​Øget svensk dominans i SAS-ledelse

SAS’ nye HR-chef er svensker og overtager pladsen i SAS’ koncernledelse efter danske Henriette Ellekrog. Dermed er seks ud af otte medlemmer af SAS-ledelsen svenskere.

Den 1. januar 2015 får SAS ny HR-direktør. Det bliver den 55-årige svensker Carina Malmgren Heander, der overtager posten efter danske Henriette Ellekrog. Hun forlader SAS ved udgangen af denne måned for et job som HR-direktør i Danske Bank.

Med valget af Carina Malmgren Heander bliver den svenske dominans i SAS’ koncernledelse forøget. I forvejen er fem ud af de otte medlemmer af ledelsen svenskere. Kun koncerndriftsdirektør Flemming Jensen kan kippe med det danske flag, mens kommerciel direktør Eivind Roald har norske aner.

Ikke et parameter
Da nordmanden Robin Kamark i 2012 forlod posten som marketingdirektør var der pludselig ikke længere en eneste nordmand tilbage i flyselskabets ledelse. Derfor var det også et krav, at afløseren var en nordmand. Og det var netop hvad afløseren, Eivind Roald, var.

Men denne gang har det ikke været parameter i søgning efter en afløser for Henriette Ellekrog, at vedkommende havde dansk pas.

”Det har ikke været et parameter. Det vigtigste har været, at vedkommende kunne arbejde fra Stockholm og er kvinde,” forklarer pressechef i SAS, Trine Kromann-Mikkelsen.

De tre skandinaviske lande ejer tilsammen 51 procent af SAS. Heraf ejer den svenske stat 3/7-dele, mens Norge og Danmark hver ejer 2/7-dele.

Carina Malmgren Heander kommer til SAS fra den svenske forbrugerelektronikkoncern Electrolux. Før det var hun blandt andet HR-direktør i den svenske værktøjsproducent Sandvik og bestred et job som projektdirektør hos togproducenten Adtranz.

Blodrøde tal
Henriette Fenger Ellekrog har været i SAS i syv år og kom fra TDC. Til oktober flytter hun fra Stockholm tilbage til København for at beklæde et job som HR-direktør i Danske Bank. Et selskab, der også har sine udfordringer, men ikke befinder sig i den næsten konstante krisetilstand, som har præget SAS i de sidste omkring 10-15 år. Og mens SAS igen og igen kommer ud med blodrøde regnskabstal, så er det helt anderledes i bankverdenen. Her laves igen og igen milliardoverskud.