Eks-suspenderede: SAS anklagede os for terrorisme

27 SAS-kabineansatte, der blev suspenderet for at true kolleger, mener SAS anklagede dem for terrorisme. Nu kræver de en meget stor og offentlig undskyldning efter at suspenderingerne er trukket tilbage.

Torsdag trak SAS de sidste af 27 suspenderinger af deres kabineansatte tilbage. Suspenderingerne skete under den tre døgn lange overenskomststridige arbejdsnedlæggelse, som SAS’ danske kabinepersonale gennemførte for to uger siden i protest mod overflytningen af 147 SAS-kabineansatte til Cimber. SAS mente, at de 27 under strejken truede kolleger, der valgte at gå på arbejde.

Men da ingen af de truede kolleger ønskede at stå frem og vidne mod de 27, så valgte SAS i går torsdag at trække suspenderingerne tilbage.

Det får nu de 27 til at forlange en undskyldning fra SAS.

”Undskyldningen skal være meget stor. Og den skal være lige så offentlig, som de anklager SAS kom med mod de 27 i medierne,” siger Tina Jans, som de 27 har valgt som deres talsmand. Tina Jans er ikke selv en af de 27 suspenderede.

”SAS ledelsen har over for passagerer, medier og kollegaer anklaget de 27 medarbejdere for terrorisme, mobning og for fysisk at skulle have ”taget fat i” deres kolleger, som under kabinepersonalets arbejdsnedlæggelse var på vej på arbejde. De 27 har som gruppe været udsat for en fælles anklage af SAS,” fortæller Tina Jans.

Taget som gidsler
De suspenderede har siden strejken sluttede mandag i sidste uge følt sig udsat for psykisk terror fra ledelsens side. Flere af de suspenderede har måtte søge krisebehandling for at undgå at bryde sammen psykisk og for at klare sig gennem de sidste 14 dage.

”De 27 har været udsat for et umenneskeligt pres fra deres arbejdsgivers side. SAS har nægtet at fortælle den enkelte, hvad de er anklaget for at have gjort. De suspenderede har følt sig sat i fængsel uden at ane hvorfor. Det handler om retfærdighed, troværdighed og følelsen af at være taget som gidsler i en sag, hvor SAS ledelsen ønsker at statuere et skræmmeeksempel overfor samtlige kabineansatte i SAS,” siger Tina Jans og fortsætter:

”I medierne beskylder SAS de 27 suspenderede for at have truet , chikaneret og tilbageholdt kolleger under konflikten for at hindre dem i at gå på arbejde. SAS har ikke fremlagt nogen form for dokumentation eller et eneste bevis for, at de suspenderede skulle have foretaget det, de beskyldes for.”

Hos SAS siger pressechef Trine Kromann-Mikkelsen:

“Vi har holdt individuelle møder med alle 27 og gennemført en grundig proces. SAS har fokus på dem, som har følt sig chikaneret og har i øvrigt i tydelige vendinger sagt, at alle skal vi arbejde sammen, se fremad og lægge arbejdsnedlæggelsen bag os.“