SAS i frontalangreb på politiker

Som statskontrolleret selskab holder SAS normal lav politisk profil. Men en norsk politiker har sendt selskabet op i det røde felt.

SAS har kastet sig ud i et skarpt og meget usædvanligt angreb på en politiker fra det norske Fremskridtpartiet. Onsdag udsendte SAS således en lang kommentar, hvor selskabet anklagede den norske politiker Øyvind Korsberg for at komme med en stribe fejlagtige oplysninger i et interview med den norske tv-station NRK.

“I SAS har staten igen og igen leveret et tocifret milliardbeløb for at redde virksomheden. Havde det været en almindelig virksomhed med private investorer, ville selskabet være gået konkurs. Det er konkurrenceforvridning i forhold til andre flyselskaber, hvor staten ikke er ejer,“ sagde Øyvind Korsberg i interviewet med NRK.

Men denne udtalelse er forkert fra ende til anden, slår SAS fast.

”Korsberg bør som 1. næstformand for erhvervsudvalget vide, at dette er forkert fra start til slut. I løbet af de sidste ti år har SAS gennemført to aktieemissioner på normal markedsbasis. Staten deltog med et samlet bidrag på cirka 1,2 mia. norske kroner sammen med to stater og mange private aktionærer,” skriver SAS, der ikke holder sig tilbage med at påpege hvor SAS til gengæld har sendt milliarder af kroner hen. Nemlig til statsejede Avinor, der står for at drive 47 af Norges største lufthavne.

”I samme årti er det SAS, der har betalt “et tocifret milliardbeløb” til Avinor, mere præcist omkring 23 mia. kroner så de norske skatteydere ikke skal opkræves det til opførelse af terminaler, landingsbaner og anden infrastruktur i luftfarten i Norge. Et land, hvor 70 procent af befolkningen ikke har alternativer til flyet til transport over lange afstande,” pointerer SAS.

Direkte fejlagtig
Selskabet stopper ikke her. Også Øyvind Korsbergs påstand om konkurrenceforvridning svarer SAS tilbage på.

”Også påstanden om konkurrenceforvridning i forhold til Norwegian er direkte fejlagtig. På baggrund af til dels tendentiøse udspil har Europa-Kommissionen haft spørgsmålet til overvejelse, og komme til en indlysende beslutning, også tilbageviser Korsbergs påstande fuldstændigt.”

Med tendentiøse udspil hentyder SAS sandsynligvis til de klager, som sammenslutningen af europæiske lavprisselskaber hver gang er kommet med, når SAS har været igennem en aktieemission.

I direkte clinch
Normalt holder et statskontrolleret selskab som SAS sig fra at gå i direkte clinch med de politikere, som i sidste ende ejer selskabet. Er man utilfreds med noget, så overlader man det ofte til bestyrelsesformanden at redde trådene ud – bag lukkede døre. I 2010 åbnede det danske socialdemokratiske folketingsmedlem Magnus Heunicke, der i dag er transportminister, dog døren lidt på klem for hvordan det går for sig, når SAS’ bestyrelsesformand, Fritz Schur, går i rette med politikere.

Ifølge Magnus Heunicke, så havde Fritz Schur i 2009 truet ham med et sagsanlæg på 100.000 kroner. Schur var blevet vred over at Heunicke i et radioprogram havde sagt, at Fritz Schur var indsat som bestyrelsesformand af den danske stat. Han sidder i SAS-bestyrelsen på den danske stats mandat. Men det er bestyrelsen selv, der har valgt Fritz Schur som formand.

Ifølge Jyllands-Posten, så havde den juridiske afdeling i Fritz Schur’s eget selskab, Fritz Schur-Gruppen, diskuteret muligheden for et sagsanlæg mod politikeren med et eksternt advokatfirma. De var blevet enige om, at det ville være muligt at angribe Magnus Heunicke såvel som civilretsligt som strafferetsligt for udtalelserne. Der kom dog aldrig en eller flere retssager ud af sagen.

Om Øyvind Korsberg nu får samme tur må tiden vise. Fritz Schur er i hvert fald stadig formand for SAS’ bestyrelse.

Øyvind Korsberg er valgt i Nordnorge for Fremskridtpartiet. Foto: FrPMedia