SAS indgår ny aftale med svenske piloter

Svenska Flygbranschen og SAS har forhandlet en ny treårig overenskomst på plads med Svensk Pilotförening. Dermed står de danske og norske piloter alene i dialogen med SAS.

Sidste fredag sendte de danske SAS-piloter i Dansk Pilotforening (DPF) samt de norske pilotkolleger i Norske SAS-flygeres Forening (NSF) og SAS Norge Pilotforening (SNF) et konfliktvarsel til SAS, da forhandlingerne om en ny overenskomst tilsyneladende var gået i stå.

I går kunne de svenske SAS-piloter organiseret i Svensk Pilotförening til gengæld skrive under på en treårig aftale med SAS via den centrale aftale med Svenska Flygbranschen.

“Vi er glade for, at parterne nu er nået til enighed om en ny overenskomst og at de dermed er blevet enige om en fortsat fælles ambition om at skabe et lønsomt SAS på lang sigt,” siger Torbjörn Granevärn, der er forhandlingschef hos Svensk Flygbranschen.

Med aftalen er der samtidig enighed om, at parterne i fællesskab skal arbejde for omkostningseffektiviseringer med fokus på at tilpasse pilotkapaciteten efter de behov og den fleksibilitet, som markedet kræver.

“Aftalen er kommet på plads efter en konstruktiv dialog mellem parterne. Det gode forhandlingsklima lover godt for fremtiden,” siger forhandlingschefen i en pressemeddelelse.

Fredspligt i tre år
Det er helt andre toner, end hvad man kunne høre fra de norske pilotforeninger og Dansk Pilotforening, der netop har varslet konflikt som følge af ønsket fra SAS om at have mere fleksibilitet indbygget i overenskomsterne.

Den nye aftale med de svenske SAS-piloter betyder en samlet omkostningsforøgelse på 6,5 procent over de kommende tre år. Men til gengæld er SAS sikret ro på de indre linjer.

“I hele aftaleperioden er der aftalt fredspligt mellem parterne, hvilket skaber tryghed for ikke mindst de rejsende,” siger Torbjörn Granevärn.

Svensk Pilotförening, der har forhandlet aftalen på plads for de svenske SAS-piloter, har omkring 1.700 medlemmer og kollektive aftaler med et sted mellem 10 og 15 flyselskaber.

 

Relaterede artikler:

DPF: Irsk SAS-selskab forstyrrer forhandlinger

FPU: Vi forhandler ikke med SAS

Frygter fjendtlig overtagelse af pilotoverenskomst

SAS-piloter varsler konflikt

Pilotformand: SAS oplever os som et problem

x

Læs Også

Fratrædende pilot leder SAS-forhandlinger

Forhandlingsleder Jens Lippestad, der er på vej til at bringe de norske SAS-piloter i konflikt, forlader angiveligt SAS i løbet af få måneder.

SAS raser over CPH’s rute-kannibalisme

Københavns Lufthavn giver fortsat rabat til nye ruter til lufthavne i byer, som i forvejen har CPH-ruter fra andre lufthavne. Det er ren kannibalisme, pointerer SAS.

CPH: Selskaber bør hæve USA-priser

Københavns Lufthavn så gerne at de selskaber, der flyver til USA, satte priserne op, og ser ikke megen plads til flere USA-selskaber i CPH.

CPH vil give rabat til nye sæsonruter

Københavns Lufthavn har ændret sin rabatmodel, så flyselskaber nu kan få rabat på lufthavnsafgifterne i CPH, når de åbner sæsonruter.

SAS og piloter i krig på ord og tal

De norske SAS-piloter hævder, at de ikke har fået samme aftaletilbud som deres danske og svenske kolleger. Men det er ikke sandt, siger SAS.

Norske SAS-piloter vil strejke fra torsdag

Forhandlingerne mellem SAS og piloterne i organiseret i Norsk Flygerforbund er brudt sammen. Der er varslet strejke fra samtlige norske piloter fra torsdag morgen.