Kinesere på charmeoffensiv i Norden

Det største privatejede kinesiske luftfartsselskab, Hainan Airlines, er i gang med en større charmeoffensiv i Norden. I de kommende uger får de større Asien-rejsebureauer besøg af repræsentanter fra selskabet.

Den kinesiske ø Hainan, der ligger i det sydkinesiske hav tæt ved Hong Kong og Macau, er hjemsted for Hainan Airlines, der er Kinas største privatejede luftfartsselskab.

Selskabet flyver ikke i dag til Norden, men alligevel har selskabet valgt at satse noget mere på det nordiske marked. I de kommende uger vil repræsentanter fra Hainan Airlines således besøge et stort antal Asien-rejsebureauer i Danmark, Norge, Sverige og Finland.

“Det handler om at øge rejsebureauernes kendskab til Hainan Airlines´ produkter og flyforbindelser fra Norden,“ siger Stefan Holmström, der repræsenterer Hainan Airlines via generalagenturet TAL Aviation Nordic AB.

I første omgang kan Hainan Airlines blot tilbyde flyvninger til Beijing fra Berlin, Bruxelles, Zürich, Moskva og Skt. Petersburg. For at kunne skabe forbindelse til disse trafikknudepunkter har Hainan Airlines valgt at indgå interline-aftaler med Airberlin, Brussels Airlines og Finnair, således at nordiske passagerer kan hentes på føderuter fra disse selskaber.

Hainan Airlines benytter Airbus A330-200 fly på ruterne til Beijing. Flyene er indrettet med 222 sæder, med henholdsvis 36 full flat seats på Business Class og 186 sæder på Economy Class.

Luftfartskoncern med appetit på Europa
Hainan Airlines blevstiftet i oktober 1989. I år 2000 blev HNA Group (Hainan Airlines Group) etableret, hvilket samtidig blev moderselskab for Hainan Airlines sammen med søsterselskaberne Shanxi Airlines, Chang´an Airlines og China Xinhua Airlines.

For fem år siden blev Grand China Airlines Holding Company etableret på initiativ af Hainan Airlines, som det største selskab i HNA Group. Meningen var, at der skulle dannes et nyt flyselskab kaldet Grand China Airved fusion af alle selskaberne i HNA Group.

HNA Group har sidenhen investeret i en række luftfartsselskaber i og udenfor Kina. I Kina har HNA Group ejerinteresser i Beijing Capital Airlines (70 %), Lucky Air (67,95 %), Tianjin Airlines (20 %), Yangtze River Express (51 %), Hong Kong Airlines (45 %) samt Hong Kong Express Airways (45 %).

Udenfor Kina har HNA Group indtil videre investeret i Zest Airways (40 %) i Manila på Fillipinerne, Africa World Airlines (42 %) i Accra i Ghana samt franske Aigle Azur (49 %), der har hovedkvarter i Tremblay-en-France nær Paris.

HNA Group har tidligere vist interesse for en større bid af europæisk luftfart. Således var den kinesiske luftfartskoncern i forhandinger med ungarske Malév Hungarian Airlines, inden selskabet krakkede. Også Airberlin har været genstand for interesse fra HNA Group, men det blev i stedet Etihad Airways, der blev investor og partner til det tyske luftfartsselskab.