Airbus A321-fly fra Monarch Airlines i Birmingham. (Foto: Eric Salard / Wikimedia Commons)

Flypyroman får fængselsdom

En 46-årig britisk mand blev i sidste uge idømt en fængselsstraf på fire og et halvt år for at have antændt to mindre brande på flytoiletter under en flyvning til Sharm el-Sheikh.

En mandlig flypassager blev den 10. marts i år fundet skyldig i den 27. august 2015 at have antændt to brande ombord på Monarch Airlines’ rutenummer ZB472 undervejs mellem Birmingham og den egyptiske ferie-destination Sharm-el-Sheikh. Ombord på Airbus 321-200 var 194 passagerer og syv besætningsmedlemmer.

Den 46-årige John Cox fra Kidderminster i England erklærede sig skyldig ved en domstol i Birmingham og blev idømt fire og et halvt års fængsel.

Hele to gange på samme flyvning den 27. august 2015 antændte John Cox papir i affaldsspanden på hvert af flyets to bageste toiletter. Det lykkedes besætningen at slukke branden begge gange, skriver Aviation Herald.

Dramaet udspillede sig i godt 10 kilometers højde over Europa. Kaptajnen nåede at foretage et “mayday” nødopkald til flyveldelsen og forberedte sig på at skulle gennemføre en nødlanding. Dette blev dog ikke nødvendigt. Efter at også den anden brand var blevet slukket, kunne flyet fortsætte på den oprindelige kurs, og A321-flyet landede sikkert omkring fem efter afgangen fra Birmingham.

Gerningsmanden udpeget
Både besætningsmedlemmer og passagerer kunne ved ankomsten til Sharm-el-Sheikh udpege John Cox som den ansvarlige, og han blev tilbageholdet i flyet og afhentet af det lokale politi. De egyptiske myndigheder opretholdt dog ikke anholdelsen, men germningsmanden blev efterfølgende udleveret til britisk politi og anklaget for brandstiftelse og hensynsløs optræden, som bragte andres liv i fare.

“Hvilket motiv John Cox havde for at begå en sådan meningsløs kriminel gerning er stadig uklar, men hvad der ér klart, er at hans uansvarlige handling satte alle ombordværende passagerer og besætningens liv i fare. Vi roser kabinepersonalet for deres hurtige reaktion og slukning af brandene, hvilket forhindrede at situationen udviklede sig yderligere,” udtalte anklager Paul Reid fra anklagemyndigheden efter anholdelsen af John Cox.

Flyselskabet rapporterede, at ingen var kommet til skade ved hændelsen, men at flyet ikke kunne gennemføre den planlagte returflyvning, der måtter udsættes til den følgende dag, mens de ventende passagerer blev indkvarteret på hoteller for natten.

 

Relaterede artikler:

Flypassager forsøgte at sætte ild til fly

Pyroman ombord på rutefly

x

Læs Også

Monarch ramt af konkursrygter

En kommende kapitaltilførsel til britiske Monarch Airlines er blevet blæst op til, at selskabet er på vej mod konkurs.

Monarch-frist udløber i dag

Hvis det ikke lykkes for Monarch Airlines i løbet af fredagen at få fornyet sin turarrangør-licens, vil selskabet ikke længere kunne sælge flybilletter.

Monarch får kniven for struben

De britiske myndigheder gav fredag Monarch Airlines 12 dage til at gennemføre en kapitaltilførsel, hvis selskabet vil have lov til at fortsætte.

Easyjet klar med tredje Stockholm-rute

EasyJet åbner sin tredje rute fra Stockholm Arlanda-lufthavnen, der generelt oplever stor interesse fra lavprisselskaberne.

Monarch Airlines tilføres 1,4 mia. kroner

Det britiske lavprisflyselskab Monarch Airlines har reddet sig igennem likviditetskrisen, idet selskabet netop har fået tilført en kapital på 1,4 mia. kroner.

Flyselskaber vender tilbage til Sharm el-Sheikh

I den kommende vinter genoptager to britiske flyselskaber flyvningerne til egyptiske Sharm el-Sheikh. Det sker et år efter, at 224 mennesker omkom ved en terrorbombe i et russisk charterfly.