Cimber-direktører bliver slidt op

Siden Cimber Sterling blev børsnoteret den 1. december 2009 har tre direktionsmedlemmer forladt selskabet. Herudover har bestyrelsesformand og et fremtrædende bestyrelsesmedlem også trukket sig i den turbulente 16-måneder lange periode som børsnoteret selskab.

De fleste kender sikkert udtrykket “at trække i arbejdstøjet“. Det er bestemt også et begreb, der er velkendt hos Cimber Sterling, hvor ledelse og medarbejdere i snart halvandet år har været i strid modvind i et særdeles vanskeligt marked.

Det har da også slidt på ledelsen, for så vidt angår bestyrelse og direktion. Blot en måned efter børsnoteringen valgte Jørgen Nielsen med virkning fra 1. januar 2010 at trække sig tilbage som administrerende direktør i selskabet og hellige sig opgaven med forretningsudvikling. Få måneder senere trådte han officielt ud af selskabets direktion.

Efterfølgeren som administrerende direktør blev Jacob Krogsgaard, der måtte træde til noget tidligere end forventet. Han valgte at sætte sit eget hold med en firemands-direktion.Steen Neuchs Vedel blev udnævnt til operativ direktør og udgjorde sammen med Henriette Schütze og Lars Bording det triumvirat af meddirektører, der skulle lede virksomheden sammen med Jacob Krogsgaard.

Henriette Schütze var blevet ansat i virksomheden i slutningen af 2009 som finansdirektør. Men hun valgte overraskende at forlade sin stilling pr. 31. januar 2011, idet hun ønskede et job, der var tættere på bopælen i Charlottenlund. Hermed blet det til blot 14 måneder som ansvarlig for pengekassen hos Cimber Stelring.

Ikke 8 til 16-job hos Cimber Sterling

Onsdag den 15. martsmeddelte Cimber Sterling så – præcis på årsdagen for sin tiltrædelse – at kommerciel direktør Lars Bording ønsker at fratræde sin stilling i selskabet ved udgangen af april måned til fordel for en stilling udenfor branchen.

Administrerende direktør Jacob Krogsgaard beklager beslutningen fra Lars Bording, men vil ikke komme ind på de nærmere årsager bag den relativt hurtige exit fra selskabet. Men Cimber-direktøren erkender, at der bliver trukket hårde veksler på medarbejderne.

“Personligt er der ingen tvivl om, at der er en stor arbejdsbyrde forbundetmed at være ansat i Cimber Sterling i øjeblikket. Ledelsen er ligesom medarbejderne forpligtet til at levere den indsats der skal til. Det er bestemt ikke et’8 til 16-job’ i øjeblikket,“ sigeradministrerende direktør Jacob Krogsgaard. Han fremhæver dog, at det er forskellige motiver, der har ført til de to direktionsmedlemmers afgang.

Lars Bording er anerkendt i rejse- og luftfartsbranchen for sin store faglighed, hvorfor det er en generel vurdering, at Cimber Sterling har mistet en solid kapacitet på luftfartsområdet.

En solid kapacitet var Vagn Sørensen også for Cimber Sterling i den korte periode han var bestyrelsesmedlem i selskabet. Den tidligere vicekoncernchef i SAS samt koncernchef hos Austrian Airlines valgte efter blot et årstid at forlade Cimber Sterlings bestyrelse i juni måned 2010.

Få måneder senerekunne den omstridte bestyrelsesformand N.E. Nielsen meddele, at han ikke ønskede at genopstille som formand for selskabets bestyrelse ved den ordinære generalforsamling i august 2010. Det kom i kølvandetpå etkatastroferesultat i 2009/10 med et nettounderskud på 228 millioner kroner.

Tidligere Sterling Airlines-direktør får kommercielt ansvar

Den nyedirektion, der skalsikre Cimber Sterling en styrket resultatudviklinghar stadig Jacob Krogsgaard i spidsen som administrerende direktør. Den tidligere Sterling Airlines-direktør Stefan Vilner bliver kommerciel direktør, mens Stefan Neuchs Vedel stadig vil være operativ direktør. Til at passe på pengekassen er Søren Busk, der midlertidigt varetager rollen som ansvarlig for finans og økonomi i selskabet. Sidstnævnte er dog ikke en del af selskabets direktion.

Med Stefan Vilner som ny direktør for de kommercielle aktiviteter i Cimber Sterling kan det blive interessant at se, hvordan de to “fraktioner“ i selskabet vil reagere. Stefan Vilner var i tiden hos Sterling Airlines fra 2003 til en 2007 en omstridt kommerciel direktør. Nu kommer han tilbage til tidligere Sterling-kolleger, der er blevet integrereret i den nye organisation sammen med de tidligere Cimber Air-ansatte. Og ikke alle tidligere Cimber Air-ansatte er lige begejstrede for eventyret med Sterling-platformen.

Men generelt set har Cimber Sterling i dag en række dedikerede medarbejdere, der har korpsånd og en sjældent set loyalitet overfor deres arbejdsgiver. Det er også årsagen til, at alle i organisationen lige nu er at finde “i arbejdstøjet“ trods en lønnedgang på 10 procent som en del af de omkostningsreducerende tiltag i selskabet.