OY-RUU i Billund Lufthavn. (Foto: Kim Wolff)

Historisk fly er kommet til Danmark

Kina fik sin første Airbus A321-200 leveret i september 1998, og nu er flyet kommet på dansk registrering med base i Billund Lufthavn.

Fredag den 4. maj landede en Airbus A321-200 i Billund Lufthavn. Flyet kom direkte fra Chengdu i Kina og havde undervejs foretaget en teknisk mellemlanding i Astana International Airport i Kashakstan.

A321-flyet med produktionsnummer MSN 0878 skal fremover flyve for Danish Air Transport under den danske registrering OY-RUU. Men det er ikke noget helt almindeligt fly, da det faktisk var den første A321, der blev leveret til et flyselskab i Folkerepublikken Kina.

Den 23. september 1998 modtog Sichuan Airlines det dengang splinternye fly. Sidenhen er det kinesiske flyselskab blevet en ren Airbus-operatør og råder i dag over 132 Airbus-fly af typerne A319/320/321/330 med en gennemsnitsalder på blot 5,6 år.

Sidste flyvning hos Sichuan Airlines med A321-flyet fandt sted den 20. marts i år på rutenummer 3U8888 fra Beijing til Chengdu. Flyet har hos Sichuan Airlines været indrettet med otte sæder på Business Class og 186 sæder i Economy Class. Hos DAT skal flyet konfigureres med 198 eller 204 sæder i en all-Economy udgave.

Stolt leasingselskab
Sædvanligvis plejer DAT at købe frem for at lease. Men betingelserne har givetvis været så fordelagtige, at det undtagelsesvist har kunnet betale sig.

Det er China Aircraft Leasing Group (CALC), der sammen med Aicraft Recycling International (ARI) har forestået leasingaftalen, og parterne er stolte over at have eksporteret et fly, der blev importeret til Kina for 20 år siden.

De to selskaber har i fællesskab specialiseret sig i leasing af ældre fly, og i 2017 blev der gennemført omkring 20 transaktioner i dette segment. Det er dog første gang, at CALC har modtaget et såkaldt end-of-lease fly, og den nye leasingaftale med DAT er med til at øge flyets samlede levetidsværdi.

Samarbejdet med CALC/ARI om denne specifikke leaseaftale har tilsyneladende også været tilfredsstillende for DAT.

“På vegne af alle hos Danish Air Transport vil jeg udtrykke min glæde over at tage imod denne A321-200 på en leasingaftale. Vi er meget imponeret over CALC/ARI´s evner og professionalisme gennem hele processen med at få flyet overført. Det er første gang, at DAT tager levering af et fly fra Kina, og jeg vil gerne takke luftfartsmyndighederne i både Kina og Danmark for deres hjælp til afregistrering og registrering,” siger administrerende direktør Jesper Rungholm fra DAT.

 

Relaterede artikler:

DAT anskaffer Airbus A321-200

DAT køber MD-82 fra italiensk flyselskab

DAT har solgt A320-fly

Femte A320-fly ankommet til DAT

DAT får Airbus-fly