Kø foran paskontrollen ved Finger C i Københavns Lufthavn.

CPH gør klar til automatisk paskontrol

Københavns Lufthavn vil etablere automatisk paskontrol. Det skal højne sikkerheden samt give større kapacitet og bedre passagerflow. Automaterne skal være klar til april.

Efter påsken i 2016 behøver hovedparten af passagererne ikke længere at få passet kontrolleret manuelt af politiet, når de rejser mellem Københavns Lufthavn og en destination uden for EU og Schengen.

Der indvier Københavns Lufthavn og Københavns Politi nemlig ni nye, automatiserede pasbokse.

Den automatiserede paskontrol betyder højere sikkerhed, fordi alle pas automatisk bliver kontrolleret direkte i politiets databaser.

”Jeg er sikker på, at kontrollen vil blive forbedret, ligesom kapaciteten naturligvis forøges. Jeg håber dermed også, at denne delvise automatisering af paskontrollen vil bidrage til at løse de udfordringer, Politiet har i lufthavnen med det stadigt stigende antal rejsende,“ siger politiinspektør Steen Pedersen, der hilser det nye system velkommen.

Stigende antal passagerer
Københavns Lufthavn oplever i disse år en markant passagervækst, og derfor kommer der også flere og flere passagerer, der skal paskontrolleres.

Alene i 2014 var der næsten 6,8 mio. passagerer, der rejste til eller fra destinationer uden for Schengen, og automatisk paskontrol vil medvirke til, at paskontrollen effektivt kan håndtere det stigende antal passagerer.

”Vi arbejder hele tiden på at gøre det nemt at komme igennem lufthavnen, og vores erfaringer med selvbetjening viser, at automatiseringer styrker passageroplevelsen, fordi passagererne får en øget kontrol over deres rejse. Kort sagt kan man sige, at ’gør-det-selv passagerer er glade passagerer’, og derfor forventer vi også, at den automatiserede paskontrol udover den øgede sikkerhed også vil styrke passageroplevelsen i lufthavnen,” siger Henrik Peter Jørgensen, kommunikationsdirektør i Københavns Lufthavn.

Lufthavnen og politiet påbegyndte ombygningen af paskontrollen i denne uge, og den ombyggede, udvidede og automatiserede paskontrol i Finger C vil efter planen så småt blive taget i brug efter påsken næste år.

I byggeperioden opsættes der to midlertidige pasbokse, så den nuværende kapacitet i paskontrollen opretholdes.

Kontrolleres i realtid
Den automatiserede paskontrol kan anvendes af alle EU-borgere over 18 år. Foruden de ni automater, så opsættes der også fire nye, manuelle pasbokse til rejsende fra ikke-EU lande eller passagerer, der endnu ikke har fået et biometrisk pas. Allerede tilbage i 2011 var der dog udstedt 611 mio. e-pas, og i 2017 vil alle europæiske pas være e-pas.

Når passageren skanner sit pas i e-gaten, kontrolleres det automatisk i realtid i Politiets databaser, og efterfølgende vil passageren gennemgå en automatisk ansigtsgenkendelse. Efter godkendt paskontrol og ansigtsgenkendelse, kan passageren fortsætte rejsen. Den automatiserede paskontrol bliver hele tiden overvåget af politiet.

Der kan ofte være lange køer til paskontrollen ved Finger C i Københavns Lufthavn.

x

Læs Også

Politiet: Det går ikke fuldstændig galt med skærpet paskontrol

Politiet i Københavns Lufthavn afviser dommedagsprofetierne om meget lange køer og kaos, når paskontrollen til og fra non-Schengen lande skærpes fra 7. oktober.

Emirates øger til Stockholm

Til december øger Emirates antallet af ugentlige afgange mellem Dubai og Stockholm. Til gengæld må Stockholm skyde en hvid pil efter Airbus A380.

600 ugentlige indenrigsflyvninger skal frem i lyset

En storstilet kampagnet under navnet Danmarks Lufthavne er klar til at blive skudt i gang, og det skal øge kendskabet til de flere end 600 ugentlige indenrigsflyvninger.

CPH har succes med langdistanceruter

Passagervæksten i Københavns Lufthavn har siden årtusindeskiftet været størst i det interkontinentale segment, og i 2017 ventes 2,3 mio. interkontinentale passagerer i CPH.

Delta lukker skandinavisk USA-rute

Delta Air Lines opgiver sommerruten til Arlanda i 2018, mens det amerikanske flyselskab til gengæld vil indsætte et større fly fra New York til København.

Udvidet taxa-samarbejde om lufthavnsbetjening

Billund Taxa er blevet tilkoblet et landsdækkende samarbejde med Dantaxi 4x48, hvorfor taxakørsel til de fire største danske lufthavne snart kan bestilles fra én app.