Ingen kompensation for Dreamliner-aflysning

Norwegian skal ikke give kompensation til de kunder, der er skuffede over ikke at få en “Dreamliner-oplevelse“. Det har Sveriges forbrugermyndigheder afgjort.

Lædersæder, dit eget personlige underholdningssystem og touchscreen snackbestilling. Sådan reklamerede Norwegian for deres såkaldt ”Dreamliner-oplevelse” på langdistanceruter fra Skandinavien til blandt andet Bangkok, New York, Los Angeles og Fort Lauderdale med de moderne Boeing 787 Dreamliner-fly.

Men flere passagerer står nu skuffede tilbage. Norwegian har nemlig haft en del problemer med forsinkelser og aflysninger af deres Dreamliner-flyvninger over Atlanten. Og i lange perioder er der i stedet indsat ældre erstatningsfly fra de portugisiske selskaber HiFly og euroAtlantic Airways, uden samme moderne faciliteter.

Det har fået kunder i Sverige, Norge og Danmark til at klage til deres forbrugermyndigheder over manglende kompensation eller prisafslag på billetten. Og der er nu faldet afgørelser i både Norge og Sverige.

Medhold til Norwegian
En sådan sag fik nemlig tidligere på ugen en afgørelse i Sverige. En passager fra Sverige sagsøgte Norwegian for en ”fiasko Dreamliner oplevelse” og havde et krav på et afslag i billetprisen på 10 procent. Men det faldt ikke ud til passagerens fordel. Norwegian skulle dog betale kompensation for fem timers forsinkelse på flyet. Men ellers gav den svenske forbrugerombudsmand medhold til flyselskabet i, at de ikke skal betale kompensation for, at kunderne rejste med et andet fly end Boeing 787 Dreamlineren.

”Der er tungere problemer for forbrugerne, som vi vælger at bruge vores ressourcer på. Det er i vores vurdering, at den tjeneste som hovedsageligt blev lovet er transport, og den blev udført, siger Cecilia Tisell, stedfortrædende forbrugerombudsmand i Sverige.

Også det svenske forbrugerklagenævn, Allmänna reklamationsnämnden ARN, kommer med lignende vurdering af sagen. De lægger især vægt på, at det ikke var en del af kontrakten, at det skulle være en bestemt type fly, og at manglen på inflight-underholdning ikke giver passagererne ret til en kompensation.

Afgørelsen venter i Danmark
Den nye afgørelse fra de svenske forbrugermyndigheder vækker glæde hos Norwegian.

”Vi er meget tilfredse med vurderingen fra både den svenske forbrugerombudsmand og Allmänna reklamationsnämnden. Det er ofte sådan, at flyselskaber er nødt til at sætte et erstatningsfly ind af forskellige årsager. Men de passagerer, som kun ønskede at flyve med Dreamlineren, tilbød vi ekstraordinært gratis ombooking til en senere afgang med flyet eller fuld refusion af billetten. For de allerfleste passagerer er det dog vigtigst at komme fra A til B planmæssigt,” siger Daniel Kirchhoff, kommunikationsrådgiver hos Norwegian til CHECK-IN.dk.

I Norge og herhjemme i Danmark har passagerer også været ramt af rejser med erstatningsfly. Men i Norge var afgørelsen dog noget anderledes, end den der lige er faldet i Sverige. Det norske Transportklagenævn lavede nemlig i november sidste år en afgørelse, hvor de anbefalede Norwegian at udbetale 10 procent af flybillettens pris tilbage til de passagerer, der ikke fløj med de reklamerede Dreamliner-maskiner.

Her i Danmark er der stadig ikke kommet en afgørelse, men Forbrugerrådet har tidligere givet det råd, at passagerer, der har fløjet med et erstatningsfly i stedet for Dreamlineren, skal kontakte Forbrugerklagenævnet eller Pakkerejseankenævnet.