Air India Boeing 787-8 Dreamliner ved første ankomst i Københavns Luffthavn. (Foto: CPH)

Danmark og Indien genforenet ad luftvejen

Et Air India-fly landede lørdag aften i Københavns Lufthavn og markerede dermed, at Danmark og Indien atter har fået flyforbindelse efter otte og et halvt års pause.

Et langvarigt kapløb mellem Stockholm-Arlanda og Københavns Lufthavn om at tiltrække en Delhi-rute fra Air India fandt for nogle måneder siden sin lykkelige afslutning. Begge skandinaviske storlufthavne blev nemlig tildelt en en rute til den indiske millionby med opstart henholdsvis den 15. august og 16. september.

Lørdag aften kunne en eksklusiv skare af ambassadører, flyselskabsdirektører, pressefolk og Københavns Lufthavns administrerende direktør Thomas Woldbye i lufthavnens finger C, gate 39 tage imod Air Indias Dreamliner-flyet VT-ANV, da det ankom kl. 18.45. Trods en forsinkelse på en lille halv time i afgangen fra Delhi, var det lykkedes den kvindelige besætning at hente forsinkelsen ind undervejs på den lidt mere en syv timer lange flyvning.

Til stede ved ruteåbningen lørdag aften var blandt andre Air Indias koncernchef Rajiv Bansal samt selskabets kommercielle direktør Pankaj Srivastava, Indiens Ambassadør Agréé til Danmark, Ajit Gupte samt Danmarks Ambassadør til Indien Peter Taksøe-Jensen, der alle har været varme fortalere for ruten mellem Delhi og København.

Trafikpotentiale i begge retninger
Ruten med det statsejede indiske flyselskab er blevet til i et tæt samarbejde mellem myndighederne i både Danmark og Indien.

“Den nye rute til Indien er et historisk gennembrud. Antallet af udrejsende indere er fordoblet på verdensplan i løbet af få år. Nu har vi fået hul igennem til et kæmpe marked, som ikke bare hovedstaden, men hele Danmark og Sydsverige kan få glæde af,” siger Mikkel Aarø-Hansen, administrerende direktør i Wonderful Copenhagen, hvor ruteudviklingsprogrammet Greater Copenhagen Connected, der har bidraget til etableringen af den nye rute, har sit sekretariat.

Snoren klippes til den første Air India-flyvning fra København til Delhi (Foto: CPH)

Men det er ikke alene turister fra Indien til Danmark, det handler om. Der ventes mange danske erhvervsrejsende på ruten, da der er mange relationer mellem dansk og indisk erhvervsliv. Den danske samhandel med Indien har i dag en årlig værdi på 10 mia. kroner, og det beløb ventes at stige fremover. Med omkring 1,3 mia. indbyggere og en årlig økonomisk vækst på syv procent, er det indiske marked til stadighed særdeles attraktivt.

“Danmark og Indien er i dag rykket tættere på hinanden til stor fordel for både vækst, samhandel og især kontakten mellem den danske og den indiske befolkning. Indien er nu ligeså tæt på Danmark som østkysten i USA, og det vil helt sikkert medføre at mange flere danskere nu vil drage øst på for at opdage den fantastiske indiske kultur, ” siger Peter Taksøe-Jensen, Danmarks Ambassadør i Indien.

Air India-ruten vil også være interessant for danske rejsearrangører, der kan købe flysæder til Indien-rejser med udgangspunkt i Delhi og derfra videre til populære feriedestinationer som Goa og Kerala.

Genforenet efter otte og et halvt år
Der var senest flyforbindelse mellem København og Delhi i vinterhalvåret 2008/09. Her åbnede SAS den 28. oktober 2008 en direkte sæsonrute med tre ugentlige afgange mellem de to byer. Ruten lukkede ned igen den 3. marts 2009 og forblev lukket som følge af rutetilpasninger i forbindelse med virkningerne af finanskrisen.

Netop det faktum blev da også understreget af Københavns Lufthavn ved den officielle tale ved ruteåbningen.

“Det er en historisk dag for Danmark, at vi i dag får genåbnet en direkte forbindelse til Indien og får bundet vores to lande tættere sammen,” sagde Københavns Lufthavns direktør, Thomas Woldbye.

Med den nye flyrute er Danmark og Indien dermed atter forenet ad luftvejen, og dermed er mulighederne åbne for at det også kommer til at ske på en lang række andre områder.

 

Relaterede artikler:

Københavns Lufthavn overtrumfer Arlanda

Officielt: Air India-rute til Stockholm

Air India-rute til CPH udsat til august

Usikkerhed om Air India-rute til København

Air India vil åbne Skandinavien-rute i 2017

x

Læs Også

Politiet: Det går ikke fuldstændig galt med skærpet paskontrol

Politiet i Københavns Lufthavn afviser dommedagsprofetierne om meget lange køer og kaos, når paskontrollen til og fra non-Schengen lande skærpes fra 7. oktober.

Emirates øger til Stockholm

Til december øger Emirates antallet af ugentlige afgange mellem Dubai og Stockholm. Til gengæld må Stockholm skyde en hvid pil efter Airbus A380.

600 ugentlige indenrigsflyvninger skal frem i lyset

En storstilet kampagnet under navnet Danmarks Lufthavne er klar til at blive skudt i gang, og det skal øge kendskabet til de flere end 600 ugentlige indenrigsflyvninger.

CPH har succes med langdistanceruter

Passagervæksten i Københavns Lufthavn har siden årtusindeskiftet været størst i det interkontinentale segment, og i 2017 ventes 2,3 mio. interkontinentale passagerer i CPH.

Delta lukker skandinavisk USA-rute

Delta Air Lines opgiver sommerruten til Arlanda i 2018, mens det amerikanske flyselskab til gengæld vil indsætte et større fly fra New York til København.

Udvidet taxa-samarbejde om lufthavnsbetjening

Billund Taxa er blevet tilkoblet et landsdækkende samarbejde med Dantaxi 4x48, hvorfor taxakørsel til de fire største danske lufthavne snart kan bestilles fra én app.