SAS-udbrydere vil med i LO

Den nye personaleforening for SAS’ danske kabineansatte har omkring 200 medlemmer og vil være en del af LO-familien. Den oprindelige personaleforening er en del af FTF.

For halvanden uge stiftede otte SAS-kabineansatte en ny personaleforening, der kalder sig Skandinavisk Kabineforening i protest over den eksisterende personaleforening. Nu er de et ”trecifret” antal medlemmer i den nye forening. Selv vil foreningen af taktiske årsager ikke ud med hvor mange de er. CHECK-IN.dk erfarer imidlertid, at foreningen hastigt nærmer sig 200 medlemmer ud af de i alt omkring 1200 stewardesser og stewarder på SAS-basen i Københavns Lufthavn.

Dermed stjæler udbryderforeningen hastigt medlemmer fra Cabin Attendants Union (CAU), der dog ifølge dem selv stadig har over 1.000 medlemmer.

Skandinavisk Kabineforening har ingen forhandlingsret med SAS. Men det skal nok komme i takt med at medlemstallet vokser, mener foreningens formand Søren Johansen.

”Det er ikke unormalt med to forhandlingsparter i SAS. Det havde man tidligere blandt jordpersonalet og det har man hos piloterne og kabinepersonalet i Norge. Vi tror, vi kan blive den forening, som SAS ønsker at satse på. Vi ser muligheder sammen med SAS og er også parate til at forandre os og følge med udviklingen i luftfartsbranchen,” forklarer Søren Johansen til CHECK-IN.dk.

Professionelle ansat
CAU er medlem af hovedorganisationen FTF, der hovedsageligt er paraplyorganisation for offentligt ansatte. Skandinavisk Kabineforening har planer om at vælge en anden vej.

”Vi vil gerne være en del af LO. Vi kunne godt se for os at blive en del af Flyvebranchens Personale Union og det transportforbund, som de er ved at stifte sammen med jernbanefolkene,” fastslår Søren Johansen og fortsætter:

”De har professionelle folk som jurister og socialrådgivere ansat. Vi vil gerne være gode tillidsfolk og være med til overenskomstforhandlinger. Men vi er ikke uddannet til alene at kunne varetage medlemmernes interesser. Der er også brug for professionel hjælp,” pointerer Søren Johansen.

Flyvebranchens Personale Union organisere omkring 1.300 kabineansatte og piloter bredt i den danske luftfartsbranche. Blandt medlemmerne er mange af de kabineansatte i SAS’ datterselskab Cimber.

Føre til overtallighed
Årsagen til at de otte initiativtagere stiftede foreningen skal findes i de såkaldte gardinforhandlinger mellem SAS og CAU om arbejdsforholdene på fem SAS-langrutefly. Efter mere end et halvt års forhandlinger meddelte SAS i slutningen af april, at man nu definitivt havde opgivet at nå til enighed med CAU. Det betyder, at omkring 200 kabineansatte bliver i overtal på basen i København.

”Vi bliver tvunget til at se på dimensioneringen i CPH, når langruteproduktionen ikke kan bemandes med kabineansatte fra CPH basen. Det betyder, at behovet for arbejdspladser på Københavnsbasen mindskes med omkring 200, og kan derfor føre til overtallighed i København,” skrev SAS-ledelsen den 28. april i en mail til de ansatte.

En midlertidig et-årig aftale udløb ved årsskiftet uden at det var lykkedes at indgå en ny permanent aftale. De fem fly er derfor siden da blevet bemandet med svenske og norske kabineansatte, mens danske ansatte i stedet har bemandet visse europæiske og skandinaviske flyvninger fra Oslo og Stockholm. De svenske og norske kabineansatte skal nu bemande flyene permanent. Men da SAS samtidig har ansat nye kabineansatte i Norge og Sverige, er der ikke længere plads til de overskydende danske stewardesser og stewarder på flyvningerne til og fra Oslo og Stockholm.

På et tyndt grundlag
Udsigten til at der skal skæres arbejdspladser væk fik folkene bag Skandinavisk Kabineforening til at tage affære.

”Vi ønsker ikke at forære 200-400 arbejdspladser væk på så tyndt et grundlag,” understreger Søren Johansen.

Som CHECK-IN.dk kunne fortælle fredag, så forstår man ikke hos CAU, at gardinstriden skulle være eneste årsag til at stifte en udbryderforening.

”Jeg går ud fra, at de ikke har stiftet foreningen kun på grund af et enkelt punkt,” sagde formand for CAU, Christa Ceré, fredag til CHECK-IN.dk.

Hos SAS har man ingen kommentarer til splittelsen blandt det danske kabinepersonale.

 

Relaterede artikler:

CAU: Ved ikke hvad udbrydere ønsker

SAS-stewardesser bryder ud af personaleforening

Gardinstrid kan udløse danske SAS-fyringer

Ingen løsning på gardinstrid