Airbus A330-200 fra Air Greenland i Kangerlussuaq Lufthavn.

Air Greenland forsøger sig med Aalborg-rute

Næste sommer starter Air Greenland flyvninger mellem Grønland og Aalborg. Det vækker vrede hos en måske kommende konkurrent.

I meget lille skala starter Air Greenland næste sommer flyvninger mellem Grønland og Aalborg. Det sker når selskabet i starten af de grønlandsker skolers sommerferie i slutningen af juni flyver en returflyvning med selskabets Airbus A330-fly. Og i starten af august flyves så yderligere én inden skolerne starter igen.

”Vi planlægger en afgang i slutningen af juni og en afgang i begyndelsen af august, så det passer med den traditionelle feriesæson. På denne måde imødekommer vi et behov på området,” siger Air Greenlands kommercielle direktør, Christian Keldsen, til den grønlandske avis Sermitsiaq.

Bryde monopol
Selvom der er tale om en meget lille produktion, så er initiativet interessant af flere årsager. For det første bliver det første gang Air Greenland flyver ruteflyvning til en anden dansk lufthavn end Kastrup. For det andet er det bemærkelsesværdigt, at Air Greenland vælger Aalborg og ikke Billund som brohoved for at sende grønlænderne på sommerferie i Danmark.

Endelig så er trækket interessant i forhold til Greenland Express-projektet, der arbejder på at skabe et konkurrerende grønlandsk flyselskab og bryde Air Greenlands monopol på flyvninger mellem Danmark og Grønland. Hvis projektet en dag får luft under vingerne, er det Greenland Express’ hensigt at flyve til både Aalborg og København fra Island og Grønland.

Derfor mødte Air Greenlands beslutning da også vrede hos Greenland Express, der henoverweekenden skrev en hel stribe af spydigheder mod Air Greenland og Det Grønlandske Selvstyre på selskabets Facebook-side.

Greenland Express har flere gange i løbet af 2013 forsøgt at komme i luften, men har blandt andet haft udfordringer med at få de nødvendige godkendelser og fortsat have investorer i ryggen. Nu lyder meldingen fra Greenland Express, at selskabet går i luften senest i marts næste år.

x

Læs Også

DAT skal flyve for Air Greenland

Danish Air Transport skal frem til begyndelsen af september flyve for Air Greenland på ruterne fra Nuuk til Kangerlussuaq, Narsarsuaq og Keflavik.

Air Greenland taber på fejlkøb af helikopter

Efter knap to års anstrengelser har Air Greenland opgivet at få en brugt nyindkøbt helikopter på vingerne. Dermed står selskabet sandsynligvis til et milliontab.

SAS vurderer flyvninger til Grønland

Air Greenland kan blive det næste offer for et ekspansivt SAS, der for nylig har holdt sit indtog på Færøerne og tilført konkurrence til Atlantic Airways.

Air Greenland-direktør skal gøre klar til nye fly

Den afgående direktør hos Air Greenland var god til at rydde op og effektivisere, men den nye direktør skal forberede en kommende udskiftning af flyflåden.

Air Greenland-direktør fratræder øjeblikkeligt

Administrerende direktør Michael Højgaard fra Air Greenland er fratrådt i lørdags blot 12 dage efter selskabets ordinære generalforsamling.

Fly lettede fra bane med snerydningskøretøjer

Et Dash 8-fly fra Air Greenland lettede fra Kangerlussuaq, mens der befandt sig flere kørertøjer i modsatte ende af startbanen og uden at der var givet tilladelse.