Her er de bedste råd til ferien

Sommerferien er over os, men hvordan undgår man alt for lange køer, forkerte reservationer, parkeringsbøder og solskoldning? Kom godt igang med den vellykkede ferie efter disse gode råd og anbefalinger.

Sommerferien er over os, ogredaktionen på CHECK-IN modtager en lind størm af pressemeddelelser med en række gode eller formanende råd – alt efter temperament – til hvordan man får den bedst mulige ferie og undgår de værste faldgruber.

Vi har derfor samlet en række af disse gode råd og vejledninger i denne artikel.

Bilferien – kør forsigtigt og forvent køer

Blandt klassikerne erde lange motorvejskøer ned igennem Europas overbelastede vejnet når det halve af Europa har fået samme gode idé om at tage på ferie i netop den uge, hvor man selv har købt.

Trafikken.dk kan man følge seneste nyt om vejarbejder og kødannelser på de danske veje, så man ikke bliver forsinket allerede inden man er kommet ud af landet. En lang række igangværende asfaltarbejder kan gøre trafikken langsom og tålmodighed er en dyd. Hjemmesiden har også et særskilt afsnit om trafikken i Europa, hvor man kan få et grafisk overblik og tillige planlægge turen.

Enhver bilferie starter allerede hjemmefra, og man skal sikre sig, at man harde nødvendige rejsedokumenter, herunderpas, visum, forsikringer og eventueltcampingpas.

Mange ferielande kræver også betaling for kørsel på vejene. Og det kan ofte være svært at gennemskue, hvilke systemer, der er i de enkelte lande. Vil man spare tid på de udenlandske motorveje, er det en god idé at købe feriemærkater hjemmefra.

”Det er en rigtig god idé at sætte sig ind i, hvilke lande der kræver betaling for kørsel på veje eller i byer og om man kan købe mærkater eller betalingskort hjemmefra. Det sparer tid og man slipper for bøder,“ siger FDM´s feriekonsulent Michelle Holmegaard.

FDM har i mange år stået for salget af motorvejsmærkater og miljømærkater tilØstrig og Tyskland, og nu kan man også forberede betalingen på de Italienske og Slovenske veje hjemmefra.

Ifølge FDM skal de danske bilister huske på, at kørsel i de tyske storbyer kræver et særligt miljømærkat. Samtidig fraråder FDM bilisterne at tage bilen med i de italienske bykerner skiltet med ’Zona Traffico Limitato’, da det kræver en særlig tilladele, der er næsten umulig at få, og bøden for at køre i byzonen uden tilladelse er meget høj.

Læs mere om miljøzoner i Europa på www.fdm.dk/miljoemaerke og om motorvejsmærkater i Europa på www.fdm.dk/motorvejsmaerkater.

Charterferien – mød op i god tid

Det bedste råd for ferien er generelt at væbne sig med tålmodighed, for kødannelser er næsten uundgåelige for den europæiske ferietrafik, og det gælder ikke blot på vejene, men også i luften.

I sommerferiemånederne er derekstraordinært stort pres på Europas lufthavne. Man bør derfor møde op i god tid til check-in og være forberedt på forsinkelser. Det gælder også for Københavns Lufthavne A/S, der venter en rekordtravl sommer.

”Som passager skal man være forberedt på større travlhed end sædvanligt i lufthavnen i de kommende uger. Vi opfordrer passagererne til selv at checke ind – enten hjemmefra på mobil eller internet eller på automater i lufthavnen – og dermed spare tid. Det vil ligeledes lette processen, hvis man på forhånd kender reglerne omkring håndbagage og sikkerhedskontrol. Der er vejledning og gode råd at hente i CPH Travel Guide og på www.cph.dk,” siger kommunikationsdirektør Henrik Peter Jørgensen fra Københavns Lufthavn.

Find vej

“Er vi der ikke snart? Jeg skal tisse!“
Følgende lille ordudveksling er næppe ukendt, når familien Danmark kører sydpå, og de overbelastede europæiske veje og utålmodige børn på bagsædet kan stresse selv de mest tålmodige forældre.

Et godt råd er at have planlagt ruten hjemmefra og sørge for at være opdateret, når man skal finde vej.Her findes efterhånden mange gode muligheder via GPS og håndholdte enheder som smartphones. Et eksempel er en indbygget korttjeneste i telefoner fra HTC, dergør det muligt at finde vej til og på feriedestinationen.

Med HTC Locations kan man kvit og frit hente kort til 83 lande ned på en HTC-telefon og viatelefonens GPS-forbindelse få angivet sin placering på det aktuelle kort og vise restauranter, hoteller og transportmuligheder i nærheden.

”Flere og flere bruger deres smartphone til at finde vej og har vænnet sig til altid at have vejkort ved hånden i telefonen. Når man så rejser til udlandet, og må slå internetforbindelsen fra på grund af de relativt høje priser på dataroaming, så mangler man pludselig adgangen til kortene. Og det er et problem, når det netop er i udlandet, man ofte har behov for hjælp til at finde vej”, siger Peter Frølund, nordisk direktør hos HTC.

På ferien – pas på pengene og solen

Når man så er kommet frem, er der også plads til gode råd. Hvert år oplever danskere at få ferien ødelagt, fordi de bliver bestjålet eller får ødelagt kufferten. Men sådan behøver det ikke være, og ofte sker det, fordi man ikke har haft tid til at planlægge ferien ordentligt.

Det gælder om at have det rigtige udstyr, så eventuelle tyve ikke kan få fingre i pas, rejsedokumenter og penge. Hos TravelFreak.dk har man specialiseret sig i at sælge alle de praktiske ting, som skal bruges på ferien.

“Det er vigtigt at have styr på sine rejsedokumenter såsom pas, penge og kreditkort, når man rejser. Rigtig mange får ødelagt ferien, fordi de mister deres billetter, penge eller pas, og er disse ting ikke gemt sikkert af vejen, risikerer du let at miste dem. Derfor er det en god ide, at anskaffe sig et pengebælte eller en bæltetaske, hvor man også kan have mobil telefon og kamera. Vælger man en model med integreret stålwire har man faktisk gjort, hvad man kan for at opnå den bedst mulige sikkerhed,“ siger Jan Christensen fra Travelfreak.dk.

Og solskoldning er også en stor risiko på ferien. Næsten hver femte bliver solskoldet på ferien, viser en undersøgelse fra FDM travel. Drømmen om en solbrun hud bliver i stedet tilrød og irriteret hud.

”FDM travels undersøgelse bekræfter Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens tal på området. Mange danskere bliver solskoldet på ferien, og det øger markant risikoen for at udvikle kræft i huden. Derfor er vi glade for, at FDM husker danskerne på at søge skygge, gå med solhat og smøre sig ind i solcreme,” siger Anja Philip, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Næsten hver femte (19 %) oplever at blive solskoldet i forbindelse med ferien, blandt andet fordi de ikke følger de tre overordnede solråd om ’siesta, solhat og solcreme’. Hele 90 % husker ganske vist at bruge solcreme, men alt for mange glemmer de øvrige solråd særligt midt på dagen hvor strålingen er kraftigst.

Således svarer kun 40 %, at de følger solrådet om ikke at opholde sig i solen midt på dagen, 22 % bruger solhat, mens 13 % oplyser, at de holder sig helt væk fra solen, viser FDM Travels undersøgelse.

Det er især de unge, deroplever solskoldninger i forbindelse med ferien

www.fdm-travel.dk/solguide kan rejsende inden ferien finde gode råd til, hvordan de gør solferien til en solstrålehistorie.

Og med disse velmente råd er der fra redaktionenvel kun tilbage at ønske god rejse.