Qatar Airways vil købe sig ind i endnu to flyselskaber

Efter at have købt sig ind i et italiensk flyselskab i år, har Qatar Airways to opkøb i kikkerten næste år.

Qatar Airways købte tidligere i år 49 procent af det store italienske flyselskab Meridiana og købte ad flere omgange aktier i British Airways’ moderselskab IAG. Flyselskabet agter dog ikke at stoppe her. Allerede næste år forventer selskabet at købe sig ind i yderligere to flyselskaber.

”Vi kommer snart med nogle interessante udmeldinger. Vi har to andre projekter i pipelinen, som man vil komme til at høre om,” siger Qatar Airways’ topchef Al Baker til Centre for Aviation.

Han uddyber ikke hvilke flyselskaber Qatar Airways har i kikkerten. Medier har på det seneste sat Qatar Airways i forbindelse med Royal Air Maroc og det indiske flyselskab Air Costa. Men det kan ikke udelukkes at Qatar Airways har kig på langt større lunser såsom eksempelvis polske LOT eller sågar SAS.

Skærer båndene over
Qatar Airways vil ikke kun købe sig til en større tilstedeværelse på det globale luftfartsmarked. Strategiske partnerskaber er også en del af planen for den nære fremtid. Et af de selskaber, som Qatar Airways godt kunne tænke sig at arbejde tættere sammen med, er verdens største flyselskab – American Airlines.

De to selskaber kender hinanden fra oneworld-alliancen, som Qatar Airways blev en del af i 2013. For at det skal kunne blive til noget mellem Qatar Airways og American Airlines, så håber Al Baker at American Airlines skærer båndene over til Etihad Airways og kun arbejder sammen med Qatar Airways i Mellemøsten. Sammen med Emirates Airlines udgør Qatar Airways og Etihad Airways de såkaldte “ME3”-selskaber, som alle er ejet af stenrige olieemirater langs Den Persiske Golf.

Et joint-venture mellem QatarAirways og American kan ifølge Al Baker vise sig at blive særdeles lukrativt og bane vejen for et lignende joint-venture med International Airlines Group (IAG) og datterselskabet British Airways. Qatar Airways ejer i forvejen omkring 20 procent af IAG.

Vildledt af Delta
American Airlines har sammen med de to andre store amerikanske flyselskaber Delta Air Lines og United Airlines lobbyet kraftigt overfor de amerikanske politikere for at få begrænset ME3-selskabernes tilstedeværelse i USA. De tre amerikanske selskaber opfordrer til en genfohandling af trafikaftalerne mellem USA og Qatar samt mellem USA og De Forenede Arabiske Emirater, da Qatar Airways, Etihad Airways og Emirates Airlines i de amerikanske selskabers øjne modtager både direkte og indirekte statsstøtte.

Qatar Airways’ topchef tror dog, at American Airlines uforvarende har ladet sig lokke med ind i det spil.

”Jeg tror, at American Airlines’ ledelse er blevet vildledt af Delta Air Lines, og jeg tror de i det lange løb vil indse, at et partnerskab med Qatar Airways er en meget robust forretningsplatform for dem,” siger Al Baker.

 

 

 

Relaterede artikler:

Qatar Airways køber sig ind i italiensk flyselskab

Qatar Airways tager endnu en bid af IAG

Qatar Airways: Vi er i dialog med IndiGo

 

x

Læs Også

Endnu en sæson med usikkerhed om Delta-flytype

Delta Air Lines ser foreløbigt ud til at skulle benytte 226-sæders Boeing 767-300ER på sommerruten mellem New York-JFK og København.

Emirates investerer i hurtigere WiFi

Kunderne hos Emirates kan se frem til internethastigheder på helt op til 50 megabit, når det mellemøstlige flyselskab får leveret de nye Boeing 777X-fly i 2020.

Tre nye flyselskaber på en uge

Miraklet på Island vil ingen ende tage. I løbet af en uge har tre nye flyselskaber meldt deres ankomst til vulkanøen i Nordatlanten.

American Airlines vender tilbage til Norden

Oneworld-selskabet American Airlines vil fra den 7. juni næste år udfordre Icelandair og WOW air på ruten mellem Dallas og Reykjavik, og der er udsigt til et regulært blodbad.

Her er det samlede ruteprogram for SAS Ireland

Scandinavian Airlines Ireland skal fra den 3. december frem til slutningen af oktober næste år flyve på 43 forskellige SAS-ruter, hvoraf tre ruter er intra-skandinaviske.

SAS tilbød ved en fejl gratis mad til Go-passagerer

Passagerer på den nye rute fra Stockholm til Israel har købt billet i den tro, at der var gratis måltider ombord, men det er en fejl, erkender SAS.