Esbjerg trodser oliekrisen

På trods af krise i oliebranchen fik Danmarks eneste offshore-lufthavn i Esbjerg passagerfremgang i 2015.

Rejsende til og fra olieplatformene og vindmølleparkerne i den danske del af Nordsøen samt rejsende til og fra oliebyerne Aberdeen og Stavanger, udgør tæt ved 100 procent af passagergrundlaget i Esbjerg Lufthavn. Derfor kunne det sagtens have ramt den vestjyske lufthavn hårdt, at den globale olieindustri lige nu gennemlever en historisk stor krise og aktivitetsnedgang.

En krise, der blandt andet har resulteret i en passagernedgang på næsten fem procent i Stavanger Sola-lufthavnen. En nedgang, der formentlig fortsætter i 2016, når en række rutelukninger og kapacitetsreduktioner for alvor slår igennem.

En optælling af passagerantallet for 2015 viser imidlertid, at Esbjerg Lufthavn klarer frisag og faktisk kan notere en lille passagerfremgang på 2,4 procent til 124.757 passagerer.

Til gengæld falder antallet af operationer fra 15.820 til 14.807. Og det skyldes især færre helikopterflyvninger til og fra Nordsøen. Helikopterfirmaerne og olieselskaberne har været bedre til at fylde helikopterne.

25 dage
Et bidrag til passagervæksten kom fra den indenrigsrute til København, som Esbjerg nåede at have 25 dage i marts sidste år. Omkring 2.500 passagerer nåede at rejse på ruten inden folkene bag trak stikket igen på grund af manglende efterspørgsel.

Esbjerg Lufthavn har flyruter til den skotske olieby Aberdeen med bmi regional og til den norske olieby Stavanger med Danish Air Transport.

Tidligere har den kommunaltejede lufthavn drømt om en lille feederrute ned til Amsterdam. Men de drømme er lagt på hylden.

”Det er der ikke grundlag for så længe krisen kradser i olieindustrien,” fastslår Anette Bendixen, chef for Esbjerg Lufthavn.

x

Læs Også

Massiv tilbagegang i Esbjerg Lufthavn

Krisen i oliebranchen betød, at Esbjerg Lufthavn mistede hver sjette passager i 2016. Især flyruterne til Norge og Skotland blev hårdt ramt.

70 jyske flyruter til fem millioner passagerer

Seks jyske lufthavne kan tilsammen tilbyde omkring 70 flyruter, hvilket er omkring halvdelen af de 156 flyruter, der er tilgængelige fra Københavns Lufthavn.

Revisor undsiger to danske flyoperatører

Esbjerg-flyoperatøren Global Reach Aviation og søsterselskabet Backbone Aviation har tilsammen tabt fem mio. kroner i 2015, og selskabernes revisor kan ikke godkende årsrapporterne.

Oliekrise kan mærkes i Esbjerg Lufthavn

Lufttrafikken i Esbjerg Lufthavn er påvirket af det faldende aktivitetsniveau i olieindustrien. Flyruterne til Aberdeen og Stavanger er berørt, men hårdest går det ud over helikoptertrafikken.

Nystartet indenrigsrute holder udsalg

Efter mindre end to uger i luften har ES-air sat billetter på Esbjerg - København ruten på udsalg.

Es-air gør klar til åbningsevent

Efter 15 år er flyruten mellem Esbjerg og København nu tilbage. Tidligt mandag morgen flyver det første fly således afsted fra København til åbningseventen i Esbjerg Lufthavn.