SAS igen på kapitaljagt

Netop som en aktieemission havde givet 3 mia. kroner i kassen gik SAS tirsdag på ny på jagt efter kapital.

Tirsdag meddelte SAS, at man agter at udstede obligationer for 1,34 mia. kroner til interesserede investorer. Den meddelelse kom under 24 timer efter at selskabet afsluttede processen med udstedelse af syv millioner præferenceaktier. En aktieemission, der indbragte 3 mia. danske kroner til selskabet.

De to tiltag er blot de seneste i en række initiativer, som SAS har taget de seneste otte måneder. I juli sidste år optog SAS et ”private placement”-lån på 260 mio. danske kroner. Samtidig lavede selskabet en ”sale-and-lease-back”-aftale på seks Boeing 737-600 fly. I september udstedte SAS obligationer med fire års løbetid for 1,2 mia. danske kroner.

Nedskrevet markant
Den fortsatte jagt på kapital handler om flere ting. For det første har SAS nogle gamle obligationslån, som udløber næste år. De skal erstattes med nye lån. For det andet ønsker selskabet at polstrere sig til fremtiden. Nye pensionsregler betyder nemlig, at selskabets egenkapital bliver nedskrevet markant. Desuden har SAS købt nye Airbus-fly, som skal finansieres.

Aktieemissionen, som mandag indbragte 3 mia. danske kroner, var ikke en traditionel emission. Der var nemlig tale om såkaldte præferenceaktier, hvor ejerne ikke har stemmeret og indflydelse. Til gengæld er de garanteret et udbytte hvert år. Det vil sige, at de har forret til udbytte på bekostning af de almindelige aktionærer. Omkring 200 mio. kroner af overskuddet er således hvert år øremærket til udbytte til ejerne af præferenceaktierne.

At SAS kunne hente 3 mia. kroner på den manøvre vækker anerkendelse.

”Man har haft kæmpe succes med præferenceaktierne. Det er utrolig flot, at man på den måde får
forbedret sin kapitalstruktur,” siger senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.

Begrænset skare
Aktieemissionen har dog også en bagside.

”Det sker dog på bekostning af de eksisterende aktionærer. Præferenceaktierne giver en rente på 12-13 procent efter skat. Det er rigtig mange penge man skal sende ud til en begrænset skare,” påpeger Jacob Pedersen.

De penge som SAS har fået ind ved udstedelsen af præferenceaktier har dog også betydet, at de traditionelle aktionærer er blevet medejere af et selskab med en væsentlig bedre kapitalstruktur, påpeger analytikeren.

Ikke skal vise
Den 14. marts præsenterer SAS sit regnskab for første kvartal af selskabets forskudte regnskabsår. Et regnskabsår der er forskudt netop på grund af reduktionen i egenkapitalen som følge af pensionsforpligtelserne.

”Regnskabet kommer til at vise alle de ting, som det ikke skal vise. Underskud samt tilbagegang i den underliggende indtjening. Omkostningsprogrammet 4Excellence Next Generation burde kompensere for det fald i omsætning, som den kraftige konkurrence medfører. Men det kommer faldet i enhedsomkostningerne som følge af 4Excellence Next Generation ikke til at kunne,” spår Jacob Pedersen.

x

Læs Også

SAS stormer mod PR-toppen

SAS har sikret sig den bedste placering nogensinde i de 16 år, hvor analysevirksomheden Aalund har gennemført den årlige undersøgelse til PR-Barometret.

SAS lukker City Lounges

Der kommer ikke flere City Lounges hos SAS. Flyselskabet afslutter samarbejdet med No 18 Office and Lounge ved udgangen af oktober.

SAS opruster på Berlin-ruter

I kølvandet på airberlins kollaps indsætter SAS i vintertrafikprogrammet op imod 200 ekstra afgange på Berlin-ruterne fra København og Stockholm.

SAS-gave til Aarhus var ikke helt ny

SAS-direktør Lars Sandahl Sørensen lovede Aarhus-borgmesteren, at aarhusianerne ikke skulle betale ekstra for at rejse med SAS ud i verden. Det skulle man heller ikke i forvejen.

Forudbestilling af specialmad på SAS Go

Vegetarisk, glutenfrit eller vegansk er nogle af de nye - mens også dyrere - muligheder af specialmad, som SAS tilbyder i forudbestilling til rejsende på SAS Go.

SAS udsætter opstart af Heathrow-base

Forsinkede flyleverancer har fået Scandinavian Airlines Ireland til at udskyde opstarten på Heathrow-basen, som skulle have åbnet i slutningen af oktober.