Norsk og svensk fremgang

Oslo Gardermoen, Stockholm Arlanda samt en lang række andre norske og svenske lufthavne oplevede passagervækst i marts.

I både Oslo Gardermoen og Stockholm Arlanda kan man notere sig en solid passagerfremgang i marts sammenlignet med samme måned sidste år. Ni procent i Gardermoen og seks procent i Arlanda.

En del af forklaringen skal findes i at påsken i år ligger i april og lå i marts sidste år. Præcis hvad det har haft af betydning kan man dog diskutere. For på den ene side giver påsken færre forretningsrejsende. På den anden side giver det flere fritidsrejsende. Men sandsynligvis forsvinder der flere forretningsrejsende end der kommer fritidsrejsende til, når vi markerer Jesus korsfæstelse og genopstandelse.

De tre mest populære internationale destinationer til og fra Stockholm Arlanda Lufthavn var København, London, Oslo

Begyndt at lysne i Stavanger
Det er ikke kun i Oslo Gardermoen og Stockholm Arlanda, at man har haft en god marts. Det samme gør sig gældende i mange andre norske og svenske lufthavne. Det viser tal fra Avinor og Swedavia, der står for at drive henholdsvis 46 norske og 10 svenske lufthavne.

Trafikken i Avinors 46 norske lufthavne steg med 7,7 procent i marts sammenlignet med samme måned sidste år. I alt rejste 4,371 mio. passagerer fra de norske lufthavne. Udenrigstrafikken steg med tre procent, mens indenrigstrafikken steg med 10,9 procent.

Blandt de største norske lufthavne var den stærkeste vækst i Tromsø, der havde en fremgang på 17 procent, mens Bodø og Trondheim havde en vækst på henholdsvis 14,6 procent og 8,6 procent.

I lufthavnene i Bergen og Stavanger kan man glæde sig over at det er begyndt at lysne. De to lufthavne har været hårdt ramt af krisen i olieindustrien, som især Stavanger er meget afhængig af. I marts kunne Bergen Flesland og Stavanger Sola lufthavnene glæde sig over en passagerfremgang på henholdsvis 1,5 procent og 3,8 procent.

Blandt Avinors mindre lufthavne var væksten størst i Honningsvåg, Sørkjosen og Røros lufthavne med fremgange på henholdsvis 39,7 procent, 34 procent og 27, 3 procent.

Størst stigning i Bromma
I marts rejste i alt 3,363 millioner passagerer til eller fra Swedavia’s 10 svenske lufthavne. Det er en stigning på seks procent i forhold til samme måned sidste år. Antallet af udenrigspassagerer steg med fem procent til 2,077 millioner passagerer. Det er en stigning på fem procent i forhold til samme måned sidste år. Antallet af indenrigspassagerer steg med otte procent til i alt rejste 1,286 millioner passagerer.

I Sveriges næststørste lufthavn, Göteborg Landvetter, rejste 509.000 passagerer til eller fra lufthavnen, hvilket er en stigning på tre procent i forhold til marts sidste år. Den største procentvise stigning blandt Swedavia-lufthavnene var i Stockholm Bromma og Rønneby, som begge steg med elleve procent. I den anden ende af skalaen ligger Malmø Sturup med en passagerfremgang på tre procent og Umeå, der havde en fremgang på knap 0,4 procent.

 

Relaterede artikler:

CPH overhalet af øvrige nordiske hovedstadslufthavne

Her er de 20 største lufthavne i Norden

Oslo passerede 25 millioner

Svenske lufthavne stormer frem

Flere nedskæringer i Stavanger

x

Læs Også

CPH-konkurrenter nomineret til ruteudviklingspris

Lufthavnene i Stockholm og Oslo er blevet nomineret til den prestigefyldte Routes Europe Marketing Award. CPH er derimod røget ud af det gode selskab.

CPH slået af nordiske konkurrenter

Mere end 65.000 rejsende kårer Helsinki til verdens bedste lufthavn, mens CPH må se sig henvist til en 25. plads. På ét område er CPH dog med helt i front.

Star Alliance-selskab får tre nye Norden-ruter

Norden får tre nye ruter til Kroatiens hovedstad, når Croatia Airlines går fra en til fire nordiske ruter.

SAS: Interkontinentale ruter kan flytte fra Stockholm til København

Hvis Sverige indfører en flyskat, vil interkontinentale ruter fra Stockholm flytte til enten København eller Helsinki, skriver SAS i et høringssvar til den svenske regering.

Dokumentation: CPH er dyrest i Skandinavien

En sammenligning af taksterne i de tre skandinaviske storlufthavne viser, at Københavns Lufthavn er op til 36 procent dyrere for SAS end i Stockholm og Oslo.

Nyt norsk selskab har København i kikkerten

Det nye norske flyselskab FlyViking har planer om mange nye ruter. To af dem skal gerne gå til København.