Dräger Alcotest.

SAS-pilot afsløret i spritkontrol

En pilot fra SAS er tidligere i år blevet taget i at have en for høj promille kort før afgang på en international flyvning fra Oslo Gardermoen.

Der findes ingen undskyldninger for at have drukket for meget alkohol, når man som pilot tager ansvar for op mod flere hundreder passagerers liv.

Heldigvis var de norske myndigheder i Oslo Lufthavn årvågne, da de tidligere i år stoppede en SAS-pilot i en tilfældig promillekontrol en tidlig morgen i den norske hovedstadslufthavn.

Piloter må have en promille op til 0,2, men politiet målte den via to blodprøver til 0,64 hos den pågældende pilot. Han blev straks ledsaget væk fra flyet, skriver den norske avis Romerikes Blad. Piloten har efterfølgende indrømmet at have drukket for meget alkohol aftenen forud for flyvningen.

I onsdags skulle piloten møde i retten i Drammen i en tilståelsessag, hvor han var tiltalt for brud på luftfartslovens regler om alkohol. Romerikes Blad skriver i dag, at piloten er blevet idømt fem måneders ubetinget fængsel.

Ifølge luftfartsloven har piloter afholdspligt otte timer før en flyvning, og hos en del flyselskaber har man endda skærpet kravene yderligere.

Nultolerance for alkohol
SAS meddeler, at den påvirkede pilot ikke længere arbejder for flyselskabet.

”Vi udtaler os generelt ikke i personalesager, men vi har en nultolerance over for alkohol. Vi gennemfører jævnligt kontroller, inden piloterne får adgang til cockpittet,” siger SAS-pressemedarbejder Randi Baasch til Romerikes Blad.

Pressemedarbejderen ønsker ikke at svare konkret på, hvor ofte man foretager kontrol af piloter.

Der blev skaffet en anden pilot til SAS-flyvningen, som endte med at have en forsinkelse på tre kvarter.

”Jeg ved ikke, hvilken begrundelse passagererne fik,” siger Randi Baasch.

Den sigtede pilot har tilstået forholdet, og han ønsker mindst mulig opmærksomhed omkring sin person, fortæller hans forsvarsadvokat, der ikke har villet udtale sig yderligere i sagen.

Tidligere eksempler
SAS-piloter er flere gange tidligere blevet afsløret i at have drukket alkohol før en flyvning. Norske VG skriver, at en kaptajn i 2016 blev ført væk fra flyet af politiet, efter han blæste en promille på 0,1. Grænsen er som nævnt 0,2, men SAS ser med største alvor på piloter, der indtager alkohol før flyvning.

Kaptajnen, der skulle have fløjet fra Oslo til København, blev afhørt samme dag og senere løsladt, da politiet ikke valgte at rejse tiltale mod piloten.

I 2011 blev et SAS-fly fra London Heathrow til Oslo forsinket i seks timer, da en andenpilot mødte beruset op ved flyet. Kaptajnen nægtede at flyve med pågældende pilot, og da flyselskabet havde svært ved at finde en erstatning, blev flyet kraftigt forsinket.

 

Relaterede artikler:

Hårde straffe til påvirkede piloter

AirBaltic-besætning stoppet med alkohol i blodet

Promillemistænkt pilot tilbageholdt inden afgang til København

x

Læs Også

Her er det samlede ruteprogram for SAS Ireland

Scandinavian Airlines Ireland skal fra den 3. december frem til slutningen af oktober næste år flyve på 43 forskellige SAS-ruter, hvoraf tre ruter er intra-skandinaviske.

SAS tilbød ved en fejl gratis mad til Go-passagerer

Passagerer på den nye rute fra Stockholm til Israel har købt billet i den tro, at der var gratis måltider ombord, men det er en fejl, erkender SAS.

SAS Ireland i luften 3. december

Den 3. december går SAS' kontroversielle irske datterselskab på vingerne med sine første flyvninger mellem London og CPH. Senere følger flyvninger indenfor Skandinavien.

Piloter overrasket over SAS Ireland på skandinaviske ruter

SAS' nye irske datterselskab vil om få måneder overtager flyvninger på intra-skandinaviske ruter, som i dag betjenes med skandinavisk personale, og det kommer bag på piloterne.

SAS afviser at kommentere flyordre

En anonym europæisk kunde har underskrevet en hensigtserklæring om køb af 31 Bombardier CSeries-fly, men SAS ønsker ikke at kommentere.

SAS venter tredje overskud i træk

SAS er inde i en god udvikling og forventer et overskud på op mod 1,5 mia. kroner næste år. Hvis det holder, så vil det være tredje år i træk.