Emirates A380-800 i Dubai International Airport. (Foto: Emirates)

Forbud rammer mellemøstselskaber hårdt

Emirates Airlines og kriseplagede Turkish Airlines bliver hårdt ramt af elektronik-forbuddet på USA-flyvninger. Storbritannien indfører også elektronik-forbud.

Det kan ikke undgå at have vakt en vis form for jubel hos de største amerikanske flyselskaber, da den amerikanske regerings Department of Homeland Security tirsdag annoncerede, at passagerer rejsende fra 10 specifikke lufthavne i Mellemøsten og Afrika ikke må have elektronik større end en smartphone med i håndbagagen på flyvninger til USA.

Elektronik-forbuddet rammer nemlig rejsende med nogle af de selskaber, som de tre store amerikanske flyselskaber Delta Air Lines, United Airlines og American Airlines gennem flere år har bekæmpet og beskyldt for at modtage ulovlig statsstøtte, som er med til at forvride konkurrencesituationen. Det er selskaber som Emirates Airlines, Etihad Airways og Qatar Airways, der alle tre har haft travlt med at åbne USA-ruter de senere år. De tre selskaber har henholdsvis 12, 6 og 10 USA-ruter fra henholdsvis Dubai, Abu Dhabi og Doha, der er tre af de 10 berørte lufthavne.

Stille fly på jorden
Et fjerde selskab, som bliver berørt af elektronik-forbuddet, er Turkish Airlines, der i forvejen ikke har haft det nemt efter sidste sommers mislykkede militærkup, som blandt andet betød at selskabet fik forbud mod at flyve til USA i flere dage. Sidenhen har passagererne svigtet og selskabet har måtte lukke mange ruter og stille fly på jorden. Turkish Airlines har ni ruter til USA fra Istanbul Atatürk-lufthavnen, der også er blandt de 10 lufthavne.

De 10 lufthavne er Queen Alia International Airport (AMM) i Amman i Jordan, Cairo International Airport (CAI) i Cairo i Egypten, Istanbuk Atatürk International Airport (IST) i Istanbul i Tyrkiet, King Abdul-Aziz International Airport (JED) i Jeddah i Saudi-Arabien, King Khalid International Airport (RUH) i Riyadh i Saudi-Arabien, Kuwait International Airport (KWI) i Kuwait, Mohammed V Airport (CMN) i Casablanca i Marokko, Hamad International Airport (DOH) i Doha i Qatar samt Dubai International Airport (DXB) og Abu Dhabi International Airport (AUH) i De Forenede Arabiske Emirater.

Forbuddet omfatter alle selskabers flyvninger fra de 10 lufthavne til USA. Men da de amerikanske selskaber ikke har ruter til lufthavnene, så rammer forbuddet kun mellemøstselskaberne og selskaber i Afrika. Foruden Emirates, Etihad, Qatar Airways og Turkish Airlines er det selskaber som Royal Air Maroc, Royal Jordanian Airlines, Egypt Air, Kuwait Airways og Saudia.

Fire døgn
De amerikanske myndigheder har givet flyselskaberne fire døgn til at få indført forbuddet, som de til gengæld ikke kan sige hvornår bliver ophævet igen. Om forbuddet skyldes en konkret trussel vil myndighederne ikke svare klart på.

Det er fortsat tilladt at medbringe elektronik større end en smartphone i den indcheckede bagage fra de ti lufthavne til USA, ligesom forbuddet ikke gælder for flyvninger fra USA til de 10 lufthavne i Mellemøsten og Afrika.

Tirsdag aften indførte den britiske regering et lignende elektronik-forbud på flyvninger til Storbritannien. Briternes forbud omfatter dog ikke helt de samme lande og lufthavne, som det amerikanske forbud. Det er således på flyvninger fra Tyrkiet, Libanon, Jordan, Egypten, Tunesien og Saudi-Arabien, at man ikke må have elektronik i håndbagagen på fly til Storbritannien.

 

Relaterede artikler:

Forbud mod elektronisk udstyr på flyvninger til USA

Emirates rammes af Trumps ændrede indrejseregler

Delta vil bruge Trump imod ME3-flyselskaber

Emirates: Amerikanske metoder er frastødende

Emirates afviser alle anklager

x

Læs Også

Dubai-flyselskaber smelter sammen

Emirates og flydubai, der har samme ultimative ejer, slår pjalterne sammen, men vil fortsat have to forskellige ledelser.

Dubai og Istanbul slipper fri af elektronikforbud

Lufthavnene Dubai International og Istanbul Atatürk slipper for elektronikforbud i håndbagagen på USA-flyvninger til stor lettelse for Emirates Airline og Turkish Airlines.

Abu Dhabi først til at slippe af med elektronikforbud

Abu Dhabi blev den første til at slippe af med det forbud mod elektronik i håndbagagen på USA-flyvninger, som USA i marts dikterede i 10 lufthavne.

Emirates: Øget samarbejde med flydubai

Emirates' topchef vil gerne øge samarbejdet med lavprisselskabet flydubai, der har samme ejer som Emirates og ikke flyver på de samme ruter.

Alitalia på køberjagt

15 potentielle købere af Alitalia har fået 26 dage til at tænke sig om og komme med et godt tilbud på det kriseramte flyselskab.

British Airways vil låne Qatar Airways-fly

British Airways vil gerne have nogle af de Qatar Airways-fly, som står på jorden på grund af nabolandenes blokade mod Qatar, til hjælp under kommende strejke.