(Foto: Morten Lund Madsen)

Flyrejser fyldte mest i europæiske klagesager

Netværket Forbruger Europa behandlede sidste år 32.000 klagesager, hvoraf alene 6.000 omhandlede klager i forbindelse med flyrejser. Danskerne er særligt flittige med flyklager.

Den aarhusianske TV-2-musiker Steffen Brandt hittede i 1996 med “Kom lad os brokke os“ fra albummet Kys Bruden. Hvem husker ikke, “kom lad os brokke os, det er nok det vi har det bedst med,“ som det hedder i sangen.

Og noget kunne tyde på, at danskere er gode til at brokke sig og klage. Det er i hvert fald konklusionen fra netværket Forbruger Europa, som vejleder forbrugerne om deres rettigheder og hjælper, når der opstår et problem med en sælger i et andet EU-land.

I 2013 modtog den danske afdeling af Forbruger Europa rundt regnet 1.000 klager, hvoraf alene 351 handlede om klager i relation til flyrejser.

På europæisk plan var der 80.000 klager, hvoraf 32.000 efterfølgende blev behandlet som egentlige klagesager. Af disse vedrørte omkring 6.000 flyrejser alene. Dermed var omkring 19 procent af de behandlede europæiske sager flyklager, mens den tilsvarende andel i Danmark var omkring 30 procent.

“Flyrejser er klart det område, vi ser flest klager over. Der er stadig alt for mange situationer, hvor de rejsende ikke får ordentlig besked, når deres fly bliver aflyst eller forsinket. Desuden ser vi ofte, at flyselskaberne afviser forbrugernes klager, så de ikke får den kompensation, de har ret til,“ siger Lars Arent, der er leder af Forbruger Europas danske center.

Fik erstattet bortkommet bagage
Forbruger Europa har flere eksempler på tilfælde, hvor danskere er blevet hjulpet gennem forbrugernetværket.

En dansk forbruger skulle eksempelvis rejse til USA via München, men på grund af en flyaflysning måtte passageren overnatte i München og kunne først rejse videre den førstkommende dag. Flyselskabet afviste klagen, men via Forbruger Europas indsats blev kunden sidenhen kompenseret.

En anden episode var en rejse fra Martinique til Paris, hvor bagagen forsvandt. Her kunne Forbruger Europa gennem sit franske søsterkontor hjælpe til en retsafgørelse, der sikrede erstatning af bagagen og dens indhold.

“Forbruger Europas styrke er, at vi opererer i hele EU og samarbejder på tværs af grænser. Det gør vores sagsbehandling mere effektiv og letter kommunikationen med virksomhederne,“ understreger Lars Arent.

Hos Forbruger Europa opfordrer man til at klage så hurtigt som muligt efter den opståede episode. Er der tale om bortkommen eller beskadiget bagage anbefales det at få lavet en PIR-rapport (Property Irregularity Report, red.) i lufthavnen. Herudover råder Forbruger Europa til, at man ikke indskriver værdifulde genstande i bagagen.

Andre gode råd er også, at tjekke transfertiden, hvis man skal skifte fly undervejs og samtidig sørge for at møde op til check-in i god tid, da man ellers mister sine rettigheder.