Færinger vil lokke med lavere afgifter

I et forsøg på at få mere end et ruteflyselskab i folden har Vagar-lufthavnen på Færøerne sænket passagerafgifterne.

Vagar Lufthavn på Færøerne har nogle af Kongerigets højeste passagerafgifter. Men passagervækst og ikke mindst mere toldfrit salg får nu lufthavnen til at sænke afgifterne betydeligt.

Der er tale om en reduktion på næsten 11 procent fra 185 kroner per passager til 165 kroner.

Efter at landingsbanen i 2011 blev forlænget fra 1250 til 1799 meter har der været kraftig vækst i passagertallet på Vagar Lufthavn, hvor man også tog en ny passagerterminal i brug sidste år. Den har givet bedre indtjeningsmuligheder – ikke mindst i taxfree butikken – og givet lufthavnen mulighed for at sikre en fornuftig økonomi, som nu kommer flyselskaberne til gode.

”Grunden til at vi nu har mere ”luft” i budgettet er selvfølgelig den høje stigning i passagertal og at det går godt at få indirekte indtægter til lufthavnen. Specielt går det godt med den nye dutyfree butik,” forklarer direktør for Vagar Lufthavn, Jákup Sverri Kass, til CHECK-IN.dk.

Spejder efter nye operatører
Den længere landingsbane, rekordhøj regularitet, voksende passagertal og rekordsalg i lufthavnens nye udvidede taxfreeområde har givet lufthavnen mere blod på tanden. Lufthavnen ønsker flere rejsende og flere destinationer. Det skulle en ny strategi hos lufthavnens eneste faste ruteflyselskab, lokale Atlantic Airways, gerne sikre.

Jákup Sverri Kass lægger dog ikke skjul på, at afgiftsnedsættelsen gerne skulle være med til at skaffe lufthavnens den eller de nye operatører, som man har spejdet efter siden baneforlængelsen i 2011.

“Pris er en vigtig faktor, når der skal tages stilling til nye ruter og det er noget alle operatører kigger på. Vi vil derfor gerne sende det signal, at det er blevet billigere at flyve til Vagar Lufthavn, og at vi arbejder med at holde vores udgifter nede for at fremme mere trafik,” understreger Jákup Sverri Kass.

KLM havde tidligere kig på en rute mellem Færøerne og Amsterdam, men skrinlagde planerne igen. Også britiske bmi regional har tidligere set på mulighederne for en rute til Færøerne – uden at det er blevet til noget.