Danske ruter trækker væksten i Vágar Lufthavn

Der er udsigt til et rekordår for Vágar Lufthavn på Færøerne, efter de danske ruter i september har fortsat en i forvejen imponerende passagervækst i den nordatlantiske lufthavn.

Vágar Lufthavn får mere og mere travlt.

Efter flotte trafiktal for august, hvor den færørske lufthavn voksede sig større end Aarhus Lufthavn, kan Vágar Lufthavn også i september afsløre imponerende passagertal, og væksten fortsætter dermed ufortrødent.

Vágar Lufthavn havde besøg af 28.867 passagerer i september, og det er en vækst på 17,6 procent i forhold til september sidste år. 271.064 passagerer har samlet set rejst igennem lufthavnen i årets første ni måneder, og det er en vækst på hele 16,2 procent.

Alt peger med andre ord i retning af, at Vágar Lufthavn får sit bedste år nogensinde på antallet af passagerer. Den markante vækst sker af flere årsager.

“Nu har lufthavnen en flåde af Airbus A319- og A320-fly, og det har åbnet for nye destinationer direkte ud af Færøerne. Flyene har bidraget væsentligt til væksten, fordi færingerne nu kan flyve direkte helt sydpå. Det er den ene game changer i lufthavnen. Og så er der selvfølgelig kommet konkurrence på markedet, efter SAS kom herop, og det har vi ikke haft siden 2006. I 11 år har vi således kun haft én primær aktør i lufthavnen,” siger Jákup Sverri Kass, der er direktør for Vágar Lufthavn, til CHECK-IN.dk.

Væksten vil fortsætte
Hos den hastigt vækstende færøske lufthavn forventer man, at væksten kun vil fortsætte til gavn for færøsk turisme, der håber på en længere sæson. Normalt har turistbranchen på de i alt 18 færøske øer i Nordatlanten ikke travlt i vintermånederne i modsætning til om sommeren, hvor der er masser at lave.

“Den fortsatte vækst har en stor betydning for de færøske hoteller, restauranterne og incoming-bureauerne. Turismens bidrag til den færøske økonomi er således også voksende, og giver Færøerne et reelt supplement til et ellers stringent økonomisk grundlag, baseret på fiskeri- og lakseerhvervet,” siger Jákup Sverri Kass.

”De signaler, vi får fra hotellerne – også henover vinteren – viser, at de kan mærke en mærkbar forskel i forhold til 2016. Fra oktober til marts kan hotellerne også mærke, at der er en højere efterspørgsel, end der har været tidligere år.”

Vágar Lufthavn melder om en vækst på 16 procent på lufthavnens tre danske destinationer, som er København, Billund og Aalborg. Væksten er derimod lidt lavere på ruterne til Island og Storbritannien, hvor der kun har været cirka seks procent flere passagerer. Andre destinationer og ad hoc-charters står for en vækst på 27 procent, mens Bergen i Norge, som den eneste rute, har en tilbagegang på 18 procent i passagerantallet. Dette som følge af, at mange færinger, der tidligere har arbejdet i den norske off-shore-industri, nu arbejder direkte hos færøske selskaber, der sejler off-shore supply.

Nye tiltag i lufthavnen
For at kunne håndtere den hastigt stigende passagermængde i Vágar Lufthavn kræves der naturligvis visse tiltag. Lufthavnen melder, at første fase af udvidelsen af parkeringspladserne netop er færdig. Antallet af parkeringspladser er blevet mere end fordoblet, så der fremover er plads til 820 biler mod de tidligere 360 pladser.

Vágar Lufthavn tager nu hul på anden fase af byggeriet på parkeringsarealerne, der indbefatter glasgange mellem selve parkeringspladserne, så passagererne kan komme i ly for den hyppige gæst – den færøske regn – og gå tørskoet ind i lufthavnsterminalen.

Lufthavnsterminalen åbnede i 2014, så der er ikke umiddelbare planer om at udvide mere på dét område. Til gengæld foretager lufthavnen løbende foranstaltninger, der skal lette håndteringen af de mange passagerer.

”I 2014 forudsagde vi en langsommere vækst, men vi har ikke planer om at bygge terminalen ud. Vi har derimod automatiseret meget med bagage-drop, selv-check-in og boardingkort-scannere. Vi er også ved at investere i et spor mere ved sikkerhedskontrollen,” siger Jákup Sverri Kass.

”Færinger flyver også mere nu end tidligere, fordi flybilletterne er blevet billigere, og det er også en af grundene til, at vi har udvidet parkeringsarealet.”

Med passagertallene for august blev Aarhus Lufthavn som nævnt overhalet af Vagar Lufthavn på passagerer år til dato, og det gjorde den færøske lufthavn til Rigsfællesskabets fjerdestørste – kun overgået af København, Billund og Aalborg.

Med trafiktallene for september har Vágar Lufthavn haft 271.029 rejsende igennem lufthavnen i årets første ni måneder og er således på vej mod at sætte rekord.

 

Relaterede artikler:

Officielt: Vagar Lufthavn er nu fjerdestørst

Flere flypassagerer end indbyggere

Aarhus sendt ned på femteplads

Vágar er snart fjerdestørste lufthavn

SAS skaber tocifret vækst på Færøerne