Kapløb mellem lufthavne om spiritus-salg

De tre største danske lufthavne har kæmpet om at blive først med at få skattemyndighedernes godkendelse til at sælge bandaroleret spiritus i lufthavnenes tax-free butikker.

Indtægterne fra ikke-aeronautiske ydelser udgør en stadig stigende del af lufthavnenes overskud. Derfor er der et konstant fokus på indtægterne fra parkering, restauranter og butikker.

Salget i butikkerne skæpper godt i kassen hos lufthavnene. Men toldreglerne har betydet, at det i mange år kun har været muligt at købe toldfri spiritus til lande udenfor EU. Og efterhånden som antallet af EU-lande er blevet udvidet, har omsætningen af spiritus ikke fulgt med passagerudviklingen.

I 2004 blev otte nye lande optaget i EU. Det var syv lande i Østeuropa samt Malta. Ved udvidelsen i 2007 var det Bulgarien og Rumænien der kom med, og seneste medlem er Kroatien, der kom med i EU-samarbejdet den 1. juli i år.

De danske lufthavne har været i et kapløb om at udnytte nye muligheder for at sælge spiritus i lufthavnene til toldfrie priser. Der er dog ikke tale om afgiftsfri spiritus, idet der stadig skal afregnes til SKAT.

I februar måned fik Københavns Lufthavn som den første danske lufthavn skattemyndighedernes tilladelse til at sælge bandaroleret spiritus. I stedet for at afregne afgiften, når salget er foregået, betaler lufthavnens forhandler afgiften til SKAT, når varen kommer ind i butikken. Herefter angives, hvor meget der er solgt til EU-lande og hvor stort salg der er registreret til lande udenfor EU, hvorefter forhandleren får refusion for den betalte afgift af varer solgt til rejsende til ikke-EU lande.

Lufthavnene kan mere eller mindre holde samme indtjening som tidligere, idet man har indgået en aftale med grossisterne om forhandling af 1 liters flasker, der i indkøbspris svarer til, hvad forhandlerne tidligere betalte for 0,7 liters flasker hos de danske importører.

Billund og Aalborg kommer med
I Billund Lufthavn er man man siden i går solgt spiritus til “toldfrie priser“ , og hos Aalborg Lufthavn forventer man at være klar den 1. oktober, idet man stadig afventer skattemyndighedernes godkendelse.

I Aalborg Lufthavn har man i øvrigt siden 2008 solgt parfume, slik og vin til “toldfrie priser“ ved rejser til EU-lande samt for passagerer på indenrigsruterne.

“Rigtig mange køber en vingave i lufthavnen, hvis de for eksempel skal til en reception eller på besøg i København, der kræver en medbragt gave. Man kan som bekendt ikke få væsker gennem sikkerhedskontrollen, og det har betydet, at der er et forholdsvist stort salg af blandt andet vin i lufthavnens tax-free butik,“ forklarer administrerende direktør Søren Svendsen fra Aalborg Lufthavn.