KLM kabinepersonale trænes med Virtual Reality-briller. (Foto: Chris Koomen, KLM)

KLM træner personale med Virtual Reality

KLM Cityhopper er i gang med at teste Virtual Reality-briller, som fremover skal indgå som en del af træningen af kabinepersonalet.

Virtual Reality (VR) har i flere sammenhænge vist sig at være ganske brugbart, da de givre brugeren en realistisk oplevelse af selv at være fysisk til stede.

Den moderne teknologi er også blevet populær i Holland, hvor KLMs regionale datterselskab, KLM Cityhopper, i øjeblikket tester VR-briller som en del af undervisningen af selskabets kabinepersonale.

Flyselskabet udfører blandt andet tests med VR, hvor kabinepersonalet får en virtuel rundvisning i et Embraer 175-fly i stedet for fysisk at træde ind i en hangar og få en rundvisning i flyet. Tiltaget med VR-briller skal være med til at effektivisere uddannelsen.

”Det giver os mere fleksibilitet, og vi behøver ikke planlægge efter tilgængeligheden af et fly. Virtual Reality kan bruges overalt,” siger en talsmand for KLM Cityhopper ifølge det hollandske medie Emerce.

”Virtual Reality sparer også tid, fordi vi ikke længere skal hen til hangaren. Og uddannelsen er skræddersyet med VR, fordi eleven selv bestemmer, hvorhen han eller hun retter sig i flyet og uden tidsbegrænsning. Aspiranterne kan også gentage VR-oplevelsen så ofte, som de ønsker.”

Succesfuldt projekt
VR-brillerne skal ikke erstatte alle ’live’-aspekter af træningen til kabinepersonale. Først skal det nye kabinepersonale på normal vis flyve to gange som passager, hvorefter de får en VR-tur, inden de til sidst skal flyve et par ture i virkeligheden for at indlære brugen af VR.

”VR-filmen er allerede blevet testet, og den første gruppe, som har brugt brillerne, var positive, så vi ser allerede projektet som en succes. I de kommende måneder vil vi, baseret på feedback fra brugerne, optimere det nuværende produkt, hvis det er nødvendigt,” siger talsmanden.

Idéen med at træne kabinepersonale med VR er internt udviklet og er et fælles projekt mellem KLM Cityhopper Cabin Crew & Catering samt KLM Digital Studios. Der er indkøbt 10 sæt Samsung VR-briller, og indførelsen af VR-briller i undervisningen er et logisk næste skridt i flyselskabets digitale strategi.

”Vores kabinepersonale har for eksempel allerede brugt en tablet i de sidste tre år for at kunne forberede sig på flyvninger og bidrage til passageroplevelsen ombord. Vi synes, innovation er vigtig, og vi fortsætter med at udvikle VR og andre digitale undervisningsmetoder for at gøre uddannelsen mere tilgængelig for vores kolleger,” siger talsmanden for KLM Cityhopper.

VR-brillen skal efter planen være fuldt integreret som en del af uddannelsen til kabinepersonalet i andet kvartal af 2018.

VR til flymekanikere
Det er faktisk ikke første gang, at KLM har introduceret VR til dets medarbejdere. ComputerWeekly.com skrev i marts 2017, at flyselskabet har skabt et VR-computerspil for at træne 300 mekanikere i, hvordan man på sikker vis evakuerer en flyhangar i tilfælde af brand eller en anden nødsituation.

Projektet er – ligesom træning af kabinepersonale – en del af KLMs strategi for at effektivisere uddannelsen af det store antal medarbejdere. Med VR-brillerne fra Samsung kan ansatte i hangarer undgå traditionelle PowerPoint-præsentationer og onlinekurser.

KLM har helt praktisk udviklet en VR-simulation af en af flyselskabets store hangarer, hvor mekanikere via en simuleret 3D-brandevakuering kan vælge, hvordan de ønsker at reagere på forskellige tidspunkter i den pågældende situation. Medarbejderne kan herefter se, hvordan effekten er af deres respektive beslutninger.

 

Relaterede artikler:

Virtual Reality-briller sælger opgraderinger