Hele luftfartsverdenen samles i Paris

Om tre uger samles hele den internationale luftfartsbranche til Paris Airshow. I år forventes en helt særlig gæst at kigge forbi.

Om tre uger, fra den 17. til den 23. juni,løber den gigantiske luftfartsmesse Paris Airshow af stablen. Showet er udstillingsvindue nummer ét for især den civile flyindustri. Det var her Airbus i 2005 første gang viste sit dobbeltdækkerfly, Airbus A380, til offentligheden og i 2011 tiltrak Boeings 787 Dreamliner sig stor opmærksomhed i Le Bourget Lufthavnen nord for Paris, hvor det enorme flyshow afholdes. Det er i øvrigt et sted med en stor plads i luftfartshistorien. Det var nemlig her Charles Lindbergh landede den 21. maj 1927 efter at have krydset Atlanten i flyet “Spirit of St. Louis“.

I år spekuleres der kraftigt i, om Airbus vil benytte lejligheden til at fremvise sin Dreamliner-udfordrer, Airbus A350XWB, som efter planen skal flyve første gang inden for få uger. Rygterne vil vide, at Airbus som en del af de første testflyvninger fra Toulouse i Sydfrankrig vil lægge vejen forbi Paris Airshow. Ikke for at lande og lade flyet udstille, men blot for at foretage en overflyvning. Rygterne forstærkes af, at Airbus eftersigende har malet sit logo på undersiden af det første Airbus A350XWB-fly.

Tog stikket hjem
Der er også tradition for, at Airbus og Boeing annoncerer den ene flyordre efter den anden i løbet af den uge Paris Airshow varer. For år tilbage var det mest Airbus, der benyttede sig af, at hele verdenspressen havde øjnene rettet mod Paris.

Boeing var oprindeligt imod ideen om at pulje offentliggørelsen af en bunke af ordrer, indgået i løbet af foråret, sammen for at få mere opmærksomhed. Den megen medieomtale til Airbus gav dog indtrykket af, at Airbus generelt solgte langt flere fly end Boeing. Og derfor er den amerikanske flyproducent nu gået med i kampen om at trække overskrifter under showet.

I 2011 tog Airbus stikket hjem i kapløbet om at trække overskrifter, da man annoncerede ordre på 418 fly, heriblandt 200 Airbus A320neo til AirAsia og 30 Airbus A320neo til SAS. Boeing kunne kun offentliggøre et salg af sølle 47 fly under showet.

Der vil også i år være fokus på konkurrencen mellem Boeing 737MAX og Airbus A320neo. Men lige så interessant bliver det at se, om der bliver skrevet flest købsordrer på Boeing 787 Dreamlineren eller Airbus A350XWB’eren under flyshowet. Har kunderne tillid til Dreamlineren efter det langvarige flyveforbud? Eller vil Airbus A350XWB kunne hive nogle store markante ordrer hjem, som kan mindske konkurrentens forspring?

Europæisk smalhals
Flyshowet i Paris er også stedet, hvor man kan opleve store delegationer af generaler fra tredje verdens lande, som er ude at se på nye fly, helikoptere og raketter til deres lands luftvåben. Men den civile flyindustri har de senere år fået overtaget på lige netop Paris Airshow, mens den militære flyindustri i stigende grad fokuserer på Farnborough Airshow, der afvikles i lufthavnen af samme navn sydvest for London i lige år, og airshows i Asien og Mellemøsten. I en tid med økonomisk smalhals i europæisk økonomi er det også primært i Asien og Mellemøsten at kunderne til nye kampfly og helikoptere skal findes.

CHECK-IN.dk vil rapportere fra Paris Airshow.

Airbus A380 fra Korean Air, Boeing 747-8i og SAAB 2000 var nogle af de fly, der var udstillet på Paris Airshow i 2011. Fotos: Andreas Krog.

x

Læs Også

(DK) Director of Sales til Københavns nye prestige hotel

  Ønsker du at være med på en spændende rejse og være en del af ...

Vækstdirektør stopper i SAS

Norske Eivind Roald, der tidligere var kommerciel koncerndirektør i SAS, forlader det skandinaviske flyselskab til fordel for et job i en svensk kapitalfond.

Lufthavnsdirektør er fratrådt

Trods rekordvækst i Vágar Lufthavn er Jákup Sverri Kass torsdag fratrådt som lufthavnsdirektør efter gensidig aftale med bestyrelsen.

Endnu en sæson med usikkerhed om Delta-flytype

Delta Air Lines ser foreløbigt ud til at skulle benytte 226-sæders Boeing 767-300ER på sommerruten mellem New York-JFK og København.

Dansk selskab køber nye Bombardier-fly

Det Billund-baserede flyleasingselskab Nordic Aviation Capital har underskrevet en aftale med Bombardier om køb af to nye Q400-fly.

Emirates investerer i hurtigere WiFi

Kunderne hos Emirates kan se frem til internethastigheder på helt op til 50 megabit, når det mellemøstlige flyselskab får leveret de nye Boeing 777X-fly i 2020.