Lufthansa-piloter (Foto: Gregor Schlaeger | Lufthansa)

Ikke flere pilotstrejker i Lufthansa

Lufthansa og piloternes fagforening er nået frem til et aftalegrundlag, der skal bane vejen for nye overenskomster frem til 2022.

Den længstvarende arbejdskonflikt i Lufthansas historie er ved at finde sin afslutning. Natten til onsdag kunne Lufthansas ledelse og Vereinigung Cockpit, der organiserer 5.400 piloter i Lufthansa, Lufthansa Cargo samt Germanwings, underskrive et aftalenotat, der sikrer rammerne for en ny overenskomst frem til 2022.

Siden den kollektive overenskomst udløb i marts 2012 har parterne forhandlet uden at nå resultater, og piloterne har været igennem talrige strejker, der har ramt selskabet og passagererne hårdt. Men nu lader det til, at den langvarige arbejdskamp har båret frugt, selvom der ikke umiddelbart skal udpeges nogen vinder i konflikten.

I de kommende måneder skal detaljerne i den nye overenskomst lægges fast, men det står allerede klart, at piloterne vil få en samlet lønforhøjelse på 11,4 procent for perioden fra maj 2012 og frem til juni 2022. Herudover vil Lufthansa udbetale et engangsbeløb, der svarer til 1,8 månedsløn. Aftalen indeholder også en række detaljer om pensionsforhold og fleksibilitet i vagtskemaer.

Garanterer 325 fly
Lufthansa garanterer med aftalen, at mindst 325 fly vil blive opereret af piloter, der er omfattet af den nye kollektive overenskomst. Dermed var det tyske flyselskabs ledelse nødt til at trække et forslag tilbage om at lade 40 nye fly bemande af besætninger fra andre selskaber i koncernen eller eventuelt etablere et nyt datterselskab til bemanding.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er Lufthansa-piloterne blandt de bedst lønnede i branchen. I gennemsnit tjener en Lufthansa-pilot 180.000 euro om året, hvilket svarer til lidt mere end 1,3 mio. danske kroner. Selskabets kaptajner, der ligger øverst på senioritetslisten, kan have en månedsløn op til 22.000 euro (ca. 165.000 danske kroner).

I aftalenotatet er der indbygget en fredsaftale, således at piloterne ikke vil kunne nedlægge arbejdet frem til 2022 som følge af tarifmæssige spørgsmål.

Hos Lufthansa er der naturligvis glæde over hensigtserklæringen, der i de kommende måneder bliver formaliseret i en egentlig aftale.

“Nu er vejen banet for en samlet aftale med Vereinigung Cockpit for åbenstående tarifspørgsmål Ikke alene får vi bragt en ende på den længste arbejdskonflikt i vores koncerns historie, men vi skaber også en fred frem til 2022 og skaber grundlaget for et nyt socialt partnerskab med Vereinigung Cockpit. At nå frem til dette resultat har krævet alt af de deltagende parter, men det har været det hele værd af hensyn til Lufthansa, vores medarbejdere, kunder og aktionærer. Derfor vil jeg gerne takke alle, der har gjort dette muligt. Nu har vi en masse arbejde, der skal gøres, for vi ønsker at gennemføre denne aftale så hurtigt som muligt sammen med fagforeningen,” siger Betinna Volkens, der er koncernjurist i Lufthansa.

 

Relaterede artikler:

Nyt overenskomstforslag fra Lufthansa til piloterne

Lufthansa-piloter klar til at give indrømmelser

x

Læs Også

Ny metode til at forudsige turbulens

En ny målemetode skal gøre det lettere for Lufthansa piloter at forudsige turbulens, så man kan tilrettelægge en mere behagelig flyvning for besætning og passagerer.

Eurowings vil have flere langdistancefly

For at kunne stå sig i konkurrencen med Norwegian og IAG-selskabet Level vil Eurowings anskaffe sig flere langdistancefly.

Analytiker: IAG mere oplagt SAS-køber end Lufthansa

Et Lufthansa-køb af SAS har ikke de sidste 12 år været så usandsynligt som nu, vurderer analytiker, der til gengæld ser IAG som oplagt køber.

Lufthansa-selskab overtager charterflyselskab

Charterarrangøren Thomas Cook afvikler sit belgiske flyselskab og overfører to fly og 160 ansatte til Lufthansa-selskabet Brussels Airlines.

Sjette store Lufthansa-samarbejde i Asien

Lufthansa Gruppen fortsætter med at indgå codeshare-samarbejder med selskaber udenfor Star Alliance.

Eurowings til Sydafrika før Norwegian

Med to nye ruter når Lufthansas lavprisselskab at indtage Sydafrika før Norwegian, der tidligere har luftet planer om ruter fra Europa.