Ekspert: Stater kan slippe af sted med ulovlig SAS-støtte

Hvis den danske, norske og svenske stat garanterer for de milliardlån, som SAS er ved forny, så vil der være tale om ulovlig statsstøtte, mener ekspert. Landene kan slippe af sted med det denne ene gang, men så skal SAS også på massiv hestekur.

SAS har de seneste uger forhandlet med seks svenske og internationale banker om at få fornyet livsvigtige lån for mere end fire milliarder kroner. Lån, som udløber til juni næste år.

Den svenske erhvervsavis, Dagens Industri, skrev fredag, at bankerne kræver en garanti for lånene fra den danske, norske og svenske stat, for at de vil forlænge dem. De tre skandinaviske stater ejer tilsammen aktiemajoriteten i SAS.

En statslig lånegaranti vil være direkte i strid med EU’s regler om statsstøtte til virksomheder.

Artikel 107 i EU’s ”grundlov” med det officielle navn ”Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde”, forbyder i meget klare vendinger statsstøtte til virksomheder, hvis støtten er med til at fordreje konkurrencevilkårene. I artiklen står der:

”(…) statsstøtte eller støtte, som ydes ved hjælp af statsmidler under enhver tænkelig form, og som fordrejer eller truer med at fordreje konkurrencevilkårene ved at begunstige visse virksomheder eller visse produktioner, (er) uforenelig med det indre marked, i det omfang den påvirker samhandelen mellem medlemsstaterne.”

Klart tegn på statsstøtte
I en meddelelse fra EU-Kommissionen fra år 2000 fremgår det, at kommissionen anser en statslig lånegaranti som værende ulovlig statsstøtte, hvis den ydes til en virksomhed, som er i økonomiske vanskeligheder. Og det aktuelle behov for en statslig garanti er netop fremkaldt af, at SAS er i store økonomiske vanskeligheder og ikke kan få fornyet milliardlånene hos seks store banker uden en garanti fra staterne.

EU-Kommissionen betegner det i meddelelsen også som ulovlig statsstøtte, hvis en virksomhed ikke kan få et lån på markedsvilkår uden at have en statsgaranti i ryggen. Og igen er det netop hvad der er sagen i SAS’ tilfælde. Bankerne vil kun forny lånene hvis ejerstaterne står bag selskabet og garanterer for lånene.

”Hvis private banker ikke vil gå ind og garantere for lånet, så er det et klart tegn på at der er tale om statsstøtte,” siger jurist Asger Petersen til CHECK-IN.dk. Han arbejdede i mere end 25 år i EU-Kommissionens konkurrencedirektorat. De sidste syv år som ansvarlig for kontrol med netop statsstøtte. I dag er han konsulent for det internationale advokatfirma Cleary Gottlieb.

Luske ind ad kattelemmen
Men der er en kattelem, som de tre skandinaviske stater og SAS kan være heldige at luske eventuelle lånegarantier ind ad og dermed være med til at sikre, at SAS får fornyet milliardlånene.

Hvis et medlemsland ikke har ydet ulovlig statsstøtte til en virksomhed de seneste 10 år, så er det tilladt at gøre det én gang.

”For at få lov vil EU-Kommissionen kræve, at SAS inden for seks måneder kommer op med en meget detaljeret restruktureringsplan. Samtidig vil Kommissionen formentlig tvinge luftfartsselskabet til at afgive nogle markedsprivilegier. Det kunne være attraktive landingstilladelser, som skal overdrages til konkurrenterne som en modydelse for at få den ulovlige statsstøtte i form af en lånegaranti,” forklarer Asger Petersen.

Kun én gang
Det har tidligere ikke været ualmindeligt, at EU-lande har reddet nationale luftfartsselskaber og lignende med lån eller lånegarantier.

”For at få sat en stopper for, at man kunne fortsætte med at holde liv i tabsgivende selskaber, så har EU-kommissionen defineret et såkaldt ”one time is the last time” princip. Den går, men kun én gang,” siger professor Peter Vesterdorf, der er en af Danmarks førende eksperter i EU-konkurrencelov og statsstøtteregler, til CHECK-IN.dk.

SAS gennemførte i 2009 og 2010 to aktieemissioner, hvor selskabet fik tilført i alt omkring 10 mia. kroner i frisk kapital. Sammenslutningen af europæiske lavprisselskaber klagede til EU-Kommissionen over aktieemissionen i 2010, som de betegnede som ulovlig statsstøtte.

En talsmand for EU’s konkurrencekommissær, Joaquín Almunia, oplyser til CHECK-IN.dk, at klagen stadig behandles i EU-systemet, og det er derfor endnu ikke afgjort om SAS tidligere har modtaget ulovlig statsstøtte. Dermed ser der ud til at være en dør på klem for at staterne kan få lov til at garantere for SAS’ milliardlån.