Brexit-vilkår rammer britisk luftfart hårdt

EU bekræfter, at Storbrtiannien vil blive betragtet som et “tredje land” fra den 30. marts 2019, hvorfor alle luftfartsaftaler med EU-lande vil bortfalde.

Tommelskruerne er blevet sat på Storbritannien i forhold til den europæiske luftfartspolitik. Beslutningen om at forlade EU betyder, at britiske flyselskaber ikke har ret til at trafikere EU-landene under den luftfartsaftale, der i dag gælder for samtlige EU-lande.

Det er blevet klart, efter at Generaldirektoratet for Mobilitet og Transport (GD MOVE) i denne uge har bekræftet rammebetingelserne i forbindelse med Storbritanniens udtræden af EU.

I en såkaldt “Meddelelse til operatører” skriver EU-Kommissionen via GD Move, at med mindre andet aftales vil Storbritannien blive et “tredje land” fra midnat den 30. marts 2019, hvorfor EU´s luftfartslovgivning ikke længere vil være gældende.

Krav om EU-majoritetsejerskab
Adgangen til fri og ubegrænset luftfartstrafik indenfor EU´s grænser vil derfor fra dette tidspunkt ikke længere være gældende for virksomheder, der ikke opfylder kravene for at blive anerkendt som flyselskab i EU.

Det handler først og fremmest om, at flyselskaberne skal opfylde artikel 4 i EU-forordning 1008/2008, hvori det hedder, at det enkelte selskab skal have hovedkontor i et EU-land og skal være majoritetsejet af medlemsstater eller virksomheder i medlemsstater. Hvis disse betingelser ikke længere opfyldes, mister man automatisk driftstilladelsen i EU.

EU-Kommissionen anmoder derfor flyselskaber, der allerede nu kan se, at de ikke kan opfylde kravene den 30. marts 2019, om at tage de nødvendige forholdsregler for at kunne sikre den fortsatte drift.

Det har blandt andet easyJet gjort ved at etablere et østrigsk selskab kaldet easyJet Europe, der principielt kommer til at fungere som hovedkvarter for luftfartskoncernen. Samtidig hermed er easyJet i gang med at overflytte 110 fly fra den britiske driftstilladelse til EU-licensen hos det nye selskab i Wien.

Bekymret britisk pilotforening
Hos den britiske pilotforening BALPA hersker der stor bekymring over EU´s håndfaste udmelding om, at der ikke er undtagelser for Storbritannien.

“Her står det sort på hvidt fra EU-Kommissionen. Britiske flyvninger til EU vil ikke være tilladt efter marts 2019, hvis der ikke bliver indgået en særaftale. Vi har brug for, at den britiske regering nu udreder problemet om trafikrettigheder. Vi gentager, at det ikke er muligt at fortsætte uden en aftale,” siger Brian Strutton, der er generalsekretær for BALPA.

 

Relaterede artikler:

EasyJet flytter 110 fly fra britisk til østrigsk register

Ryanair frygter Brexit-kaos

Lavpris-fremgang trods Brexit-usikkerhed

Ryanair: Brexit vil presse priserne

x

Læs Også

To nye nordiske Berlin-ruter

EasyJet får til august debut i Oslo Gardermoen og vender tilbage til Gøteborg Landvetter med to ruter til sin nye store base i Berlin Tegel-lufthavnen.

Europas lufthavne advarer mod Brexit uden aftale

Chefen for de europæiske lufthavnes sammenslutning advarer om en reel risiko for inter-europæisk flyvning hvis der ikke opnås en luftfartsaftale inden Brexit.

Fyring på easyJets direktionsgang

EasyJets nye topchef, Johan Lundgren, har klare planer for lavprisflyselskabet, og efter kun to måneder i sædet har han fyret den kommercielle direktør, Peter Duffy.

Hyppig blind passager anholdt i Heathrow

En amerikansk kvinde er kendt af både security-personale og personalet ved gates rundt om i de amerikanske lufthavne for sine gentagne forsøg på at komme med fly uden billet, har igen haft ’succes’.

Air France-KLM og easyJet byder samlet på Alitalia

Air France-KLM har igen forhandlet med Alitalias konkurskommission om eventuel overtagelse – denne gang sammen med easyJet.

British Airways vil have flere A380´ere

Emirates har sikret A380-programmets fremtid, og nu står British Airways angiveligt også klar med en ordre på flere A380´ere.