Icelandair Boeing 737 MAX

Officielt: Billund får Boeing 737 MAX-rute i 2018

I begyndelsen af maj næste år vil Icelandair indsætte helt splinternye Boeing 737 MAX-fly på ruten fra Reykjavik til Billund.

De nye Boeing 737 MAX-fly er stadig et sjældent syn i lufthavnene, da der indtil videre kun er leveret 16 eksemplarer af det moderne langdistancefly. Seks af disse er havnet hos Norwegian, og i søndags landede det første MAX 8-fly i Københavns Lufthavn.

Næste danske lufthavn til at få besøg af MAX´en kan meget vel blive Billund Lufthavn. Fra mandag den 7. maj 2018 vil Icelandair indsætte det moderne mellemdistancefly på ruten mellem Reykjavik og Billund. Dermed bliver en af de fem ugentlige afgange på ruten betjent med MAX´en, mens Icelandair vil benytte de sædvanlige Boeing 757-200 fly på de øvrige afgange.

Der hersker en del usikkerhed om, hvordan Boeing 737 MAX-8 flyet fra Icelandair bliver indrettet.  I nogle databaser er flyet opført til at skulle have en kapacitet på 160 sæder fordelt med otte sæder på Saga Class og 152 sæder i Economy-kabinen. Andre steder nævnes der 16 sæder på Saga Class og 138 i Economy-kabinen. I de nuværende 757´ere er der plads til 171 passagerer fordelt med 20 på Saga Class og 151 passagerer i den bageste del af flyet.

“Det er i fuldstændig tråd med den fælles forståelse vi har sammen med Icelandair om, at det vestdanske marked har potentiale for en helårsrute, og det er vi i gang med at føre ud i livet. MAX´en er et rigtigt godt redskab til, at det kommer til at ske, fordi flyet har den rigtige kapacitet til vores marked,” siger marketingchef Jesper Klausholm fra Billund Lufthavn til CHECK-IN.dk.

Tre fly i 2018
Icelandair har bestilt i alt 16 eksemplarer af de nye fly, hvoraf ni fly er i MAX 8-varianten og de resterende syv er MAX 9. I 2018 leveres tre fly, seks i 2019, fem i 2020 samt to i 2021.

Flyorden har en værdi på 1,6 mia. dollars, eller lidt mere end 10,1 mia. danske kroner i listepriser. Icelandair hævder dog at have fået en betydelig rabat, da man allerede i slutningen af 2012 placerede ordren hos den amerikanske flyproducent. De nye fly bruger omkring 20 procent mindre brændstof end de nuværende Boeing 757-fly, hvilket vil styrke selskabets konkurrenceevne i markedet.

Selvom Boeings nye MAX-fly for mange blot vil være et transportmiddel, så er der mange af de såkaldte flynørder, der går meget op i type og variant. De enkelte lufthavne kæmper da også indbyrdes om at tiltrække de operatører, der har de mest moderne fly, hvad enten der er tale om A320neo og A350-900 fra Airbus eller 737 MAX og 787 Dreamliner fra den amerikanske flyproducent.

“Personligt glæder jeg mig til at se et af verdens mest moderne mellemdistancefly i Billund Lufthavn,” siger Jesper Klausholm.

Udover Billund har Icelandair udvalgt ni andre lufthavne, hvor MAX-flyene skal indsættes i næste års sommertrafikprogram. Der er tale om Amsterdam, Berlin-Tegel, Birmingham, Cleveland, Halifax, Hamborg, Paris-Orly, Philadelphia og Stockholm-Arlanda.

 

Relaterede artikler:

Første Boeing MAX 8-fly i København

MAX-fly på Dubai-rute fra Skandinavien

Boeing 737MAX til Billund Lufthavn i 2018

Nye Boeing-fly skal ruste Icelandair til vækst

x

Læs Også

Caravellen gav danskerne mod på at flyve

Sterling Airways beskæftigede fra 1965 og i en årrække ialt 34 Caravelle-fly, og med netop denne flytype stiftede mange danskere for første gang bekendtskab med flyvningen.

Ryanair skærer ned i København

Ryanair har valgt at annullere opstarten af to nye ruter fra Københavns Lufthavn, og yderligere to ruter er taget ud af det kommende sommertrafikprogram.

Stadig dyrest at starte nye ruter fra CPH

Trods en ny rabatmodel, der skal stimulere etableringen af nye ruter i Københavns Lufthavn, er de konkurrerende skandinaviske storlufthavne stadig billigere at benytte.

Trafikstyrelsen: Vi tilbyder gratis flyklageadgang

Danskerne behøver ikke at betale flyklagevirksomhederne for at søge erstatning hos Ryanair. Klagebehandling foretages helt gratis af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Trafikstyrelsen: Vi skal overholde lovene

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen vil ikke se bort fra dom i Østre Landsret, selvom den er appelleret. Derfor kan forbrugerne i en periode få dobbeltkompensation ved flyforsinkelser.

Billund-rute får russiske fly

Brussels Airlines indsætter i det kommende vintertrafikprogram russiske Sukhoi Superjet 100-fly på ruten til Billund.