Christa Ceré, formand for Cabin Attendants Union.

CAU: Ved ikke hvad udbrydere ønsker

Personaleforeningen for SAS’ danske kabinepersonale ved ikke hvad de kolleger, der har dannet deres egen udbryderforening, ønsker. Men man er parat til at gå i dialog.

For godt en uge siden blev det kendt, at en større gruppe af SAS’ danske kabineansatte havde forladt personaleforeningen Cabin Attendants Union (CAU) og stiftet deres egen forening, Skandinavisk Kabineforening.

Hos CAU går formand Christa Ceré gerne i dialog med folkene bag den nye forening. Formanden ved dog ikke præcis hvad det er, der har gjort kollegerne så utilfredse, at de har valgt at stifte deres egen forening.

”Vi er altid parat til at gå i dialog. Både med Skandinavisk Kabineforening og med vores arbejdsgiver. Men indtil videre ved jeg ikke, hvad det er de ønsker,” forklarer Christa Ceré til CHECK-IN.dk

200 danskere i overskud
Af en pressemeddelelse, som Skandinavisk Kabineforening udsendte torsdag i sidste uge fremgik det ellers, at foreningen blandt andet blev stiftet i protest mod CAU’s manglende evne til at indgå en aftale med SAS om arbejdsvilkårene på fem langrutefly, hvor kun et gardin adskiller hvilende stewardesser fra passagererne. Som CHECK-IN.dk kunne fortælle for to uger siden, så er omkring 200 danske kabineansatte i SAS blevet i overskud som følge af den såkaldte gardinstrid mellem SAS og CAU. Medarbejderne bliver i overskud fordi SAS nu definitivt har opgivet at indgå en aftale med CAU.

Hos Skandinavisk Kabineforening ønsker man at redde de 200 danske arbejdspladser.

“Vi ønsker at tage ansvar for vores arbejdsplads og sikre at vi alle kan bevare vores jobs i København. At medarbejdere vil risikere at kollegaer mister deres jobs på grund af dette er uacceptabelt for os,” skrev formanden for Skandinavisk Kabineforening, Søren Johansen, i pressemeddelelsen.

“Vi vil være en moderne forening, som agerer i den verden vi lever i. Luftfartsbranchen er under pres og konkurrencen er hård. At påføre vores arbejdsgiver unødige omkostninger og gøre produktionen dyrere end nødvendigt stiller os – som ansatte – i en usikker situation i fremtiden. Vi ønsker at bevare vores arbejdspladser – også fremover,” skrev Søren Johansen videre og fortsatte:

“Skandinavisk Kabineforening ønsker at starte forhandlinger med SAS om at finde en løsning på den fastlåste situation. Vi ønsker at være en medspiller og ikke en modspiller. Vi tror på at vi kan opnå en bedre fremtid og gode ansættelsesvilkår ved at samarbejde. Vi ser muligheder og ikke begrænsninger,” siger Søren Johansen.

I protest mod gardinsag
Fire gange bruger formanden for den nye forening ordet ”ønsker”. Det tæller dog ikke meget i CAU-formandens verden.

”Vi kan ikke bare gå ud fra hvad der står i en pressemeddelelse eller hvad CHECK-IN.dk skriver. Der må en rigtig dialog til. Det har der ikke været indtil videre, men vi håber de kunne have en interesse i det,” siger Christa Ceré, der har svært ved at se, at den nye forening kun skulle være stiftet i protest mod CAU’s håndtering af gardinsagen.

”Jeg går ud fra, at de ikke har stiftet foreningen kun på grund af et enkelt punkt,” siger Christa Ceré.

Ikke længere plads til danskere
Fraværet af den såkaldte modulaftale betyder, at danske kabineansatte i dag ikke kan arbejde på de fem langdistancefly. Modsat de øvrige langdistancefly, så har de fem fly kun et gardin mellem kabinepersonalets hvileområde og passagererne.

De fem fly er siden årsskiftet blevet bemandet med svenske og norske kabineansatte, mens danske ansatte så i stedet har bemandet visse europæiske og skandinaviske flyvninger fra Oslo og Stockholm. De svenske og norske kabineansatte skal nu bemande flyene permanent. Men da SAS samtidig har ansat nye kabineansatte i Norge og Sverige, er der ikke længere plads til de overskydende danske stewardesser og stewarder på flyvningerne til og fra Oslo og Stockholm.

Stor gruppe
Cabin Attendants Union har i dag omkring 1.000 ud af SAS’ cirka 1.200 danske kabineansatte som medlemmer. Det tal bliver formentlig mindre hvis den nye personaleforening får vind i sejlene. Foreningen skriver i pressemeddelelsen fra sidste uge, at de er en ”stor gruppe” kabineansatte. Hvor mange personer der reelt er tale om, oplyser foreningen ikke.

Af pressemeddelelsen fremgår det desuden, at Skandinavisk Kabineforening ikke ønsker at sige mere til medierne end hvad der fremgår af meddelelsen.

 

Relaterede artikler:

SAS-stewardesser bryder ud af personaleforening

Gardinstrid kan udløse danske SAS-fyringer

Ingen løsning på gardinstrid