Air France 066 (Foto: Martin Brand)

Motorhavari på A380-fly over Grønland

Et motorhavari i en Airbus A380-800 fra Air France nær Nuuk, tvang piloterne til en nødlanding i Canada på en flyvning mellem Paris og Los Angeles.

Passagererne ombord på et Airbus A380-800-fly fik et kæmpe chok under en flyvning til Los Angeles i går.

En ganske usædvanlig hændelse opstod nemlig i forbindelse med, at megajumboen (registrering F-HPJE) fra Air France var undervejs på rutenummer AF066 fra Paris Charles de Gaulle til Los Angeles i den amerikanske delstat Californien.

Airbus-flyet med 497 passagerer og 23 besætningsmedlemmer ombord fløj i 37.000 fods højde (11,4 kilometer, red.) cirka 200 nautiske mil (370 kilometer, red.) sydøst for Nuuk i Grønland, da turbinebladene og det forreste motorskjold af den yderste højre motor pludselig rev sig løs. Det skriver The Aviation Herald.

Piloterne gik ned i 31.000 fod (9,4 kilometer, red.) og satte kursen mod Goose Bay Airport i det nordøstlige Canada, hvor flyet foretog en sikker nødlanding to timer senere – kl. 12.41 lokal tid. Nødberedskabet i lufthavnen rapporterede om lækkende hydraulikvæske fra den ødelagte motor.

En passager ved navn Sarah Eamigh har efterfølgende fortalt til New York Daily News, at hun først hørte et højt brag og dernæst registrerede rystelser i flyets kabine.

“Vi hørte et højt smæld, og flyet faldt med det samme, mens det rystede. Du kunne sagtens fornemme, at noget var anderledes, og at det ikke kun var turbulens. Besætningsmedlemmerne begyndte pludseligt at gå febrilsk frem og tilbage. Folk panikkede,« sagde hun.

Passagerer videre med reservefly
Efter landingen fandt lufthavnspersonalet dele fra motoren på landingsbanen, som måtte rengøres, inden trafikken i lufthavnen kunne genoptages.

Passagerer har fortalt, at de skulle blive ombord på flyet i halvanden time, indtil lufthavnen fik skaffet trapper til at kunne få passagererne af flyet. Goose Bay-lufthavnen havde nemlig ikke trapper tilpasset A380’eren.

Air France har efterfølgende udtalt, at flyet blev omdirigeret som følge af alvorlig skade på et af flyets fire motorer, og at flyets kabinebesætning håndterede hændelsen perfekt. Flyselskabet sendte personale frem til passagererne for at arrangere den videre rejse til Los Angeles med erstatningsfly.

To fly blev ifølge The Aviation Herald sendt til Goose Bay for at transportere passagererne videre til deres amerikanske destination. Et Boeing 777-300-fly fra Air France med registrering F-GZNO landede fra Montreal kl. 02:50 lokal tid og lettede igen få timer senere efter med kurs mod Atlanta og derfra videre til Los Angeles. Det franske flyselskab chartrede desuden et Boeing 737-300-fly fra flyselskabet Nolinor Aviation, der ankom samme nat. Flyet fløj til Los Angeles via Winnipeg i Canada på rutenummeret NRL-580.

 

 

x

Læs Også

Første JOON-langdistanceruter præsenteret

Air France har offentliggjort de to første langdistanceruter med det nye JOON-selskab, og senere på ugen kommer yderligere to nye Air France-destinationer.

A380-fly landede i tre forsøg

Et Airbus A380-800-fly fra Emirates foretog en såkaldt ’go around’ fra 122 meters højde i en afstand af hele 15 kilometer fra landingsbanen i Moskvas Domodedovo-lufthavn.

Piloter kritiserer navn på nyt Air France-flyselskab

Piloterne hos Air France er vrede over navnet på flyselskabets nye datterselskab, JOON, som, de mener, er helt ude af trit med den franske identitet.

Hifly får A380´ere

Norwegians faste vikarfly-leverandør kommer til at beskæftige to A380-fly, men det er endnu uklart, hvorfra flyene stammer.

Første A380 sat på jorden

Singapore Airlines har taget et 10 år gammelt A380-fly ud af drift, og det skal nu tilbageleveres til leasinggiveren og kan risikere at skulle bruges som reservedele.

Flyselskaber ændrer flyveruter efter missiltest

Flere europæiske flyselskaber har ændret flyveruterne til Japan, efter at et passagerfly fra Air France passerede tæt forbi nedslagsstedet fra et nordkoreansk ICBM-missil.