Icelandair Boeing 737 MAX

Officielt: Billund får Boeing 737 MAX-rute i 2018

I begyndelsen af maj næste år vil Icelandair indsætte helt splinternye Boeing 737 MAX-fly på ruten fra Reykjavik til Billund.

De nye Boeing 737 MAX-fly er stadig et sjældent syn i lufthavnene, da der indtil videre kun er leveret 16 eksemplarer af det moderne langdistancefly. Seks af disse er havnet hos Norwegian, og i søndags landede det første MAX 8-fly i Københavns Lufthavn.

Næste danske lufthavn til at få besøg af MAX´en kan meget vel blive Billund Lufthavn. Fra mandag den 7. maj 2018 vil Icelandair indsætte det moderne mellemdistancefly på ruten mellem Reykjavik og Billund. Dermed bliver en af de fem ugentlige afgange på ruten betjent med MAX´en, mens Icelandair vil benytte de sædvanlige Boeing 757-200 fly på de øvrige afgange.

Der hersker en del usikkerhed om, hvordan Boeing 737 MAX-8 flyet fra Icelandair bliver indrettet.  I nogle databaser er flyet opført til at skulle have en kapacitet på 160 sæder fordelt med otte sæder på Saga Class og 152 sæder i Economy-kabinen. Andre steder nævnes der 16 sæder på Saga Class og 138 i Economy-kabinen. I de nuværende 757´ere er der plads til 171 passagerer fordelt med 20 på Saga Class og 151 passagerer i den bageste del af flyet.

“Det er i fuldstændig tråd med den fælles forståelse vi har sammen med Icelandair om, at det vestdanske marked har potentiale for en helårsrute, og det er vi i gang med at føre ud i livet. MAX´en er et rigtigt godt redskab til, at det kommer til at ske, fordi flyet har den rigtige kapacitet til vores marked,” siger marketingchef Jesper Klausholm fra Billund Lufthavn til CHECK-IN.dk.

Tre fly i 2018
Icelandair har bestilt i alt 16 eksemplarer af de nye fly, hvoraf ni fly er i MAX 8-varianten og de resterende syv er MAX 9. I 2018 leveres tre fly, seks i 2019, fem i 2020 samt to i 2021.

Flyorden har en værdi på 1,6 mia. dollars, eller lidt mere end 10,1 mia. danske kroner i listepriser. Icelandair hævder dog at have fået en betydelig rabat, da man allerede i slutningen af 2012 placerede ordren hos den amerikanske flyproducent. De nye fly bruger omkring 20 procent mindre brændstof end de nuværende Boeing 757-fly, hvilket vil styrke selskabets konkurrenceevne i markedet.

Selvom Boeings nye MAX-fly for mange blot vil være et transportmiddel, så er der mange af de såkaldte flynørder, der går meget op i type og variant. De enkelte lufthavne kæmper da også indbyrdes om at tiltrække de operatører, der har de mest moderne fly, hvad enten der er tale om A320neo og A350-900 fra Airbus eller 737 MAX og 787 Dreamliner fra den amerikanske flyproducent.

“Personligt glæder jeg mig til at se et af verdens mest moderne mellemdistancefly i Billund Lufthavn,” siger Jesper Klausholm.

Udover Billund har Icelandair udvalgt ni andre lufthavne, hvor MAX-flyene skal indsættes i næste års sommertrafikprogram. Der er tale om Amsterdam, Berlin-Tegel, Birmingham, Cleveland, Halifax, Hamborg, Paris-Orly, Philadelphia og Stockholm-Arlanda.

 

Relaterede artikler:

Første Boeing MAX 8-fly i København

MAX-fly på Dubai-rute fra Skandinavien

Boeing 737MAX til Billund Lufthavn i 2018

Nye Boeing-fly skal ruste Icelandair til vækst

x

Læs Også

SAS afviser kritik fra pilot- og kabineforeninger

De skandinaviske piloter og kabinepersonalet i SAS mener ikke, at flyselskabet har informeret godt nok om ruteplanerne for det irske selskab, men det afvises af SAS.

SAS skærer ned på rute til Færøerne

I vintertrafikprogrammet frem til den 21. marts 2018 har SAS fjernet omkring 30 procent af kapaciteten på ruten til Færøerne på grund af svagere efterspørgsel.

Lufthavnsdirektør er fratrådt

Trods rekordvækst i Vágar Lufthavn er Jákup Sverri Kass torsdag fratrådt som lufthavnsdirektør efter gensidig aftale med bestyrelsen.

Dansk selskab køber nye Bombardier-fly

Det Billund-baserede flyleasingselskab Nordic Aviation Capital har underskrevet en aftale med Bombardier om køb af to nye Q400-fly.

DAT fløj danske fodboldhelte hjem fra Dublin

Det var Danish Air Transport, der havde fået til opgave at flyve herrelandsholdet ud og hjem fra Dublin, og efter 5-1-sejren var der champagne og tre retters menu på MD83-flyet.

Norwegian udsætter langruteoffensiv i CPH

De skandinaviske regeringer har ikke kunnet forhandle en ny luftfartsaftale med Rusland på plads, og derfor må Norwegian udsætte planlagte Asien-ruter fra Københavns Lufthavn.