Hawker 4000 med registreringen OY-JJJ. (Foto: JoinJet)

Lars Larsen havde flyskræk – nu er han medejer af privatjet

Købmand og mangemilliardær Lars Larsen købte i slutningen af 2016 halvdelen af en privatjet sammen med Billund-selskabet Sun-Air of Scandinavia.

Da Lars Larsen i 1979 åbnede sin første Jysk Sengetøjslager-butik i Aarhus, vidste han ikke, at det var startskuddet til et globalt erhvervseventyr, der indtil videre har bragt den danskejede boligkæde ind i 47 lande med samlet flere end 2.400 butikker.

Det har gennem tiden betydet, at Lars Larsen har rejst rundt i hele verden, da han de første mange år i koncernens historie var den ansvarlige indkøber i virksomheden, der i dag hedder JYSK. Oprindeligt led Dyne-Larsen, som han kaldes i folkemunde, af flyskræk, men det blev relativt hurtigt kureret som følge af nødvendigheden af de mange flyrejser.

Lars Larsen (Foto: JYSK)

“Jeg blev kureret for flyskræk på en rejse til Brasilien – en dum ’sygdom’ at døjes med, når man hele tiden er nødsaget til at flyve. Men på denne tur fløj vi simpelthen så meget, at jeg opgav at være bange. Vi landede og lettede med fly ikke færre end 28 gange,” fortalte Lars Larsen i bogen “Go´daw – Jeg hedder Lars Larsen.”

Fra flyskræk til eget privatjet
I dag kan Lars Larsen komme hurtigere og mere direkte frem til destinationen, end det var tilfældet tidligere, hvor købmanden altid har været henvist til at benytte sig af rutefly. Sidste år blev Lars Larsen nemlig medejer af et jetfly af typen Hawker Beechcraft 4000, der ved en nylevering har et prisskilt på 23 mio. dollars, eller hvad der svarer til 160 mio. danske kroner.

Dermed brød den driftige købmand også med nogle af de principper, der har gennemsyret JYSK gennem mange år. Her er der nemlig ikke tradition for at rejse dyrt, når man skal ud i verden.

“Jeg føler, at det er en helt unødvendig luksus at betale tre til seks gange så meget for at have en bredere stol på business class, eller for den sags skyld førsteklasse, som mange forretningsfolk benytter sig af. Jeg har fundet ud af, at vi faktisk når lige hurtigt frem,” lød det fra den jyske købmand og milliardær i den føromtale bog.

Mellemdistance-jetfly
I Hawker 4000-flyet kan Lars Larsen faktisk komme hurtigere frem, da flyet kan benyttes direkte fra Billund Lufthavn til en lang række lufthavne, hvor der ikke nødvendigvis er ruteflyvning til, og som ofte kan ligge tættere på og mere bekvemt i forhold til den endelig destination.

Der er god plads i kabinen i Hawker 4000-flyet. (Foto: JoinJet)

Hawker-flyet har en rækkevidde på 5.900 kilometer og har en maksimal hastighed på 970 km/t. Rækkevidden betyder, at der kan flyves nonstop fra Billund langt ned i Afrika, til hele den arabiske halvø, Irak, Iran, Afghanistan og Pakistan samt det meste af Rusland.

Flyet har plads til ni passagerer og tre besætningsmedlemmer og er udstyret med hvide lædersæder, videoskærme. CD/DVD-afspiller samt satellittelefon. Indregistreringen skete første gang den 28. december 2011 på Bermuda-register VQ-BRI til en ukendt ejer. Den danske registrering fandt sted den 28. april 2016, hvor flyet fik registreringen OY-JJJ. De tre J´er skulle efter signende referere til JoinJet som operatør og dertil et J, som er det første bogstav i JYSK.

Ejes i fællesskab med Sun-Air
Ejerne af flyet er JYSK Holding og Sun-Air of Scandinavia gennem kommanditselskabet K/S Joinflight III i Billund. I selskabet vedtægter står følgende:

“Selskabets formål er at eje en Hawker 4000, serie nr. RC-57 med registrering OY-JJJ, som mod betaling stilles til rådighed for ejerne samt dermed beslægtet virksomhed efter bestyrelsens skøn.”

Det er Sun-Air datterselskabet JoinJet i Billund, der står for drift og vedligeholdelse af flyet, der også kan udlejes til andre virksomheder, der har behov for at komme hurtigt, effektivt og diskret frem til destinationen.

Tre virksomhedsfly hos Sun-Air
Det er ikke et ukendt fænomen, at større virksomheder har private jetfly til rådighed. Det er således tilfældet med større jyske virksomheder som Danfoss, Grundfos, Danish Crown, LEGO og Bestseller. Men der stod ikke ligefrem skrevet i kortene, at Lars Larsen og JYSK også skulle med på bølgen, da virksomheden ikke er kendt for at rutte med pengene.

I dag er yderligere to virksomhedsfly i management hos JoinJet og medejet af Sun-Air efter samme model som JYSK.

Der er tale om et Beechjet 400A med registreringen OY-JJD, der er ejet af Sun-Air sammen med Klaus Hjort Knudsen fra møbeldesignvirksomheden Hjort Knudsen A/S i Tarm. Det er et mindre, men hurtigt jetfly, der har plads til syv passagerer og to besætningsmedlemmer.

Det andet fly er et Dornier 328JET, der under registreringen OY-JJB flyver for Bagger-Sørensen familien, der oprindeligt stod  bag Dansk Tyggegummi Fabrik (Dandy) i Vejle. I dag hedder virksomheden Gumlink og har globale aktiviteter. Dornier-flyet ejes af Bagger-Sørensen & Co. A/S sammen med Sun-Air. Flyet er af samme type, som de fly Sun-Air benytter i rutetrafik fra Billund Lufthavn, men hvor der er plads til 32 passagerer og tre besætningsmedlemmer som rutefly, så er Bagger-Sørensens privatjet indrettet med plads til 14 passagerer og tre besætningsmedlemmer.

x

Læs Også

33-årig bliver luftfartsdirektør

33-årige Kristoffer Sundberg har overtaget ledelsen af Billund-flyselskabet Sun-Air of Scandinavia efter faderen og stifteren Niels Sundberg.

Kristoffer Sundberg: Store sko at fylde ud

Kristoffer Sundberg lover som ny administrerende direktør i Sun-Air, at der bliver en ændret ledelsesstil med mere ansvar til ledergruppe og mellemledere.

Billund mister rute til europæisk storlufthavn

Sun-Air har besluttet at lukke ruten fra Billund til München, hvorfor der for første gang i 15 år ikke kan flyves fra Vestdanmark til lufthavnen i den sydtyske by.

Sæson for fodboldflyvninger

De danske superligaklubbers kvalifikationskampe til de europæiske turneringer giver fast arbejde for flere danske flyselskaber.

Savner fokus på beskæftigelse

Både arbejdsgivere og arbejdstagere undrer sig over, at udfordringerne for beskæftigelsen i luftfartserhvervet ikke er en del af regeringens luftfartsstrategi.

Besøg i verdens mindste BA Executive Lounge

ANMELDELSE: Aarhus Airport Executive Lounge er et hyggeligt besøg før flyvninger med British Airways til Oslo, Stockholm og Gøteborg.