Kjeld Zacho Jørgensen, administrerende direktør i Billund Lufthavn (Foto: Ole Kirchert Christensen)

Formand: Billund viser vilje til at vokse butikken

Siden Kjeld Zacho Jørgensen i 2010 tiltrådte som chef i Billund Lufthavn er der skabt et samlet overskud på 180 mio. kroner, og det skyldes vilje til vækst, mener bestyrelsesformanden.

Billund Lufthavn har siden 2010, hvor administrerende direktør Kjeld Zacho Jørgensen overtog chefstolen efter forgængeren Jørgen Krab Jørgensen, skabt beundringsværdige resultater.

Kjeld Zacho Jørgensen overtog det øverste ansvar i Danmarks næststørste lufthavn den 1. september 2010. Sidenhen har der kun været fremgang og rekorder i forhold til passagertal og økonomiske resultater. Fra 2011 til og med 2016 har lufthavnen samlet i en seksårig periode skabt 180,8 mio. kroner på bundlinjen, mens den foregående periode fra 2005 til og med 2010 resulterede i et samlet nettooverskud på 22,0 mio. kroner.

“Den store forskel er, at der har været en vilje til at vokse butikken – og det er ikke sagt for at kritisere bagud, hvor tingene var mere introvert. Vi har fået det hele vendt lidt rundt, og nu har vi fået fokus på at vokse butikken, og det er, hvad vi ser resultat af i dag,” siger bestyrelsesformand Clan Nylansted Andersen til CHECK-IN.dk.

Dertil skal dog tilføjes, at det næstbedste år i lufthavnens historie blev skabt i 2010, hvor Jørgen Krab Jørgensen overlod nøglerne til Kjeld Zacho Jørgensen efter årets første tre kvartaler. I dette år blev overskuddet på 52,2 mio. kroner, mens de foregående fem år havde været præget af et samlet underskud på 30,4 mio. kroner.

Billund Lufthavn havde også været gennem flere bump på vejen i løbet af perioden fra 2005 til 2016. I 2005 blev Maersk Air solgt til Sterling Airlines, hvilket betød en betydelig nedgang i trafikken i Billund Lufthavn, og det nyfusionerede flyselskab gik sidenhen konkurs i slutningen af 2008, så det var generelt set en hård periode for den internationale vestdanske lufthavn.

Fremsynet investering giver pote
Der har dog også været udfordringer i Kjeld Zacho Jørgensen regeringsperiode. Cimber Sterling gik konkurs i 2012, mens Ryanair i 2015 lukkede basen i Billund Lufthavn, hvilket også betød betydelige passagertab.

I 2008 havde Billund Lufthavn 725 fuldtidsansatte i et år med en omsætning i underkanten af 500 mio. kroner og samlet flere end 2,5 mio. passagerer. I 2016 var der 702 fuldtidsmedarbejdere, en omsætning på 714,1 mio. kroner samt næsten 3,1 mio. passagerer. Det vidner om en stigende grad af effektivisering, således at det er muligt i dag at håndtere væsentligt flere passagerer med færre ressourcer end tidligere samtidig med, at man får flere indtægter ved kundernes samlede kontaktpunkter med lufthavnen, hvad enten det gælder parkering, shopping eller restaurantoplevelser.

“Kommer du ind i den positive spiral, så forbliver den positiv. Vi er ude af det dilemma som så mange regionale lufthavne er ude i, at alle pengene skal tjenes hjem i tre måneder i højsæsonen. Tænk sig, hvis vi en dag kunne komme dertil, at vi kunne bringe noget til bundlinjen hver måned,” lyder det eftertænksomt fra bestyrelsesformanden.

Billund Lufthavns bestyrelsesformand anerkender da også, at den beslutning, der blev taget for mere end 15 år siden omkring etablering af en ny terminal, er en del af baggrunden for succesen.

“Vi høster i dag frugten af en fremsynet investering. Samtidig ser vi faktisk os selv som en væsentlig spiller i at udvikle Vestdanmark. Flere store virksomheder er her også, fordi vi er her, og vi er begunstiget ved, at vores aktionærer ønsker at vi udvikler denne region,” lyder det fra Clas Nylansted Andersen.

Billund Lufthavn forventer i 2017 et resultat, der er bedre end i 2016, lyder det sædvanligt underspillede estimat, der hat sine tydelige reminiscenser fra den epoke, hvor afdøde skibsreder Bjarne Hansen fra A.P. Møller – Mærsk var bestyrelsesformand i den jyske lufthavn.

 

Relaterede artikler:

Billund fordobler overskud i turbulent år

Overskud op med 144 procent i Billund

Faldende overskud trods omsætningsfremgang i Billund

Stort rykind til afskedsreception i Billund Lufthavn

Cand. mag. bliver ny direktør i Billund Lufthavn

x

Læs Også

Københavns Lufthavn på vej ud af europæisk top15

Tre europæiske storlufthavne er på vej til at skubbe Københavns Lufthavn ud af gruppen blandt de 15 største lufthavne i Europa.

WiFi på vej i Dreamlinere og MAX hos Norwegian

Norwegian har underskrevet nye kontrakter, der skal sikre WiFi i samtlige selskabets mellem- og langdistancefly, og samtidig skrues der op for båndbredden.

Ny SAS-leverandør genoptager forhandlinger

Kommende estisk SAS-leverandør og fagforening vender tilbage til forhandlingsbordet for at lande en aftale om ny overenskomst for 100 piloter og stewardesser.

Billund får Athen-rute

Efter tolv års fravær får Billund nu igen i begrænset omfang direkte fly til Grækenlands hovedstad.

Wizz Air øger på danske ruter

Wizz Air skruer til foråret op for en endnu uåbnet CPH-rute og for en nyåbnet Billund-rute.

Ny SAS-leverandør skifter navn

Estiske Regional Jet OÜ, der om en måned begynder at flyve for SAS, får et nyt navn, der er mere unikt og bedre signalerer selskabets tilhørsforhold.