Icelandair Boeing 757-300 (Foto: 123rf.com/profile_johann68 Stock Photo)

Icelandair skruer voldsomt ned for forventninger

Icelandair presses af stigende konkurrence over Atlanten, som giver lavere priser og svagere salg. Det får selskabet til at skrue markant ned for forventninger til 2018.

Icelandair er hårdt presset af den øgede konkurrence på flytrafikken mellem Europa og Nordamerika, hvor lavprisselskaber som Norwegian og islandske WOW air åbner den ene rute efter den anden.

Samtidigt har Icelandair de seneste uger haft store problemer med sine flyveplaner på grund af forsinket idriftsættelse af nye fly, ugunstige vejrforhold og andre negative faktorer.

På den baggrund sænker Icelandair nu sine forventninger til 2018-resultatet betydeligt. Selskabets ledelse venter i år et overskud før renter og afskrivninger (EBITDA, red.) på 120-140 millioner dollar.

Ved fremlæggelsen af resultatet for første kvartal for blot to måneder siden lød forventningerne for 2018 på et overskud før renter og afskrivninger på 170 til 190 millioner dollar. Selskabet har således med et slag barberet 50 millioner dollar af forventningerne til årsresultatet – svarende til et fald på 26-29 procent.

I årsresultatet for 2017 var selskabets EBITDA på 170 millioner dollar, i 2016 lå den på 220 millioner dollar og i 2015 på 227 millioner dollar.

“En betydelig skuffelse”
Icelandairs ledelse ændrer sine forventninger til årsresultatet, selv om selskabets regnskab for andet kvartal endnu ikke er færdiggjort. Det sker, da det ifølge ledelsen er tydeligt, at resultatet i andet kvartal ikke vil leve op til forventningerne.

Samtidig har de antagelser om stigende billetpriser, der blev lagt til grund for det forventede resultat for andet halvår, vist sig ikke at holde stik, mens brændstofpriserne det seneste år er steget med 50 procent.

“Den situation, vi står over for i øjeblikket, er en betydelig skuffelse. Den gennemsnitlige billetudvikling, vi antog for andet halvår, ser ikke ud til at materialisere sig, og derfor sænker vi selskabets indtægtsprognose. Prisudviklingen til vigtige destinationer har ikke været i overensstemmelse med vores forventninger, hvilket har haft en negativ indflydelse på vores prognose,” siger Icelandairs administrerende direktør, Björgólfur Jóhannsson.

Lavere priser i højsæsonen
Icelandair peger på, at den øgede kapacitet over Atlanten i nogle af selskabets nøglemarkeder har påvirket priserne i højsæsonen, og samtidig ligger antallet af bookinger på nogle af selskabets nye ruter til Nordamerika under forventning. Endvidere har Iceland Travel, som er en del af Icelandair-gruppen, oplevet et stort antal aflysninger.

Ledelsen peger dog på, at Icelandair på længere sigt har gunstige udsigter med vækst på de fleste markeder, en solid markedsposition og en stærk finansiel position.

“De omfattende strukturelle ændringer, som selskabet har gennemgået i de seneste måneder, har stort set været vellykkede, og der er blevet taget en række tiltag for at styrke selskabet til fremtiden. År 2018 er et år med dybtgående ændringer og omfattende investeringer, som vil muliggøre selskabets fremtidige vækst og velstand,” siger Björgólfur Jóhannsson.

Icelandair har for nyligt gennemført en række ændringer i selskabet og blandt andet sat sin hotelgruppe Icelandair Hotels og de ejendomme, der rummer hotellerne, til salg, for at koncentrere sig om luftfartsvirksomheden.

Relaterede artikler:

Icelandair frasælger aktiver

Icelandair til Indien i 2019

Icelandair i modvind i første kvartal