Risiko for SAS-strejke ved midnat

SAS kan natten mellem onsdag og torsdag blive ramt af en omfattende pilotstrejke, hvis ikke det lykkes at lande nye overenskomstaftaler med omkring 700 svenske og norske piloter.

Knap to måneder efter at SAS’ danske kabinepersonale og Norwegians piloter i hele Skandinavien nedlagde arbejdet i adskillige dage, kan regionen ved midnat blive ramt af endnu en strejke i luftfartsbranchen. Denne gang er det SAS-piloter i Norge og Sverige, der kan tænkes at trække strejkevåbnet ved midnatstid mellem onsdag og torsdag.

Det sker hvis ikke det lykkes SAS og piloternes fagforeninger at lande nye overenskomstaftaler ved forhandlinger i forligsinstitutionerne i Norge og Sverige. SAS sidder hos den norske Riksmekler i Oslo overfor Norske SAS-flygeres Forening (NSF). Parterne har frist til onsdag kl. 24.00 til at nå en aftale. Samme deadline har man i den svenske Medlingsinstituttet, hvor SAS sidder over for Svensk Pilotförening(SPF).

Tage seks piloter ud
De to pilotforeninger organiserer lidt over 700 ud af SAS’ 1400 – 1500 piloter. Det er dog langt fra alle 700 piloter, der vil nedlægge arbejdet ved midnatstid, hvis ikke man kommer i hus med nye overenskomstaftaler.

Norske SAS-flygeres Forening forventer i første omgang kun at udtage seks piloter til strejke på samme måde som fagforeningen Parat gjorde det i starten af Norwegian-strejken i marts. I Sverige har SPF annonceret en ”total arbejdsnedlæggelse”. Det vil sandsynligvis betyde, at alle cirka 470 SPF-piloter nedlægger arbejdet.

Danskerne var de første
SAS’ piloter er organiseret i fire fagforeninger. En i Danmark, to i Norge og en i Sverige. Alle piloter har skulle have nye overenskomster og Dansk Pilotforening var de første til at indgå en ny aftale med SAS allerede den 31. marts i år. For en uge siden landede selskabet en aftale med SAS Norge Pilotforening.

Hos SAS kan man ikke sige noget om hvordan en eventuel strejke vil kunne påvirke flytrafikken. Det er for tidligt at sige så længe parterne forhandler og det stadig er muligt at de når i mål inden midnat. Det er også set før, at forligsmanden ”sætter uret i stå” og lader parterne forhandler videre efter deadline, hvis han vurderer, at man er tæt på at nå en aftale.