Sundhedsstyrelsen: Ingen ebola-screening i danske lufthavne

Screening for ebola i danske lufthavne ville være ineffektivt, skabe usikkerhed og forstyrre trafikken. Det mener Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsmyndighederne i flere europæiske lande har indført screening af ankommende passagerer for ebola-symptomer i landenes hovedlufthavne. Senest har de belgiske myndigheder indført screening i Bruxelles Zaventem-lufthavnen.

Herhjemme har Sundhedsstyrelsen absolut ingen overvejelser om på et tidspunkt at indføre screening af ankommende passagerer i Københavns Lufthavn.

“Vi overvejer ikke at indføre indrejsescreening. Det er ikke særligt effektivt og vil sandsynligvis gøre mere skade end gavn. Sandsynligheden for at ebola kommer til Danmark er desuden ekstrem lille, da der er meget lidt rejseaktivitet fra Vestafrika,“ forklarer enhedschef Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsens enhed for sygehuse og beredskab til CHECK-IN.dk.

Snyde systemet
Han peger på den teknologi, man anvender til screeningerne, ikke er speciel god. Ifølge Søren Brostrøm, så overser den 20 procent af smittetilfældene. Desuden er det langt de færreste ebola-smittede, der rent faktisk har feber, når de rejser. Og endelig så kan feber slås ned med to hovedpinepiller lige inden man lander i en lufthavn, der har indført screening.

“Det er således ret let at snyde systemet,“ påpeger Søren Brostrøm.

I forbindelse med SARS-epidemien i 2003 indførte Canada og Australien screening af ankommende flypassagerer. Canadierne og australierne screenede henholdsvis seks og to millioner rejsende og fandt ikke eneste smittet.

Skabe usikkerhed
Sandsynligheden for rent faktisk at opdage ebola-smittede passagerer ved indrejse i Københavns Lufthavn eller i en anden større dansk lufthavn, er derfor ret lille, vurderer Sundhedsstyrelsen, der til gengæld peger på en række mulige ulemper.

“Det vil derimod højst sandsynligt forstyrre trafikken, stigmatisere en bestemt passagergruppe og skabe usikkerhed blandt alle flyrejsende. Vi tror derfor mere på informationsaktiviteter,“ pointerer Søren Brostrøm.