Den rummelige kabine i ATR72-flyene fra Alsie Express.

Alsie Express og FPU i konstruktivt møde om overenskomst

Flyselskabet Alsie Express er gået i forhandling med fagforeningen FPU om at lande en overenskomst for selskabets piloter og kabineansatte.

Endnu et dansk flyselskab kan snart have en overenskomst klar til sine ansatte.

Det Sønderborg-baserede flyselskab Alsie Express har således haft møde med Flyvebranchens Personale Union (FPU) i forsøget på at nå til enighed om en overenskomst for flyselskabets ansatte. Det skete på baggrund af, at FPU havde fremsendt et overenskomstkrav til Alsie Express, der blandt andet er underleverandør til SAS.

De to parter mødtes mandag til et møde hos Alsie Express, hvor flyselskabets ledelse tog imod næstformand i FPU, Anders Mark Jensen. Og det blev en succes.

”Vi havde et godt og konstruktiv møde med ledelsen i Air Alsie her tidligere i dag!” skrev Anders Mark Jensen i et opslag på Twitter sent mandag aften.

Overenskomst for piloter og kabineansatte
I dag har de to parter så udsendt en fælles pressemeddelelse, hvori de kort redegør for et konstruktivt møde, og hvad planen er for de fortsatte forhandlinger.

“Der forhandles indledningsvis om en overenskomst for både piloter og kabineansatte i det Sønderborg-baserede selskab Alsie Express,” lyder det i meddelelsen.

“Parterne har længe ønsket at indlede en dialog, og derfor glæder både ledelsen i Air Alsie og FPU sig over de positive drøftelser på dagens møde.”

CHECK-IN.dk har talt med Lone Marie Koch, der er administrerende direktør i Alsie Express. Hun kan ikke uddybe yderligere, men ser frem til næste møde senere på sommeren.

“Vi har haft et indledende møde med FPU i god tone, og vi har besluttet at mødes igen i august,” siger hun.

Underleverandør til SAS
Alsie Express, der hører under moderselskabet Air Alsie, flyver på de danske indenrigsruter fra Sønderborg til København og Rønne. Og tidligere skrev flyselskabet under på en kontrakt, der for en kort periode i indeværende måned gjorde dem til underleverandør på en række indenrigsflyvninger for SAS. Sidste operationsdag på denne opgave var i dag, den 26. juni.

”Vi har talt med Air Alsie flere gange med henblik på at få en overenskomst, men uden held. Nu vil de så flyve for SAS i Danmark, hvor alle andre leverandører har overenskomst,” sagde Anders Mark Jensen i sidste uge til FPUs fagmedie, Luftfart.nu.

FPU sendte derfor et overenskomstkrav til Alsie Express, og flyselskabet indvilligede i at mødes mandag.

Juridisk beskyttelse
De ansatte bliver sikret en masse rettigheder, hvis der indgås en overenskomst. Rettigheder, som ikke er skrevet ned ved lov. Anders Mark Jensen håber derfor, at Alsie Express og FPU kan blive enige, så virksomhedens ansatte får større beskyttelse. Og ikke kun får gunstige lønvilkår.

”En overenskomst handler ikke kun om løn og arbejdstid. Det er også et spørgsmål om medindflydelse og juridisk beskyttelse af de ansatte,” lød det over for FPUs fagmedie.

Hvis man tager et kig på, hvilke nordiske flyselskaber der har overenskomst for sine ansatte, er der forskellig tilgang. SAS har overenskomst for sine ansatte i Skandinavien, men ikke for ansatte på de britiske og spanske baser.

Danish Air Transport (DAT) har overenskomst for sine ansatte i Danmark, men ikke for de litauiske ansatte. Nordic Seaplanes har ikke overenskomst for sine medarbejdere. Jet Time har overenskomst, mens Primera Air har delvis overenskomst. Thomas Cook Airlines og Tuifly Nordic har begge overenskomster for sine ansatte.

 

Relaterede artikler:

Alsie Express flyver til Aalborg og Aarhus

Alsie Express: Vi støtter ikke Ryanair

3F´ere i lufthavn udtaget til strejke