Boeing 737-flyet i Kirkenes Lufthavn. Der er tydelig bremsemærker fra hjulene i højre side. (Foto: Privat)

Næsehjulet låste sig på SAS-fly

Et SAS-fly af typen Boeing 737-700 måtte foretage en brat opbremsning i forbindelse med starten fra Kirkenes i Norge, efter piloterne oplevede problemer med næsehjulet.

Et Boeing 737 passagerfly fra SAS med 95 passagerer om bord blev i søndags forhindret i at starte fra Kirkenes Lufthavn-Høybuktmoen, der er en kombineret militær- og civil lufthavn i den allernordligste del af Norge.

Flyet med rutenummer SK4479 havde Oslo slået ind som destination på navigationen. Alt gik som planlagt på vej ud til start på bane 24, hvor piloterne rettede flyet op med startbanens midterlinje og begyndte at give gas. Men alt var ikke, som det burde være. Piloterne opdagede hurtigt, at flyet konsekvent trak mod venstre, hvorefter de afbrød starten ved meget lav hastighed.

En asymmetrisk opbremsning resulterede i, at højre hovedhjul satte tydelige afmærkninger i startbanen. Det melleemstore Boeing-fly blev bragt til standsning i en uoplyst vinkel til midterlinjen – men inden for banens kantlinjer. En time senere blev flyet trukket fra startbanen hen til en forplads.

Låst næsehjul
Flyets passagerer blev i bus bragt til Kirkenes-lufthavnens terminal kort efter den afbrudte start.

“Kaptajnen sagde, at næsehjulet låste sig og svingede til venstre,” fortæller Ros-Mari Sukuvara, der var passager om bord på flyet, til det norske medie, iFinnmark.

SAS har efter hændelsen bekræftet, at flyets besætning måtte afbryde starten, da der var en defekt ved styringen af næsehjulet.

Det 17 år gamle Boeing 737-fly med registreringen LN-RPJ blev stående i Kirkenes indtil tirsdag ved middagstid, hvor det som rutenummer SK9121 blev fløjet tomt tilbage til Oslo Lufthavn, hvor det et par timer senere blev sat i drift på en flyvning til Kristiansand.

 

Relaterede artikler:

Strandede SAS-passagerer hjem med ekstrafly

Endnu et SAS-langdistancefly skadet i Newark

SAS-passagerer overnatter i lufthavnsterminal i Novosibirsk

SAS-fly strandede i New York og Beijing

Problemfly skyld i nye SAS-aflysninger

x

Læs Også

SAS fejlede med sin “lavprisdræber”

I halvandet år forsøgte SAS med Snowflake-konceptet at imødegå konkurrencen fra lavprisflyselskaberne. Operationen mislykkedes, hvilket hjalp Norwegian frem.

Begejstring for hård minister-kurs over for CPH

Transportminister Ole Birk Olesens hårde kurs over for Københavns Lufthavn får opbakning fra oppositionen og vækker begejstring hos indenrigsaktør.

Udramatisk SAS-sikkerhedslanding i Gdansk

Et Airbus A319-fly fra SAS sikkerhedslandede i går morges i Gdansk Lufthavn få minutter efter starten som følge af meldinger om røg i kabinen.

Minister: Mere af CPH’s shoppingoverskud skal bruges på luftfart

Københavns Lufthavn har de senere år ikke brugt en eneste krone af sit overskud fra butikker og parkeringshuse på lufthavnsdrift. Det vil transportministeren lave om på.

Ærgrelse over læk af konfliktvarsel

CityJet er ærgerlig over, at en intern mail om FPU´s konfliktvarsel mod Cimber havnede hos pressen. SAS holder sig klar til at hjælpe passagererne, hvis strejken bliver en realitet.

Minister vil give indenrigsfly støttekroner

Indenrigsflyvningen skal have del i den statsstøtte, som tog og fjernbusser i dag får til rabatter til unge og pensionister, mener transportministeren.