(Foto: Justin Sullivan/Getty Images 599509752)

Norwegian lejer Hillarys kampagnefly

Der er ingen ledig kapacitet i det europæiske wetlease-marked, så Norwegian har været tvunget til at leje et amerikansk fly, som Hillary Clinton brugte til præsidentkampagnen.

Lørdag aften ankom et Boeing 737-800 fly fra Miami International Airport til Oslo Lufthavn. Flyet tilhører Xtra Airways, der er et amerikansk charterflyselskab med hjemsted i Coral Gables i Florida.

Ombord på Boeing 737-flyet var 30 piloter og kabineansatte fra det amerikanske flyselskab. Det skal fra den 1. august flyve for Norwegian, da selskabet mangler fly og piloter til at dække det trafikprogram, der er blevet lagt op tidligere på året.

“Xtra Airways skal flyve for os i august med mulighed for forlængelse. De vil operere med en Boeing 737-800, hvilket er samme flytype, vi selv benytter på europæiske flyvninger,” siger informationschef Daniel Kirchhoff fra Norwegian i Danmark til CHECK-IN.dk.

Kampagnefly for Hillary Clinton
Det indlejede fly har registreringen N881XA og blev oprindeligt leveret til airberlin i 2002. Sidenhen har det fløjet for russiske Orenair (Orenburg Airlines) og Corendon Dutch Airlines, inden det i januar 2016 blev leaset af det amerikanske charterflyselskab.

Boeing 737-flyet gemmer dog også på en særlig historie. Det var Hillary Clintons kampagnefly fra Stronger Together-kampagnen fra slutningen af august sidste år og frem til præsidentvalget den 8. november sidste. år. Flyet var indrettet med fire kabiner til henholdvis Hillary Clinton, staben, pressen og Secret Service-agenterne. Når flyet fra i dag går i tjeneste hos Norwegian, vil det være indrettet med 168 sæder.

Xtra Airways Boeing 737-800 i Oslo Lufthavn – registrering N881XA. (Foto: Jetwashphotos.com)

Flyet fremstår stadig i den bemaling, som Hillary Clinton benyttede til kampagnen. Dog er logoet på halen og de to winglets blevet malet over, og det samme er sloganet Stronger Together – hillaryclinton.com. Det var i øvrigt selvsamme Hillary Clinton, der under det demokratiske partis primærvalgkamp opfordrede daværende præsident Barack Obama til at afvise ansøgningen fra irske Norwegian Air International om tilladelse til beflyvning af USA.

Base i Oslo
Med det wetleasede fly fra Xtra Airways, der i øvrigt benytter callsign Casino Express, har de hårdtprøvede Norwegian-passagerer været udsat for omkring et dusin forskellige flyselskaber i det nuværende sommertrafikprogram. Helt grotesk var det, at Norwegian i det meste af juli benyttede en stor Boeing 747-400 jumbojet på de europæiske ruter, og at et stort  300-sæders Airbus A330-300 langdistancefly fra Hilfy Malta eksempelvis fløj en rotation mellem Barcelona og Billund.

“Indleje er helt normalt i branchen og særligt i perioder med størst rejseaktivitet. Med tilføjelsen af Xtra Airways i en kortere periode sikrer vi, at vores passagerer kommer frem til deres destination. Det vil vi altid gøre, alt vi kan for,” lyder det fra informationschefen.

Boeing 737-flyet får base i Oslo og kommer primært til at flyve Norwegian-passagerer fra Oslo til Amsterdam, London-Gatwick, Dublin, Varna og Pisa, oplyses det fra Norwegian.

 

Relaterede artikler:

Norwegian advaret om pilotmangel for længe siden

Norwegian-aflysninger rammer Danmark

Her er Norwegians kludetæppe af flyselskaber

Her er præsidentkandidaternes fly

Clinton beder Obama afvise Norwegian

x

Læs Også

Flyklagevirksomhed vildleder markedet

AirHelp hævder, at 29.000 danskere har 66,5 mio. kroner til gode i kompensation efter sommerens forsinkelser og aflysninger. Men det tal er alt for højt.

Vil sætte fokus på sikkerhedsomkostninger i CPH

Transportminister Ole Birk Olesen vil sætte Københavns Lufthavns opgørelse af sikkerhedsomkostninger under lup i forbindelse med de kommende takstforhandlinger.

Lavprisflyselskaber peger på risici ved egne metoder

Ryanair og Norwegian er medforfattere på en guide til at håndtere de sikkerhedsrisici, som kan være forbundet med de nye forretningsmodeller i luftfarten.

Norwegian lukker Berlin-rute fra København

Konkurrencen er hård mellem de fire flyselskaber, der flyver mellem København og Berlin, og nu trækker Norwegian sig.

Kendte til bevæbnede vagter i to måneder

Trafikstyrelsen vidste i mere end to måneder, at iranske Mahan Air brugte ulovlige bevæbnede vagter på sine fly. Alligevel greb styrelsen ikke ind.

WOW air presset væk af Norwegian

WOW air opgiver at flyve passagerer fra Cork via Keflavik til Nordamerika, efter at Norwegian har åbnet nye ruter til den amerikanske østkyst fra Irlands næststørste lufthavn.