Boeing 737-flyet i Kirkenes Lufthavn. Der er tydelig bremsemærker fra hjulene i højre side. (Foto: Privat)

Næsehjulet låste sig på SAS-fly

Et SAS-fly af typen Boeing 737-700 måtte foretage en brat opbremsning i forbindelse med starten fra Kirkenes i Norge, efter piloterne oplevede problemer med næsehjulet.

Et Boeing 737 passagerfly fra SAS med 95 passagerer om bord blev i søndags forhindret i at starte fra Kirkenes Lufthavn-Høybuktmoen, der er en kombineret militær- og civil lufthavn i den allernordligste del af Norge.

Flyet med rutenummer SK4479 havde Oslo slået ind som destination på navigationen. Alt gik som planlagt på vej ud til start på bane 24, hvor piloterne rettede flyet op med startbanens midterlinje og begyndte at give gas. Men alt var ikke, som det burde være. Piloterne opdagede hurtigt, at flyet konsekvent trak mod venstre, hvorefter de afbrød starten ved meget lav hastighed.

En asymmetrisk opbremsning resulterede i, at højre hovedhjul satte tydelige afmærkninger i startbanen. Det melleemstore Boeing-fly blev bragt til standsning i en uoplyst vinkel til midterlinjen – men inden for banens kantlinjer. En time senere blev flyet trukket fra startbanen hen til en forplads.

Låst næsehjul
Flyets passagerer blev i bus bragt til Kirkenes-lufthavnens terminal kort efter den afbrudte start.

“Kaptajnen sagde, at næsehjulet låste sig og svingede til venstre,” fortæller Ros-Mari Sukuvara, der var passager om bord på flyet, til det norske medie, iFinnmark.

SAS har efter hændelsen bekræftet, at flyets besætning måtte afbryde starten, da der var en defekt ved styringen af næsehjulet.

Det 17 år gamle Boeing 737-fly med registreringen LN-RPJ blev stående i Kirkenes indtil tirsdag ved middagstid, hvor det som rutenummer SK9121 blev fløjet tomt tilbage til Oslo Lufthavn, hvor det et par timer senere blev sat i drift på en flyvning til Kristiansand.

 

Relaterede artikler:

Strandede SAS-passagerer hjem med ekstrafly

Endnu et SAS-langdistancefly skadet i Newark

SAS-passagerer overnatter i lufthavnsterminal i Novosibirsk

SAS-fly strandede i New York og Beijing

Problemfly skyld i nye SAS-aflysninger

x

Læs Også

SAS lukker City Lounges

Der kommer ikke flere City Lounges hos SAS. Flyselskabet afslutter samarbejdet med No 18 Office and Lounge ved udgangen af oktober.

SAS opruster på Berlin-ruter

I kølvandet på airberlins kollaps indsætter SAS i vintertrafikprogrammet op imod 200 ekstra afgange på Berlin-ruterne fra København og Stockholm.

SAS-gave til Aarhus var ikke helt ny

SAS-direktør Lars Sandahl Sørensen lovede Aarhus-borgmesteren, at aarhusianerne ikke skulle betale ekstra for at rejse med SAS ud i verden. Det skulle man heller ikke i forvejen.

Forudbestilling af specialmad på SAS Go

Vegetarisk, glutenfrit eller vegansk er nogle af de nye - mens også dyrere - muligheder af specialmad, som SAS tilbyder i forudbestilling til rejsende på SAS Go.

SAS udsætter opstart af Heathrow-base

Forsinkede flyleverancer har fået Scandinavian Airlines Ireland til at udskyde opstarten på Heathrow-basen, som skulle have åbnet i slutningen af oktober.

Danmark kan blive største aktionær i SAS

Sverige og Norge ønsker ikke at deltage i en eventuel kommende kapitaludvidelse i SAS, hvorimod den danske stat er klar til fastholde sin ejerandel.