Amadeus: Udsigt til 10 år med vækst

Den globale rejsebranche forventes at lægge finanskrisen bag sig og vokse i årene fremover. Især Kina og andre vækstlande vil trække læsset.

Rejsebranchen forventes at vokse med 5,4 procent om året de næste ti år. Det er dog ikke i Europa men i Kina, Brasilien, Tyrkiet og andre vækstmarkeder, at fremgangen vil være størst. Det spår en ny rapport fra Oxford Economics, der er udarbejdet på foranledning af Amadeus.

Væksten i den globale rejsebranche påvirkes i vid udstrækning af Kinas andel af globale udenrigsrejser, der i 2023 forventes at nå op på 20 procent. Det viser den nye rapport “Shaping the Future of Travel: Macro trends driving industry growth over the next decade.“

Oxford Economics forventer, at Kina allerede i år overhaler USA som verdens største marked for udenrigsrejser. Antallet af kinesiske husstande, der har råd til længere udenrigsrejser, forventes at fordobles og nå op på 220 millioner inden for de næste ti år. Kina bliver også det største marked for indenrigsrejser i 2017 – en udvikling, der i vid udstrækning skyldes et hurtigt stigende BNP, stigende ansættelsesniveauer og et højere forbrug.

Ikke kun i Kina
Rapporten spår en optimistisk makroøkonomisk fremtid for globale rejser det kommende årti med en årlig vækst på 5,4 procent – to procentpoint højere end den globale BNP-vækst. Derudover forventes den globale rejsebranche at vokse betydeligt hurtigere end under finanskrisen, hvor den årlige vækst lå på 4,1 procent.

Samtidig viser rapporten, at væksten ikke kun sker i Kina. Prognoser viser, at andre store vækstmarkeder som Rusland, Brasilien, Indien, Indonesien og Tyrkiet hver for sig får en gennemsnitlig årlig vækst på fem procent de kommende ti år. Bag væksten ligger større velstand og ændrede forbrugsmønstre.

”Prognoserne spår en ny, gylden æra for rejsebranchen, hvilket er længe ventede nyheder for mange dele af branchen, der lige er begyndt at komme sig efter finanskrisen,” siger Holger Taubmann, Senior Vice President for Distribution hos Amadeus.

Oxford vurderer, at forbindelser mellem øst og vest stimulerer et nyt behov, men kortdistancerejser i Vesten når ikke op på niveauerne fra 2008 før i 2018. Asien forventes at stå for 55 procent af væksten af globale forretningsrejser de kommende ti år.

Europa stadig dominerende
Siden finanskrisen har mængden af internationale hotelophold overgået indenrigshotelophold, hvilket tyder på, at det er blevet almindeligt at bruge færre penge på indenrigshoteller. Samtidig forventes antallet af overnattende rejsende til Asien at stige næsten fire gange hurtigere end Europa de kommende ti år – men Europa vil stadig være dominerende.

”Den globale rejsebranche bliver stærkere, og ændres i takt med at den kommer sig efter finanskrisen i I-landene. Kinas udvikling er en vigtig drivkraft, men der er mange flere subtile faktorer, der også spiller en afgørende rolle,” siger Andrew Tessler, Associate Director hos Oxford Economics og forfatter til rapporten.

Repræsentanter fra en række luftfartsselskaber, lufthavne og rejsebureauer har bidraget til rapporten.