Kabinebesætning på Norwegian-fly. (Foto: Bo Mathiesen)

Spansk fagforening truer med Norwegian-konflikt

Fagforeningen USO, der organiserer Norwegians spanske kabineansatte, ønsker ikke at indgå overenskomst med det spanske bemandingsselskab.

Der er risiko for, at en strejke eller faglige aktioner hos det spanske kabinepersonale hos Norwegian kan bryde ud i løbet af de kommende uger og måneder. Det skyldes en langvarig strid om en ny overenskomst, og hvilken aftalepart, der skal repræsentere Norwegian. Kabinepersonalet i Spanien ønsker at indgå en aftale med det norske moderselskab Norwegian Air Shuttle ASA, mens Norwegian har oprettet et spansk bemandningsselskab Norwegian Air Ressources Spain S.L. (NAR ES) til formålet.

Det er fagforeningen Unión Sindical Obrera (USO), der organiserer Norwegians kabineansatte fra de syv baser i Spanien. Blandt andet på baggrund af en artikel i CHECK-IN.dk fra oktober 2015, valgte USO at rejse en retssag mod Norwegian for at bryde regler på arbejdsmarkedet. Ifølge USO er denne sag endnu ikke afgjort på grund af påståede forhalinger fra Norwegians side.

“Vi vil ikke acceptere at forhandle med NAR ES som bemandingsselskab, da det ikke er foreneligt med lovgivningen, efter at de ansatte ulovligt blev overført i 2015. Norwegian fulgte dengang ikke reglerne på arbejdsmarkedet, og opfandt den ulovlige overførsel, så vi kunne blive overført til OSM Aviation. Vi ønsker at have et aftaleforhold med Norwegian Air Shuttle som moderselskab for at sikre vores jobs i Spanien, men det er ikke den løsning, som Norwegian har udtrykt, at de ønsker,” siger Ernesto Iglesis fra USO Norwegian til CHECK-IN.dk.

Kabinebesætningerne, der er organiseret i USO Norwegian er tilsyneladende klar til at tage hul på en arbejdskamp, hvis Norwegian ikke lytter til deres krav. I tilfælde af en strejke eller andre faglige aktioner kan en lang række flyvninger mellem de syv spanske baser og skandinaviske og vesteuropæiske destinationer blive ramt.

“Det aggressive forsøg på at outsource kabinebesætninger kan i begyndelsen af dette år føre til potentielle faglige konflikter, hvis Norwegian ikke vælger at følge lovgivningen her i Spanien.  Vi vil i løbet af januar afholde møder med vores kolleger for at informere dem om udviklingen. Så kan de selv beslutte, om de vil igangsætte strejker eller faglige aktioner.”

Norwegian flyver til Vesteuropa og Skandinavien fra syv spanske baser. (Grafik: Norwegian)

Norwegian flyver til Vesteuropa og Skandinavien fra syv spanske baser. (Grafik: Norwegian)

USO Norwegian skal mødes med Norwegian til nye forhandlinger den 6. og 7. februar, og fagforeningen håber, at der kommer et alternativt forslag på bordet, så de spanske ansatte via ansættelsesforholdet kan blive tilknyttet modervirksomheden.

Har ikke hørt om strejketrussel
Hos Norwegian i Spanien tager man i første omgang truslerne med ro. Ifølge Norwegian er der tradition for et frugtbart forhandlingsklima, og man synes at organiseringen i det spanske datterselskab er den mest naturlige løsning.

“Vi har altid haft en konstruktiv dialog med fagforeningen i relation til den kollektive overenskomst, og det er vores hensigt – og håb – at dette vil kunne fortsætte. I Spanien er vores kabinebesætninger ansat i et lokalt selskab (NAR ES, red.) indenfor Norwegian-familien, og vi finder det naturligt, at vi forhandler på dette niveau,” siger Alfons Claver, der er kommunikationschef for Norwegian i Spanien.

Selvom der er uro blandt de spanske kabineansatte, vælger Norwegian at henholde sig til det faktum, at der ikke officielt fra USO Norwegian er meldt noget ud om mulige faglige aktioner.

“Ingen fagforening har på noget tidspunkt udtrykt, at man ønsker at strejke, hverken overfor os eller overfor myndighederne. Herudover er det værd at notere sig, at strejker følger en stram protokol i Spanien, både hvad angår kommunikationen, men også i forhold til de interne beslutningsprocesser, så det er ikke noget, som blot kan sættes i værk over natten,” understreger Alfons Claver.

 

Relaterede artikler:

Norwegian åbner langrute-base i Spanien

Norwegian åbner syvende base i Spanien

Fagforening: Norwegian chikanerer os

Spanien er vigtig for Norwegian

Norwegian vil flyve indenrigs i Spanien

x

Læs Også

6.000 forsinkede Norwegian-flyvninger

Norwegian har i juli været plaget af aflysninger og store forsinkelser, og nu vil selskabet identificere årsagerne bag uregelmæssighederne.

Flyselskaberne går fri af brændstofstigninger

Priserne på flybrændstof er steget med 30 procent gennem de seneste 12 måneder, men luftfarten klarer frisag som følge af den svage amerikanske dollar.

Norwegian lejer Hillarys kampagnefly

Der er ingen ledig kapacitet i det europæiske wetlease-marked, så Norwegian har været tvunget til at leje et amerikansk fly, som Hillary Clinton brugte til præsidentkampagnen.

Fløj to timer på én motor

Norwegian modtager kritik for at have fløjet i to timer på én motor, da et Dreamliner-fly måtte vende om på vej fra Oakland til Oslo.

Endnu en Norwegian-rute til Denver

Fra april 2018 vil Norwegian flyve to gange ugentligt mellem Paris og Denver og bliver dermed alene om at tilbyde denne rute fra den franske hovedstad.

Norwegian hylder Benjamin Franklin

Norwegians halehelte-koncept har nu bredt sig til USA. Benjamin Franklin, der var en af arkitekterne bag Amerikas Forenede Stater, pryder halen på et Boeing 737 MAX 8-fly.