Turbulens fra et Airbus A380 fly fik business jet til at rulle rundt, miste kraften på begge motorer og falde mere end 3.000 meter.

Kun ved hjælp af gemen muskelkraft lykkedes det piloterne på et lille tysk business jet-fly i januar i år at trække flyet ud af et nedadgående spin i luftrummet over Det Indiske Ocean efter at flyet var dykket mere end 3.000 meter. Samtidig lykkedes det piloterne at genstarte flyets motorer, som var sat ud under turen nedad, hvor flyet sandsynligvis snurrede rundt på hovedet mellem tre og fem gange.

Den voldsomme tur blev udløst af turbulens fra et Airbus A380-fly, som den 7. januar passerede henover business jet’en i en afstand på omkring 300 meter i luftrummet mellem Den Arabiske Halvø og Maldiverne i Det Indiske Ocean.

Ifølge Aviation Herald, så var der tale om et Canadair Challenger 604-fly med registreringen D-AMSC fra München-baserede MHS Aviation, som var på vej med ni personer ombord fra Male på Maldiverne til Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater. Airbus A380’eren var angiveligt A6-EUL fra Emirates, der var på vej fra Dubai til Sydney i Australien.

Challenger-flyet (til højre) fotograferet i Zürich i 2013. Foto: Aero Icarus / Wikimedia Commons.

Efter at have fået kontrol over flyet igen valgte piloterne at erklære en nødsituation og lande i Muscat i Oman i stedet for at fortsætte mod Abu Dhabi. Det skyldtes, at flere af de ombordværende var blevet kvæstet under den dramatiske episode. Flere blev efterfølgende sendt på hospitalet – en med alvorlige skader.

Flyet var blevet beskadiget så meget, at det ikke kunne betale sig at reparere det. Det blev derfor kasseret.

Flere meget store fly
Ifølge Aviation Herald er de europæiske luftfartssikkerhedsmyndigheder, European Aviation Safety Agency (EASA), på vej med en såkaldt ”Safety Information Bulletin”, der indskærper hvad piloter skal gøre for at forberede sig selv og passagererne på at flyet ryger ind i turbulens, samt hvad man stiller op, hvis ens fly ryger ind i turbulens fra et andet fly.

EASA peger på, at den stigende mængde flytrafik samt stadig flere meget store fly, øger risikoen for episoder, hvor mindre fly kommer i problemer på grund af turbulens fra større passagerfly som blandt andet Airbus A380’eren.

 

 

Relaterede artikler:

39 personer kvæstet i turbulens på Thai A380

32 kvæstet af turbulens på fly

Fly faldt 2.300 meter i løbet af et minut

 

x

Læs Også

Emirates åbner dørene til sine lounges

Emirates giver nu rejsende på de billigste billetter adgang til sine lounges i Dubai International Airport.

Emirates rammes af Trumps ændrede indrejseregler

Verdens største langdistanceselskab, Emirates Airlines, har måtte skifte ud i besætningerne på sine USA-fly som følge af Donald Trumps omdiskuterede indrejseforbud.

Syv mio. A380-passagerer i europæisk lufthavn

Mere end syv millioner passagerer benyttede Airbus A380 til eller fra Heathrow Lufthavn i 2016, hvilket svarer til omkring 10 procent af lufthavnens samlede passagertal.

Endnu en Emirates-rute fra Europa til New York

Emirates åbner den 12. marts en rute fra Athen til New York-Newark, og det bliver dermed selskabet anden rute fra en europæisk lufthavn til New York.

Seks flyselskaber vandt markedsandele i CPH

Lavprisflyselskaberne og de mellemøstlige flyselskaber vandt sammen med Danish Air Transport markedsandele i Københavns Lufthavn i 2016. SAS tabte atter markedsandele.

Delta vil bruge Trump imod ME3-flyselskaber

Amerikanske Delta Air Lines håber, at Trump-administrationen vil gribe ind overfor påstået ulige konkurrence fra de tre store mellemøstlige flyselskaber.