Lars Thuesen. (Foto: Stand By)

Bankboss med stort hjerte for luftfart

Den foretagsomme forretningsmand Lars Thuesen fylder i dag 60 år. Karrieren startede i finansverdenen, men sidenhen har hjertet altid banket for rejse- og luftfartsbranchen.

Fra et kontor på adressen Toldbodgade 87 i København – tæt på Amalienborg og Esplanaden – styres en række forretningsaktiviteter, der også har forgreninger langt ind i den danske rejse- og luftfartsbranche.

Kontoret og boligen tilhører Lars Thuesen, der i dag fylder 60 år.

Lars Thuesen har igennem 15-20 år været en slags forretningsentrepenør med en særlig veneration for rejse- og luftfartsbranchen.

De første syv års skolegang fandt sted på Ordrup Privatskole, inden Herlufsholm Kostskole kaldte i 1967, hvor Lars Thuesen i 1974 kunne forlade skolen med en matematisk-fysisk studentereksamen.

De syv år på Herlufsholm fik præget Lars Thuesen med dyder som flid, hæderlighed og ordentlighed, der har været et varemærke i de mange forretningssammenhænge, hvor han sidenhen har optrådt.

Lars Thuesen var en af mange herlovianere, der sidenhen endte på Københavns Universitet, og her hvervede den foretagsomme student i 1981 et eksamensbevis, der gav retten til at kalde sig cand.polit efter at have afsluttet sin master i økonomi.

Opdaget af Jan Carlzon
Sideløbende med sin uddannelse blev Lars Thuesen ansat i Privatbanken (i dag Nordea, red.), hvor han på et tidspunkt fik stillet en opgave for SAS, der var en af bankens kunder.

Opgaven blev løst til fulde tilfredshed, og hos SAS fik den tidligere koncernchef Jan Carlzon øje på Lars Thuesen og hans forretningstalenter, hvorfor SAS i 1989 lokkede med et job som koncernfinanschef. Lars Thuesen forlod banken efter 11 års virke og satte sig til rette i en chefstol på det skandinaviske flyselskabs hovedkontor i Stockholm.

Efter fire år i spidsen for flyselskabets finanser, var den næste udfordring i 1993 at få styr på SAS-aktiviteterne indenfor leisure-delen, hvilket ville sige rejsearrangøren Vingresor samt charterflyselskabet Scanair. Der blev oprettet et selskab kaldet Scandinavian Leisure Group, og Lars Thuesen blev vicekoncernchef i selskabet.

Da SAS i 1997 solgte Scandinavian Leisure Group til britiske Airtours blev Lars Thuesen tilbudt en plads i bestyrelsen for den britiske rejsekoncern og blev med domicil i Manchester chef for de britiske aktiviteter. To år senere havde Airtours-topchefen David Crossland forfremmet Lars Thuesen til direktør med ansvar for det europæiske marked samt koncernens aktiviteter inden for hotel og krydstogt.

Køb og salg af virksomheder
Sideløbende med udfordringerne i Manchester begyndte Lars Thuesen at interessere sig for at investere i virksomheder, hvor der var potentiale for at udvikle forretningen med henblik på at opnå en profit ved en senere exit.

I 1998 købte han således H-H Ferries fra skibsrederier Per Henriksen. Tre år senere blev ruten solgt til Stena Line med en særdeles pæn fortjeneste. Blandt de bedre investeringer har også været Novia Ground Handling, som blev købt i 2003 for en krone, og sidenhen blev solgt for den svenske dels vedkommende til Menzies i 2008 og til Aviator i 2011.

Pæne fortjenester kom der også fra medejerskabet af Tysklands femtestørste rejsearrangør FTI samt fra den danske IT-medievirksomhed Netdoktor. Ikke alle investeringer har dog været lige heldige. Købet af Krone Rejser resulterede i en konkurs, og engagementet i rejsemedier har foreløbigt kostet en konkurs i Stand By Publishing og en rekonstruktion til Scandinavian Travel Media, der endnu ikke har formået at give penge.

I dag har Lars Thuesen lagt sit engagement i først og fremmest Basisbank, som han i 2012 købte sig ind i, og siden 2013 har været administrerende direktør for. Herudover bliver der også brugt mange kræfter på den turn-around, som finder sted i Jet Time i disse år. Lars Thuesen er sammen med Martin Møller Nielsen fra Nordic Aviation Capital hovedaktionærer i det kriseramte danske flyselskab.

Endelig er Lars Thuesen særligt aktiv omkring selskaberne Nørrebro Bryghus, Fanø Bryghus, CCS Maintenance, Robat Ltd. samt Dutch Leisure Group BV.

“Tougher than the rest”
Engagementerne i Basisbank og Jet Time lader til at høre blandt de største forretningsmæssige udfordringer i Lars Thuesens karriere. Men man kan være overbevist om, at den driftige erhvervsmand vil strække sig langt for at sikre bæredygtige forretninger.

Lars Thuesen går nemlig ikke af vejen for hårdt arbejde. Ligesom rockmusikkens “the boss” er bank- og rejsebossen Lars Thuesen karakteriseret ved at være “tougher than the rest.”

Privat er Lars Thuesen gift med Bolette Glob Thuesen på snart 29. år og sammen har de fire voksne børn i alderen 23 til 28 år.

Fødselsdagen markeres i dag med en reception på Nørrebro Bryghus fra kl. 15.00 til 17.00.