Kinesere vil overtage Swissport

Kinesiske HNA Group er interesseret i at købe handlingselskabet Swissport, der netop er blevet værdisat til 3,5 mia. euro i forbindelse med en mulig børsnotering.

Det kinesiske konglomerat HNA Group, der oprindeligt er etableret i tilknytning til Hainan Airlines, har længe haft et godt øje til potentielle investeringsmuligheder i Europa.

HNA Group har tidligere vist interesse for at investere i europæiske flyselskaber, men nu er der en meget konkret interesse for handlingselskabet Swissport International Ltd. Samme selskab var planlagt til at skulle overtage SAS Ground Handling, og Swissport nåede da også at købe 10 procent af aktierne i Skandinaviens største handlingselskab, før parterne for nylig blev enige om at gå hvert til sit.

Swissport er ejet af den europæiske kapitalfond PAI Partners, der tilsyneladende har en exit-strategi, der snart skal eksekveres. Hensigten er at sælge Swissport, hvis man kan finde den rigtige køber. I modsat fald overvejes en børsnotering, hvor der allerede er foretaget en værdiansættelse på 3,5 mia. euro – eller lidt mere end 26 mia. danske kroner.

Ifølge det internationale nyhedsbureau Reuters vil ingen af parterne kommentere forhandlingerne, men ifølge nyhedsbureauets kilder har der været forhandlet gennem flere måneder.

Ifølge kilderne overvejer PAI Partners stadig en børsnotering, ligesom andre købere angiveligt skulle have henvendt sig for at give et købstilbud. Derfor er opfattelsen, at salget til kineserne stadig kan risikere at falde til jorden.

Velhavende kinesisk koncern
Swissport har flere end 60.000 ansatte og omsætter årligt for tre mia. schweizerfranc, eller godt 22 mia. danske kroner I 2013 blev der føjet 15.000 ansatte til arbejdsstyrken, da man overtog det konkurrerende Servisair fra den franske Derichebourg-koncern.

De mulige kinesiske købere er meget velhavende. HNA Group omsætter for 110 mia. renminbi, hvilket svarer til 121 mia. danske kroner. Konglomeratet har 11 børsnoterede selskaber i porteføljen samt værdier til samlet 500 mia. danske kroner.

Den største forretningsenhed i HNA Group er HNA Aviation, der udover Hainan Airlines (inklusive datterselskaber) omfatter Grand China Airlines, Tianjin Airlines, Lucky Air, West Air, Yangtze River Express, my Cargo, Ghana AWA Airlines, Aigle Azur Airlines samt forskellige datterselskaber indenfor cargo, teknik, pilottræning og meget andet.

Samlet råder HNA Aviation over 320 fly og opererer på flere end 570 ruter, der samlet forbinder 190 byer globalt.

Hainan Airlines flyver i dag til Berlin, Bruxelles; Paris og Rom, og i løbet af sensommeren og efteråret vil datterselskabet Beijing Capital Airlines operere charterflyvninger til Birmingham, København og Prag.