• Jubilæumsflyet havde et ekstra set stewardesser ombord. Iført uniformer fra flere årtier. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

  • Jubilæumsflyet blev mødt af vandkanoner ved ankomst til Københavns Lufthavn. (Foto: SAS)

  • Den røde løber klargøres inden flydøren åbnes. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

  • Koncernchef Rickard Gustafson efterfulgt af stewardesser fra flere årtier. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

  • SAS-koret stod klare til at synge ved ankomst i gaten. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

  • Jubilæumsflyet parkerede ved standplads E75, og fik tilkørt egen trappe. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

  • En samling glade SAS-ansatte. Til venstre vicekoncerndirektør Lars Sandal Sørensen og koncernchef Rickard Gustafson. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

  • SAS Boeing 737-800 malet i jubilæumslogo på vej ind til standplads. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

SAS fejrede 70 år med jubilæumsflyvning og festivitas

70-året for den første SAS flyvning blev markeret i lørdags ved et storstilet arrangement i Københavns Lufthavn.

Den første SAS flyvning, efter etableringen af det fællesskandinaviske flyselskab få uger forinden, fandt sted mellem Stockholm og New York med et DC-4 fly med plads til 28 passagerer om bord. Datoen var den 17. september 1946, og den 25 timer lange flyrejses første stop på vejen til New York var København.

I lørdags ankom rutenummer SK1421 i en særlig jubilæumsbemaling til Københavns Lufthavn fra Stockholm – ligesom for 70 år siden. Flyvningen var en almindelig ruteflyvning, men ombord befandt sig stewardesser iført forskellige uniformer der viste moden gennem de mange årtier SAS har eksisteret. Koncernchef Rikard Gustafson og koncerndriftsdirektør Lars Sandal Sørensen havde også taget med på flyveturen til København.

 

Rød løber
Boeing 737-800 flyet blev, efter en omgang gennem lufthavnens vandkanoner, modtaget på standplads E75, hvor den røde løber var rullet ud for at modtage passagererne på jubilæumsflyvningen. En af de første passagerer der steg ud mod de ventende busser smilede stort, mens han klart udtalte, at han nød de ”15 minutes of fame”. Ombord fra Stockholm havde passagererne oplevet en lille catwalk i kabinen, med de specielt uniformerede stewardesser ledsaget af kager og bobler.

SAS koret sang
I gate B3, hvor passagererne blev kørt hen, ventede SAS koret der består af nuværende og tidligere ansatte, som stemte i med fødselsdagssange.

Jubilæet blev markeret flere steder i lufthavnen og på flyvninger på udvalgte ruter. På alle langdistanceruter ud af Københavns Lufthavn til USA og Asien blev der ligeledes serveret kage til passagererne, og i de to SAS-lounges i lufthavnen stod den på kage og champagne til de besøgende.

For de SAS ansatte i København fortsatte festen senere på aftenen i hangar 5. For at så mange som muligt skal kunne deltage i festlighederne, afholdes der fest igen på tirsdag for dem der ikke kunne være med lørdag. På samme måde er det foregået i Oslo i sidste uge. I den kommende weekend og den efterfølgende tirsdag er det SAS-ansatte i Stockholm, som skal være med til at fejre 70-års jubilæet.

 

Relaterede artikler:

SAS fylder 70 i år

Mange vil fejre SAS

x

Læs Også

Vækstdirektør stopper i SAS

Norske Eivind Roald, der tidligere var kommerciel koncerndirektør i SAS, forlader det skandinaviske flyselskab til fordel for et job i en svensk kapitalfond.

CPH: Undskyld vi roder

Københavns Lufthavn er i gang med bygningsarbejder i Terminal 3 på landside, hvilket vil betyde byggerod de kommende måneder.

Norwegian udsætter langruteoffensiv i CPH

De skandinaviske regeringer har ikke kunnet forhandle en ny luftfartsaftale med Rusland på plads, og derfor må Norwegian udsætte planlagte Asien-ruter fra Københavns Lufthavn.

Her er det samlede ruteprogram for SAS Ireland

Scandinavian Airlines Ireland skal fra den 3. december frem til slutningen af oktober næste år flyve på 43 forskellige SAS-ruter, hvoraf tre ruter er intra-skandinaviske.

Oslo Lufthavn kan overhale CPH i 2018

Hvis vækstraterne for 2017 i de skandinaviske lufthavne fortsætter uændret i 2018, kan Københavns Lufthavn ikke længere kalde sig Nordens største lufthavn.

SAS tilbød ved en fejl gratis mad til Go-passagerer

Passagerer på den nye rute fra Stockholm til Israel har købt billet i den tro, at der var gratis måltider ombord, men det er en fejl, erkender SAS.