Ryanair Boeing 737-800 i Billund Lufthavn (Foto: BLL)

Aarhus Universitet var Ryanair-storkunde

Aarhus Universitet købte 83 procent af alle Ryanair-billetter solgt gennem den statslige indkøbsaftale i 2014. Politisk tonedøvt, lyder kritikken.

520. Så mange billetter til flyrejser med Ryanair solgte erhvervsrejsebureauet Carlson Wagonlit Travel i 2014 til ministerier, styrelser og andre statslige institutioner gennem den statslige indkøbsaftale.

Én institution købte suverænt flest billetter hos det kontroversielle irske flyselskab. Det var Aarhus Universitet, der med 431 billetkøb sad på 83 procent af det samlede antal statsindkøbte Ryanair-billetter. På en andenplads kom VIA University College med 22 Ryanair-billetter. Det fremgår af et svar til Folketingets Finansudvalg fra finansminister Claus Hjort Frederiksen.

At det aarhusianske universitet har været statens suverænt flittigste til at rejse med Ryanair, møder hård politisk kritik.

”Universitetet er politisk tonedøv. En samfundsinstitution må lytte efter signaler fra det omgivende samfund. Det skal undgå en lille kortsigtet gevinst. Det er en problemstilling, de burde være i stand til at overskue,” siger SF’eren Karsten Hønge til Fagbladet 3F.

Bedst og billigst
På universitetet forsvarer man sig med, at man skam blot følger reglerne.

”Vi er underlagt statens regler for valg af rejser. De siger klart, at vi skal vælge det selskab, som er bedst og billigst. Vi må og kan ikke vælge flyselskaber til eller fra ud fra politiske, sociale eller holdningsmæssige synspunkter, siger Anders Correll, pressechef på Aarhus Universitet, til Fagbladet 3F.

De 431 Ryanair-billetter udgjorde knap fire procent af de omkring 11.000 flybilletter, som Aarhus Universitet købte i 2014.

Mens lektorer og professorer fra Aarhus Universitet flittigt flyver med Ryanair, så må ansatte i Aarhus Kommune ikke længere flyve med selskabet. Ryanair er ellers den ene af bare to flyselskaber, der flyver udenrigsruter fra Aarhus Lufthavn, som Aarhus Kommune selv ejer 58 procent af.