CAU: Aftalen kostede hjerteblod

Det var en glad og lettet CAU-formand Helge Thuesen, der mandag eftermiddag sikrede en aftale på vegne af det danske kabinepersonale. Men der var også kritik af SAS-ledelsens måde at gennemføre kravene på.

‘Hardball’ er et krigerisk og grusomt spil, og netop dette spil er meget betegnende for den taktik, som SAS-ledelsen brugte i forbindelse med at få piloter og kabinepersonale til at acceptere den af SAS foreslåede spareplan.

Da Rickard Gustafson sidste mandag indledte skræmmekampagnen overfor SAS-medarbejderne ved at skitsere en konkurs som eneste alternativ til spareplanen, var linjen ligesom lagt.

Presset fortsatte ugen igennem og kulminerede i weekenden, da SAS valgte at etablere et nødberedskab med ekstra brændstof på flyene ogøgede kontantbeholdinger til flypersonalet. Dette skulle indikere, at SAS var klar til at gøre alvor af truslen om konkurs, hvis man ikke kom i mål med en aftale.

Uskønt forhandlingsforløb
Det danske kabinepersonale organiseret i CAU blev holdt på pinebænken hele søndagen under de højdramatiske forhandlinger med piloterne, og først i løbet af natten fra søndag til mandag var CAU for alvor i realitetsforhandlinger.Disse forhandlinger trak ud indtil mandag eftermiddag ved 15-tiden, hvorfor alles øjne var rettet mod de 1.500 danske kabineansatte, der manglede at acceptere aftalevilkårene.

“Jeg er ikke tilfreds med det her, menjeg er glad for, at mine medarbejdere har sikret deres arbejde de næste to år, Men det har kostet meget hjerteblod,“ sagde Helge Thuesen, nybagt formand for CAU til TV2 News umiddelbart efter at en aftale var indgået mandag eftermiddag.

Men der fulgteogså knubbede ord med fra CAU-formanden, der i ugens løb personligt har erfaret hvad ordet “spin“ betyder i en sådan forhandlingsproces.

“Det har været et uskønt forhandlingsforløb. Det er lidt ærgerligt, at SAShar forhandlet meget gennem medierne i stedet for med os. Der blev lagt et kæmpe pres på os fra alle dele af SAS og samfundet,“ mener Helge Thuesen.

Kortspil og ludo
Det fik en journalist til at spørge SAS-bestyrelsesformand Fritz Schur på det efterfølgende pressemøde, om der nu var kommet ondt blod mellem ledelse og personale.

“Jeg tror ikke, at der er kommet så meget ondt blod. Jeg tror ikke, at det er problemet. I sidste ende er det en glædens dag, at vi har stået sammen om at redde dette selskab,“ svarede Fritz Schur.

Han beklagede samtidig, at CAU havde måttet vente hele søndagen med at komme til forhandlingsbordet, idet forhandlingerne med piloterne var trukket ud.

“De sad lang tid og ventede i går, og jeg må håbe, at de har haft kortspil eller ludo med,“lød bestyrelsesformandens lidt kluntede forsøg på at gøre sig munter.

Foto: TV2 News